El projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per promoure una alimentació infantil saludable, equilibrada i sostenible. Es va posar en marxa el curs passat en fase pilot a 6 escoles de Barcelona, i en aquest moment es troba en procés d’expansió a tots els centres educatius per al curs escolar 2021-2022. Els centres de la ciutat que el vulguin implementar ja ho poden demanar mitjançant el formulari d’inscripció al programa.
Els promotors del projecte proposen diversos menús amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, a la vegada que es vol promoure productes de proximitat i de temporada amb més amanida en la guarnició i fruita fresca per postres. Igualment, s’insisteix en la importància de fer servir oli d’oliva per amanir i cuinar, així com productes integrals.
L’Equip de Salut Comunitària de l’ASPB proporciona assessorament i formació a les escoles i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars, i ofereix també material de suport i recomanacions per a les famílies.
Per tant, es vol aconseguir un objectiu triple:
- Promoure dietes més saludables.
- Combatre l’emergència climàtica.
- Enfortir l’economia local i de la nostra pagesia i contribuir a la bona salut dels nostres ecosistemes.
Les escoles bressol municipals serviran aliments ecològics i prioritzaran els de proximitat!
Cada dia es preparen 8.500 menús ecològics i de proximitat per a les escoles bressol de la ciutat.
A l’Ajuntament fa anys que es fomenta el consum de productes provinents d’agricultura ecològica a les escoles bressol municipals. Així, s’ha aconseguit passar d’un 3% l’any 2008 a gairebé un 95% aquest 2021. A més, el factor de la proximitat és un valor afegit a l’hora de triar determinats productes per als menús dels infants.
Des del Servei d’Alimentació de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), s’encarreguen que tant els nens de 0 a 3 anys matriculats a les escoles bressol com el personal docent tinguin menús diaris equilibrats, basats en la dieta mediterrània i elaborats principalment amb productes ecològics de temporada.
A més a més, els menjadors de les escoles bressol municipals han de complir altres obligacions pel que fa a la qualitat dels productes que ofereixen. Només es pot fer servir oli d’oliva verge, la verdura s’ha de servir sempre fresca, el pa ha de ser del dia, els tomàquets i les taronges han d’estar certificats com a aliments procedents de la producció integrada, el peix ha de ser obligatòriament rap, lluç i bacallà congelat, sempre hi ha d’haver disponibles bastonets sense gluten i en tots els àpats s’ha de servir mitja amanida.
Productes ecològics: de l’escassesa a l’esclat
L’any 2008, quan es va començar a fomentar el consum de productes ecològics, no era fàcil trobar-ne. L’oferta dels distribuïdors era força limitada i en un primer moment només es disposava d’algunes verdures i fruites ecològiques. Uns anys més tard, i aprofitant el creixement de la distribució de productes ecològics, es va anar ampliant la varietat de fruites i verdures, la llet, el pa, la pasta, l’arròs i els llegums, entre d’altres, i fins i tot la carn de vedella i el pollastre.
En aquests moments, l’oferta de verdures és molt àmplia, fet que permet jugar i deixar la porta oberta a les varietats de temporada sense tancar cap menú. Per exemple, el dia que hi ha verdura i vedella, el primer pot ser un trinxat de col a l’hivern o una crema de carbassó freda a l’estiu.
La verdura sempre és fresca (excepte la mongeta tendra, que és congelada i ecològica perquè té una estacionalitat molt curta) i en tots els àpats se serveix mitja amanida de diferents varietats –romà, trocadero, iceberg o meravella–, acompanyada de tomàquet, cogombre, remolatxa o pastanaga, segons temporada.
Tota aquesta tasca d’abastament, no la fan de manera independent els responsables de compra i cuina, sinó que els promotors del projecte i la gent que hi col·labora activament els dirigeixen i acompanyen per tirar-lo endavant.
A més, totes les escoles bressol tenen cuines al mateix centre, cosa que facilita molt la gestió i la manipulació dels aliments.