El projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per promoure una alimentació infantil saludable, equilibrada i sostenible. Es va posar en marxa el curs passat en fase pilot a 6 escoles de Barcelona, i en aquest moment es troba en procés d’expansió a tots els centres educatius per al curs escolar 2021-2022. Els centres de la ciutat que el vulguin implementar ja ho poden demanar mitjançant el formulari d’inscripció al programa.

menjador escolar

Els promotors del projecte proposen diversos menús amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, a la vegada que es vol promoure productes de proximitat i de temporada amb més amanida en la guarnició i fruita fresca per postres. Igualment, s’insisteix en la importància de fer servir oli d’oliva per amanir i cuinar, així com productes integrals.

L’Equip de Salut Comunitària de l’ASPB proporciona assessorament i formació a les escoles i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars, i ofereix també material de suport i recomanacions per a les famílies.

Per tant, es vol aconseguir un objectiu triple:

  • Promoure dietes més saludables.
  • Combatre l’emergència climàtica.
  • Enfortir l’economia local i de la nostra pagesia i contribuir a la bona salut dels nostres ecosistemes.

 

Les escoles bressol municipals serviran aliments ecològics i prioritzaran els de proximitat!

Cada dia es preparen 8.500 menús ecològics i de proximitat per a les escoles bressol de la ciutat.

A l’Ajuntament fa anys que es fomenta el consum de productes provinents d’agricultura ecològica a les escoles bressol municipals. Així, s’ha aconseguit passar d’un 3% l’any 2008 a gairebé un 95% aquest 2021. A més, el factor de la proximitat és un valor afegit a l’hora de triar determinats productes per als menús dels infants.

Des del Servei d’Alimentació de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), s’encarreguen que tant els nens de 0 a 3 anys matriculats a les escoles bressol com el personal docent tinguin menús diaris equilibrats, basats en la dieta mediterrània i elaborats principalment amb productes ecològics de temporada.

A més a més, els menjadors de les escoles bressol municipals han de complir altres obligacions pel que fa a la qualitat dels productes que ofereixen. Només es pot fer servir oli d’oliva verge, la verdura s’ha de servir sempre fresca, el pa ha de ser del dia, els tomàquets i les taronges han d’estar certificats com a aliments procedents de la producció integrada, el peix ha de ser obligatòriament rap, lluç i bacallà congelat, sempre hi ha d’haver disponibles bastonets sense gluten i en tots els àpats s’ha de servir mitja amanida.

Productes ecològics: de l’escassesa a l’esclat

 L’any 2008, quan es va començar a fomentar el consum de productes ecològics, no era fàcil trobar-ne. L’oferta dels distribuïdors era força limitada i en un primer moment només es disposava d’algunes verdures i fruites ecològiques. Uns anys més tard, i aprofitant el creixement de la distribució de productes ecològics, es va anar ampliant la varietat de fruites i verdures, la llet, el pa, la pasta, l’arròs i els llegums, entre d’altres, i fins i tot la carn de vedella i el pollastre.

En aquests moments, l’oferta de verdures és molt àmplia, fet que permet jugar i deixar la porta oberta a les varietats de temporada sense tancar cap menú. Per exemple, el dia que hi ha verdura i vedella, el primer pot ser un trinxat de col a l’hivern o una crema de carbassó freda a l’estiu.

La verdura sempre és fresca (excepte la mongeta tendra, que és congelada i ecològica perquè té una estacionalitat molt curta) i en tots els àpats se serveix mitja amanida de diferents varietats –romà, trocadero, iceberg o meravella–, acompanyada de tomàquet, cogombre, remolatxa o pastanaga, segons temporada.

Tota aquesta tasca d’abastament, no la fan de manera independent els responsables de compra i cuina, sinó que els promotors del projecte i la gent que hi col·labora activament els dirigeixen i acompanyen per tirar-lo endavant.

A més, totes les escoles bressol tenen cuines al mateix centre, cosa que facilita molt la gestió i la manipulació dels aliments.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud