Ja queda cada cop menys per a les tan desitjades vacances i per poder relaxar-nos, visitar llocs nous o tornar als de sempre, sentir la sorra als peus, banyar-nos en aigües cristal·lines, veure peixos de colors i passar-nos hores torrant-nos al sol. Però això de torrar-nos és una bona idea?

Hem sentit mil vegades que el sol és dolent, que ens pot portar problemes seriosos, com melanomes, i que no hem d’anar a la platja entre les 12 i les 3 del migdia. Però tot i això les platges segueixen plenes, la gent no es protegeix la pell o ho fa en excés (aquests típics cossos empastifats de crema que semblen trets d’una peli de terror) i se segueixen veient persones cremades per tot arreu. I, sincerament, ni una cosa ni l’altra són bones per a la pell (per molt morena que passi a ser al cap d’uns dies de cremar-se; de debò).

La importància del sol

El sol pot ser perillós, però també resulta imprescindible per tenir salut. Ens ajuda a sintetitzar la vitamina D, a tenir una bona salut òssia (ja que és fonamental per fixar el calci als ossos) i a millorar l’estat d’ànim, entre altres beneficis. Per això és important saber com beneficiar-nos-en, però també com ens hem de protegir per no tenir conseqüències negatives, ja que una exposició perllongada, sobretot durant les hores de més intensitat, pot resultar perjudicial.

Molts de nosaltres creiem que aplicant un factor de protecció elevada ja estem fem prou. El problema arriba quan comencem a ser conscients de la composició del que estem fent servir i de les conseqüències que pot generar mediambientalment.

Els filtres solars i l’impacte que tenen sobre el cos i el medi ambient

Al mercat trobem dos tipus de filtres solars: els filtres bioquímics i els filtres minerals.

Els primers són els que es fan servir en les cremes solars convencionals (no admesos en la cosmètica ecològica). Aquests filtres converteixen els rajos UV en energia tèrmica. Aquest tipus de filtres necessiten un temps d’interacció amb la pell per poder ser absorbits i generar efecte protector. Això vol dir que cal aplicar-los sobre la pell uns 20-30 minuts abans de l’exposició. El problema principal és que, segons diversos estudis, poden actuar com a disruptors endocrins i interferir en el sistema hormonal, causar al·lèrgies (sobretot per l’ús de fragàncies artificials que poden irritar la pell) i contaminar el medi ambient, la nostra salut i els oceans perquè se’n fa servir moltíssima quantitat en total (resulten molt perjudicials, entre altres coses, per als esculls de coral).

D’altra banda, trobem els filtres minerals o físics. En aquest cas se solen fer servir l’òxid de zinc i el diòxid de titani. Tenen un efecte físic, és a dir, no penetren a la pell; de manera que tal qual s’apliquen ja protegeixen. Ho fan reflectint la llum solar abans que arribi a la pell i així impedeixen que els rajos UVA/UVB penetrin al cos. A més, la pell els tolera bé, són resistents a l’aigua, són estables davant la llum i la calor i no contaminen el medi aquàtic. Els trobem a les cremes solars ecològiques i, a més, tenen altres beneficis com l’ús d’extractes i aromes naturals i el fet de no contenir colorants o perfums sintètics.

Protegir la pell sense oblidar el medi ambient

Per sort, estiu rere estiu, el nombre de marques que prescindeix de filtres bioquímics i busca alternatives més saludables augmenta. Els protectors solars Alga Maris dels Laboratoires Biarritz és una de les nostres marques de referència pel que fa a protecció solar natural. Aquesta marca fa servir filtres 100% minerals i prescindeix de l’ús de nanopartícules (partícules microscòpiques que poden produir molta toxicitat i intervenció en funcions vitals) o qualsevol tòxic que pugui perjudicar el medi marí. A més, tots els seus productes estan certificats pels avals Ecocert i Cosmebio, cosa que garanteix que cap dels ingredients que porten conté components químics o perjudicials per a la salut.

A més, els protectors solars Alga Maris fan servir com a base en tots productes l’extracte patentat d’Alga-Gorria, una macroalga vermella típica de les costes del país basc que s’obté cada tardor i que té un principi actiu amb poder antioxidant (fins a cinc vegades més que la vitamina C), de manera que protegeix, així, les estructures cel·lulars dels atacs dels radicals lliures.

Els filtres que fan servir són els que es fan servir de manera més habitual en la cosmètica ecològica i que ja hem esmentat abans: el diòxid de titani i l’òxid de zinc. A més, no deixen rastre blanc i s’estenen fàcilment.

Entre la seva àmplia gamma de productes destaquen la crema facial SPF50, amb un factor de protecció molt alt, que protegeix dels rajos del sol i hidrata les zones més delicades com la cara i el coll gràcies a l’àloe i a la glicerina bio. A més, a diferència d’altres marques no irrita els ulls.

La crema solar de nens SPF50+ està disponible en 2 formats: 50 i 100 ml. Té una protecció molt elevada per protegir la delicada pell dels més petits de la casa i està indicada per a cara i cos. Amb una fórmula sense perfum, porta karité i oli de coco bio per nodrir i protegir encara més; i no irrita els ulls.

L’esprai solar de cara i cos SPF30 i SPF50+ és ideal per protegir totes les zones del cos. A més, conté oli de coco, de propietats hidratants, és resistent a l’aigua i no irrita els ulls. Es troba en format esprai i té una textura lleugera que en facilita l’ aplicació.

També tenen cremes facials amb color, en un to més clar i un to més fosc per adaptar-se a tots els tipus de pell i amb un factor de protecció SPF30.

A més, també trobem productes indicats per cuidar i protegir les zones més delicades com llavis, clatell o cicatrius: barra solar fàcil d’aplicar i amb un factor de protecció molt alt (SPF50). També n’hi ha amb color.

Per a després de l’exposició del sol, trobem un oli de monoï indicat per nodrir en profunditat els cabells  i la pell, o un fluid ideal perquè la pell es recuperi.

En definitiva, el meu consell és que intenteu prendre el sol cada dia entre 20 i 30 minuts sense protecció solar en hores en què el sol no piqui gaire. Així ajudareu el cos a assimilar la vitamina D. Però feu-ho de manera gradual perquè s’adapti al canvi. No val passar-se un any sencer com si fóssiu ermitans, sortir de la cova de color cera i exposar-se al sol tres hores seguides. Això sí, un cop passat aquest període de temps, feu servir un protector solar en el qual pugueu confiar, que tingui cura la pell i que protegeixi el medi ambient, ja que cuidar-lo implica cuidar-nos a nosaltres.

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic