Caldo

És fàcil que, al final de les vacances o de qualsevol període en què hàgim modificat hàbits alimentaris, tinguem una certa sensació d’afartament. Sovint, quan som fora de casa, ens costa menjar com ho fem habitualment, i acabem sumant excepció rere excepció i sobrecarregant el fetge i els òrgans digestius amb aliments que normalment no mengem, combinacions extravagants, desordre d’horaris o excessos de qualsevol tipus. I si, a més, hi afegim una aturada de l’exercici físic, el còctel resultant pot fer que no ens acabem de trobar bé i que arrosseguem espessor mental, cansament, mal humor, inflamació, restrenyiment, mals de panxa, gasos o altres desordres digestius.

La tornada de les vacances és un moment idoni per fer una bona depuració i reinicialitzar l’organisme de toxines acumulades i desequilibris diversos

Tot això són alguns dels senyals que el cos ens envia per fer-nos saber que ja en té prou i que cal tornar a menjar net i a redreçar els hàbits cap a un model més saludable. Per això, de la mateixa manera que passa durant els canvis estacionals com la primavera o la tardor, la tornada de les vacances és un moment idoni per fer una bona depuració i reinicialitzar l’organisme de toxines acumulades i desequilibris diversos.

De dietes i programes de desintoxicació n’hi ha de tot tipus, i a Etselquemenges us n’hem parlat en diverses ocasions. Ja sabem que, en un primer moment, s’aconsella retirar els aliments que generen més quantitat de toxines, com ara la carn vermella, els lactis, els refinats o el gluten i optar per una dieta eminentment vegana i crudívora durant uns dies, a més d’altres mètodes com ara el dejuni intermitent o el dejuni terapèutic.

En qualsevol cas, i fins i tot si optem pel dejuni terapèutic, el procés depuratiu pot tenir tres grans aliats: els sucs verds, les infusions i els caldos depuratius. Aquestes begudes, que no contenen cafeïnes, estimulants ni les fibres dels aliments, són fàcils de pair, hidraten i ajuden a netejar l’organisme (convé que totes les fruites i hortalisses siguin de cultiu ecològic per potenciar-ne les propietats i evitar residus tòxics).

Caldos depuratius per a l’estiu

Avui, però, volem posar especial èmfasi en els caldos depuratius, ja que habitualment associem el caldo al fred, a l’hivern, als refredats, als galets i als fideus, i oblidem precisament el poder refrescant i depuratiu que poden tenir. Sabíeu que els caldos també es poden prendre freds? Només cal encertar els aliments adequats i la preparació òptima per preparar el caldo que més convingui.

Si el volem saludable, el podem preparar sense sal ni additius i basat en aliments de procedència ecològica que no sumin tòxics a la beguda.

caldo-de-alcachofaEn el cas d’una dieta detox postvacacional com la que estem descrivint, us proposem el caldo de carxofa amb ceba, espàrrecs verds, fonoll, gingebre, menta i api, que podem reivindicar com a beguda de mitja tarda o mig matí, i no només com un simple acompanyant o líquid per cuinar. A més, la combinació de verdures amb herbes aromàtiques i remeieres com el fonoll, potencia l’efecte diürètic del caldo, ajuda a eliminar gasos i a tenir una digestió fàcil i amable.

I si no teniu temps o ganes de ficar-vos a la cuina, també podeu optar pels caldos ecològics i depuratius envasats, sempre que siguin d’una marca de confiança. Aneto, per exemple, va llançar a la passada edició de Biocultura Barcelona un caldo de carxofa ecològica sense sal que es pot prendre tant fred com calent i que podreu beure i gaudir durant tot l’any. Bon profit i bon detox!