Barcelona ha estat designada com a seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, on es posa en relleu el paper estratègic de les ciutats a l’hora de tirar endavant polítiques de desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles i impulsar l’accés a aliments saludables, per actuar contra la fam i la malnutrició.
Per tant, Barcelona vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d’escala sobre la ciutadania i transmetre el paper fonamental de l’alimentació sostenible i el que això representa tant per a la salut com per a l’ecologia. L’objectiu és progressar en quatre grans eixos estratègics:
- Impulsar dietes més saludables i sostenibles, i facilitar que tothom hi tingui accés.
- Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, i impulsar la producció agrària ecològica i local.
- Combatre l’emergència climàtica.
- Generar resiliència davant els riscs globals i les desigualtats socials.
Per tal de fer front al desenvolupament d’aquestes polítiques alimentàries, la Capital de l’Alimentació Sostenible tindrà un fort component metropolità per promoure la cooperació amb altres municipis, reconnectar amb l’origen dels aliments i amb la pagesia que els produeix, el sector terciari i l’empresa privada, entre altres actors rellevants.
Descobreix en què consisteix el Menú de les Estacions
Un dels objectius principals de Barcelona Capital de l’Alimentació Sostenible és promoure dietes més saludables i accessibles a tothom. Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració d’administracions i entitats dels sectors de la restauració, l’alimentació i el disseny, s’ha elaborat el Menú de les Estacions. Escoles de restauració tan conegudes com CETT, ESHOB i Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi són les que han treballat en la creació dels menús de temporada, un per cada una de les quatre estacions de l’any!
Actualment ja hi ha 160 restaurants adherits al projecte, que ofereixen en les seves cartes i menús plats variats que segueixen els principis d’una alimentació sostenible, saludable i de temporada: fan servir alguns dels aliments de temporada d’estiu o bé alguna de les receptes proposades en el projecte adaptades a l’estil del restaurant.
Quins són els productes d’estiu protagonistes del Menú?
Els aliments de temporada d’estiu en què es basen les receptes elaborades per al menú d’estiu són:
- l’albergínia
- el bonítol
- la castanyola
- l’enciam
- el meló
- la mongeta tendra
- el préssec
- la síndria
- el tomàquet
Quines són algunes de les receptes que es poden tastar al Menú de les Estacions?
Les receptes que han elaborat les tres escoles de restauració (ESHOB, CETT i Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi) que col·laboren en el menú d’estiu són:
- Amanida de mongeta tendra amb pesto i encenalls de formatge curat
- Castanyola en escabetx suau de verduretes
- Pastís de préssec
- Meló amb anxova, melmelada de ceba i gaspatxo de síndria
- Sopa de tomàquet
- Amanida d’albergínia i pebrots escalivats
- Fricandó de bonítol
- Carpaccio de síndria amb mató i granissat de menta
- Cabdells brasejats amb crema d’anxoves i tomàquet sec
Quins restaurants participen en el projecte?
La capitalitat és una oportunitat per promocionar la restauració de Barcelona! Els restaurants són uns dels aliats principals per promoure una alimentació sana i sostenible entre la ciutadania. Una iniciativa molt llaminera que permet gaudir d’un àpat fora de casa, alhora que ajuda a recuperar la restauració de Barcelona en aquest moment actual de pandèmia COVID-19.
Molts dels restaurants adherits no són a Barcelona capital i prou, sinó també arreu de Catalunya: des del Restaurant Lluerna situat a Santa Coloma de Gramenet, el Restaurant Hostal Abat Cisneros de Monistrol, el Restaurant Aire de Sant Feliu del Llobregat, passant pel poble de Gósol, on hi ha el Restaurant El Forn Cal Moixó, fins a arribar a Barcelona ciutat, on trobem el Nectari, el Berbena, Contracorrent Bar o Al Kostat. Clicant aquí trobareu tot el llistat.
Molts formen part del moviment Slow Food i també surten a la guia de restaurants Slow Food Guide.