Les algues són un dels bàsics que no poden faltar als rebostos sans. Des de fa ja uns anys, tenim la sort de trobar-les fàcilment a botigues naturals, herbolaris, botigues especialitzades en dietètica, productes ecològics, macrobiòtics i, especialment, en botigues asiàtiques de productes alimentaris. Però, us heu fixat d’on venen?

La gran majoria són d’origen asiàtic. De fet, al Japó, el consum d’algues està tan estès que forma part de gairebé tots els àpats. I no és estrany, tenint en compte els seus múltiples beneficis per a la salut: són depuratives i desintoxicants (ajuden a contrarestar els metalls pesants que solen acumular-se al peix), són molt riques en proteïnes, calci, fibra, minerals, vitamines i antioxidants, protegeixen els ronyons, i ajuden a alcalinitzar el cos (molt important per compensar l’acidesa de les proteïnes animals i dels aliments processats).

Però, malgrat aquestes incontestables propietats, hi ha un pilar bàsic de l’alimentació saludable que aquí no hem complert: el de la proximitat. Si ens esforcem per menjar aliments de temporada i, sempre que podem, de Km0, per què comprem aliments de l’altra punta del planeta?

Per sort, tot i ser la verdura del mar clàssica de l’Àsia oriental, des de fa ja un temps, les algues s’han explotat a l’Estat espanyol, sobretot en territori gallec. Tanmateix, la majoria de les explotacions no garanteixen la sostenibilitat de la seva activitat ni disposen de segell ecològic. Per això, a nosaltres, que considerem molt importants totes dues coses, ens ha entusiasmat descobrir Mar de Ardora, la primera empresa espanyola a produir algues per a alimentació de forma sostenible.

L’empresa, que regenten dos joves emprenedors de Galícia, elabora productes d’alta qualitat derivats de les algues, mitjançant un processat no agressiu, de forma artesanal, exclusiu en el sector fins al moment. Un procés que garanteix alts nivells de sostenibilitat, ja que la conservera fa un control, seguiment i biomonitorització dels recursos que recullen, per tal de preservar les poblacions i ecosistemes naturals.

Tot el procés de recol·lecció, envasament, enllaunament i deshidratació d’algues en fresc es fa amb algues de temporada, i s’aconsegueix així una qualitat textural i nutricional més alta.

Però el que més ens ha impressionat és el procés 100% artesanal de Mar de Ardora i que permet conservar totes les qualitats i propietats organolèptiques i nutricionals de les algues: un cop recollides, les algues són rentades i netejades a mà, en aigua de mar, de manera que no es degrada la textura cel·lular i els processos osmòtics, i després són cribrades una per una amb l’ajuda d’un ganivet curt que permet rebutjar a la perfecció les parts no útils.

Si voleu tastar els productes d’aquests dos joves emprenedors gallecs, els podreu comprar en botigues especialitzades en alimentació ecològica, distribuïts per Biocop. Trobareu els productes de Mar de Ardora en dues grans categories: les algues deshidratades, com la percebe, l’amanida d’algues, l’enciam de mar i l’alga nori en flocs, i les algues en conserva, per ser consumides directament o saltades, en amanides, farcits o com a guarnició de peix i marisc.

Afegir algues a la dieta diària és sens dubte una bona decisió de la qual no us penedireu. Això sí, recordeu que no estem acostumats a metabolitzar tanta quantitat de iode com els orientals i amb una ració de mitja culleradeta al dia, en tindrem prou.