Pilar Rodrigáñez, dietista especialitzada en pèrdua de pes i salut hormonal femenina torna a la càrrega una vegada més amb la tercera edició del curs digital d’èxit “Perd pes: dones 40-50-60“, amb el qual ja han pogut perdre pes més de 2.400 dones de 40 anys en endavant en les dues edicions passades.

Curs online

La dietista fa anys que es dedica al món de la pèrdua de pes i del metabolisme i, últimament, s’ha especialitzat en salut hormonal femenina i a entendre què passa en la nostra biologia, quins canvis donen lloc als símptomes de la perimenopausa i, entre ells, per què a partir dels 40 és més difícil aprimar-se o, dit d’una altra manera, per què és tan fàcil guanyar pes.

Avui torno a reunir-me amb ella perquè ens expliqui què hi ha darrere d’aquest misteri i també en quin punt del seu mètode situa la dieta cetogènica i el dejuni intermitent, totes dues coses molt de moda, últimament.

Pilar, què ens passa, a les dones, a partir dels 40 perquè ens costi més perdre pes?

Que entrem en un moment de canvis pel que fa a sistema nerviós i hormonal que impacta directament en la nostra composició corporal.

La manera com l’organisme gestiona les calories que li donem en forma de menjar està orquestrada, en gran part, pel nostre sistema neuroendocrí. Com també passa amb la sensació de gana i sacietat.

Algunes dones pateixen canvis durant la menopausa i això no es produeix de manera sobtada quan desapareix la regla, sinó que comença cap als 40. Per això, a partir d’aquest moment, malgrat que no hàgim connectat amb la menopausa, ja comencem a notar que ens costa més perdre els quilos rebels.

Descobreix com perdre pes a partir dels 40
O sigui que no és una sensació falsa, hi ha un motiu científic!

I tant, és la nostra biologia! Quan la producció d’estrògens cau, es genera un entorn neuroendocrí favorable, per exemple, una ingesta més gran i una despesa energètica més reduïda. I  també es produeixen moviments hormonals que faciliten l’acumulació de greix i compliquen el guany muscular.

I això passa en unes circumstàncies molt poc coherents, d’accés il·limitat a productes insans que ens inflamen i ens impulsen a menjar tot el dia. Sense esmentar tota la desinformació que circula i que ens fa cometre errors que acaben desmotivant-nos.

És com un destí maleït, no?

Es pot veure així o també com una oportunitat. Amb les edicions que he fet del curs i també a partir de la meva experiència, cada dia estic més convençuda que un pas ben donat als 40, als 50 o fins i tot als 60 pot fer-te sentir millor que quan en tenies 30. A vegades aquestes “malediccions” en el fons són una benedicció, una veritable oportunitat. Però per a això és clau entendre què ens passa i actuar amb coherència.

“Un pas ben donat als 40 pot fer que et trobis millor que als 30”

 El públic d'aquest curs són dones amb la menopausa?

Sí, però, com et deia, també ho són les de 40 anys que, malgrat que encara no tinguin fogots o sequedat vaginal, ja noten que els costa més perdre pes. De fet, aquest és un dels primers símptomes dels canvis hormonals. I, per descomptat, és un curs també útil per a les dones que es troben en la postmenopausa. Per això especifiquem “dones 40-50-60”, perquè cadascuna és un món, però els canvis hormonals relacionats amb la menopausa comencen en els 40 i s’accentuen en els 50 i 60.

I si em preguntes si un home o una dona de 30 pot fer-lo i treure’n profit, et diré que sí, perquè hi ha pautes que són generals i que serveixen per tothom, però el focus està posat en aquest moment de la vida de les dones i hi haurà temes que seran exclusius per a elles.

En les edicions anteriors del curs, les més de 2.400 alumnes van quedar més que satisfetes i la majoria va perdre entre 2 i 3 kg. Aquí tornem a plantejar 15 dies de menú igual que abans. Quant creus que aconseguiran perdre?

 No m’agrada fer promeses perquè després pot haver-hi frustració, i la realitat és que, tot i que és un curs que funciona molt bé per al global de la població, també és cert que cada dona té el seu ritme.

Dit això, també et dic que soc optimista. La meva experiència amb les dones de 40 anys en endavant que han fet els cursos anteriors i amb les que venen a la consulta és molt positiva. Al cap de dues setmanes, totes perden pes si compleixen la pauta. Algunes perden 2 quilos, unes altres 3… Això varia de cas en cas.

Però, en el fons, el que més m’impacta és que dones que es pensaven que no podien perdre pes i que havien perdut l’esperança, de sobte s’adonen que sí que poden i que, a més, es troben molt millor d’altres símptomes de l’edat que milloren quan tenim en compte la qüestió neuroendocrina.

Perdre pes a partir dels 40 curs online

Com definiries la dieta que els proposes? Què opines de la dieta cetogènica?

Mai li he posat un nom perquè m’agrada saber que el meu mètode és viu, que a mesura que vaig aprenent i constatant coses, puc incorporar-les. El que sí que és cert és que té característiques de les dietes low carb i paleo. També podria dir que és una dieta molt antiinflamatòria i que alguns dels plats són ceto 100%. Però no podria subscriure-la a un únic corrent d’alimentació.

I pel que fa a la dieta cetogènica, al curs en parlarem perquè és indiscutible que és una eina molt interessant per perdre pes i també parlarem del dejuni semiintermitent, cap al final del curs, perquè crec que pot ser una bona opció, però abans hi ha tantes coses per fer i aprendre… No crec que tingui sentit començar per aquí. No només es perd pes amb ceto.

Com bé saps, Núria, la dieta ceto pot fer-se molt bé o molt malament i per fer-la bé és clau tenir cert camí recorregut dins de l’alimentació saludable. A més, crec que –per a moltes persones– el més raonable és fer-la un temps limitat, amb la qual cosa és fonamental que sapiguem què fer la resta del temps.

En el curs hi ha tot un índex de mòduls i capítols en forma de càpsules de vídeo que rebrem cada dia, oi?

Sí, el format del curs és brutal. Hi ha uns 16 vídeos curts en què explico cada tema i també hi ha textos complementaris i materials descarregables, amb contingut teòric i llistats d’aliments. Tot és molt didàctic, amb gràfics i quadres que faciliten molt la comprensió.

La idea és que, encara que el menú i el meu acompanyament comencin el dia 1, la part més teòrica –empaquetada en mòduls– arribi a poc a poc, cada dos dies més o menys. Això obliga les alumnes a fer un vot de confiança en un primer moment, però després cada plat de menú agafa sentit a mesura que avança el curs i explico les diferents claus per perdre pes.

Però, a més, el curs té uns bonus en forma de vídeos i materials descarregables que són molt útils, i que complementen perfectament la pauta dietètica. És realment un curs completíssim.

I hi ha receptes?

Sí, inclouré algunes de les receptes que proposo al menú. Per a mi és absolutament fonamental que els meus alumnes gaudeixin fent el curs. I, com jo no soc una gran cuinera i tinc una vida atrafegada, podran estar tranquil·les que seran receptes simples, i que, probablement, seguiran fent després del curs.

En el curs oferim vídeos de coaching per aprimar-se amb una dietista experta en la matèria, la Cristina García. Què ens aportarà aquest contingut?

Sí! La Cristina ens ajudarà a transcendir algunes barreres i limitacions psicològiques i emocionals que solen aparèixer en un procés de pèrdua de pes. Ha preparat un seguit de materials audiovisuals i exercicis pràctics i convidarem les alumnes a fer-los per reforçar el seu procés. I per ajudar a fer que sigui efectiu!

És innegable que, en un procés de pèrdua de pes, hi ha factors emocionals i psicològics en joc i, la veritat, és molt interessant com ho planteja la Cristina des del coaching. La veritat és que estic molt contenta que col·labori en el curs. Els seus coneixements i experiència l’enriqueixen molt el curs, sens dubte.

Pilar Rodrigáñez i Núria Coll

Et podrem fer preguntes i ens acompanyaràs en tot moment a través del fòrum, oi?

Això espero! Crec que, si hi ha alguna cosa que realment va ser clau perquè els cursos anteriors tinguessin tant d’èxit, és la possibilitat de seguir-los en comunitat. No només pel suport que jo pugui donar, sinó també perquè es genera una sensació de fer-ho en grup que dona molta força a l’experiència. I crec que també en millora els resultats.

Potser un dia no et veus capaç de seguir la pauta perquè, per exemple, no has dormit bé i, quan llegeixes els comentaris i les experiències de la resta de les alumnes, t’adones que no estàs sola i això t’empeny a seguir. O potser et bloqueges perquè hi ha una verdura del menú que no t’agrada, però després em preguntes quines alternatives hi ha i veus que aquest plat pot reversionarse amb el que sí que t’agrada. Se m’ocorren mil maneres d’interactuar que fan que el fòrum sigui un espai molt beneficiós i que espero que aprofitin.

Jo hi seré cada dia responent preguntes i donant el meu suport, encantadíssima.

Sí, m'interessa
En els últims anys, a Etselquemenges, hem insistit cada vegada més en la importància de practicar esport. En aquest cas, l'exercici físic que proposem no té l'enfocament clàssic.

Exacte. En aquest cas, tenint en compte les característiques de les alumnes, dones a partir de 40 anys –i moltes de sedentàries–, la proposta és l’exercici de força i no tant el cardiovascular, que és el que durant molt de temps es va pensar que era el que havíem de fer per perdre pes. No vull que corrin, vull que facin esquats. Vull que recuperin múscul, perquè en aquest moment de la vida ens enfrontem a un problema greu: la sarcopènia, que és la pèrdua de massa muscular.

I per portar això a la pràctica, el millor és que una especialista en fitness, com Vanessa Navas López, ens expliqui i ens mostri com fer-ho des de casa. Aquest serà un altre dels bonus que inclou el curs. Els vídeos de la Vanessa ens serviran per exercitar els músculs exactament com necessitem fer-ho en aquest moment de la vida i alhora perdre pes.

La meva experiència a la consulta és que resulta més fàcil fer canvis en la dieta que començar a fer activitat física, potser perquè els resultats arriben abans amb una dieta. Però crec que en aquest moment de la vida no n’hi ha prou amb menjar bé. No hi ha escapatòria, i per això em va semblar fonamental incloure el tema en el curs.

Quines coses canvien pel que fa a les edicions anteriors?

Els menús i les receptes són noves. I en relació amb la resta del material, sobretot hem polit alguns aspectes gràcies al feed-back de les alumnes, però poca cosa. És un curs que ha funcionat tan bé que costa tocar-lo. Sí que jo he anat actualitzant alguns continguts teòrics en els textos, ja que he continuat aprenent i trobant bibliografia científica que crec que atorga rigor i transmet confiança a les alumnes.

 Parla’m dels bonus.

En tenim tres i crec que són un complement perfecte per a la proposta dietètica. La pèrdua de pes no es pot abordar només des del menú, això ho tinc clar. Així que continuem amb els nostres tres bonus meravellosos: les sessions d’exercici físic de la Vanessa, amb vídeos curts i en 3 nivells, les reflexions i exercicis de coaching de la Cristina i un llibre electrònic molt pràctic de complementació natural i plantes per al conjunt de símptomes relacionats amb la menopausa: insomni, sequedat de les mucoses o memòria, per exemple. Tant amb la Vanessa com amb la Martina hi haurà sessions en directe per resoldre dubtes.

Curso online pierde peso

I amb tu també, oi?

Sí, és clar. Els directes van ser molt ben acollits a les dues edicions i ens van mantenir més a prop. Un dels meus objectius més importants és poder acompanyar les alumnes, que sentin la força de la comunitat i l’acompanyament. Jo he afegit una sessió en directe respecte a les edicions anteriors, és a dir, que ens trobarem al final del curs però també al començament, perquè crec que les farà començar amb més confiança i això és clau.

Descobrir les claus per aprimar-se i guanyar salut

Quantes vegades heu volgut perdre pes i no heu aconseguit adherir-vos als nous hàbits saludables? Fins i tot volent perdre pes, no ho aconseguiu. Això pot ser per dos motius: no saber com fer-ho o triar malament l’objectiu.

Voler perdre pes no està renyit amb gaudir de cada plat ni passar gana. Aquesta és la filosofia que la Pilar Rodrigáñez transmet a totes les persones que acompanya. Perquè aquesta és l’única manera de convertir l’alimentació saludable en un nou hàbit de vida.

El que ens proposa Pilar no és un curs en línia per perdre pes com qualsevol altre. Si voleu entendre quin és el patró d’alimentació que cal seguir per aconseguir els objectius i trobar-vos millor, feu clic aquí o al botó de sota.

Si sentiu que guanyeu pes fàcilment –o que us costa perdre’n– i teniu 40 anys o més, descobriu les claus per aprimar-vos i alhora cuidar-vos, en aquest moment de la vida, amb la Pilar Rodrigáñez en la tercera edició del curs online Perd pes: dones 40-50-60″ d’Etselquemenges.

VEURE EL CURS

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll