A Etselquemenges ens hem proposat reduir significativament l’ús de plàstic i ens sobren raons per fer-ho: aquest material derivat del petroli es fa servir indiscriminadament en productes i embalatges de tot tipus i no és un producte gaire saludable. A més del fet que pot actuar com a disruptor endocrí i alterar les propietats dels aliments amb els quals entra en contacte, no és tan reciclable com crèiem ingènuament.

De fet, només una minoria dels plàstics que llencem als contenidors grocs acaba tenint una segona vida. La gran majoria acaba amuntegat en abocadors o bé acumulant-se en mars i oceans, on es descompon en microplàstics que ingereixen els peixos, les aus i els mamífers, cosa que sovint els porta a la mort. Els efectes del plàstic en la nostra salut i en la del planeta són tan negatius que, fins i tot, alguns investigadors asseguren que pràcticament tots els éssers humans tenim microplàstics dins l’organisme pel consum de peixos contaminats, entre d’altres.

Reciclar o reduir?

Si reciclar no és suficient, tenint en compte que es tracta d’un procés difícil i costós –a  més que, com dèiem, no tot el plàstic s’acaba reciclant–, l’alternativa sostenible que ens queda passa per reduir l’ús del plàstic –molt especialment el d’un sol ús– i, en el millor dels casos, substituir-lo per altres materials més saludables i innocus per a la salut i per al medi ambient.

Portar sempre una bossa de roba a sobre, fer servir carmanyoles de vidre, instal·lar un aparell d’osmosi a casa o beure aigua de l’aixeta, no fer servir canyetes de plàstic per beure, comprar la fruita i la verdura sense embalar o comprar a granel són alguns gestos que podem adoptar com a hàbits per tal d’aturar l’epidèmia del plàstic; i un altre d’aparentment petit, però molt poderós, és substituir el raspall de dents de plàstic per un d’ecològic.

Per què un raspall de dents ecològic?

De totes les tones de plàstic que suren al mar o que reposen sense descompondre’s al fons marí, un 1% són raspalls de dents. Un 1%! Una barbaritat, tenint en compte que tardaran 400 anys a descompondre’s totalment i que podem substituir-los fàcilment per altres alternatives molt més sostenibles i igual d’útils i còmodes.

Per exemple, el bambú és un material 100% ecològic i biodegradable que serveix com a empunyadura sostenible d’un raspall de dents. Nosaltres fem servir els de Brushboo, uns raspalls ergonòmics sense BPA i fabricats amb niló 4 Dupont, el plàstic amb més biodegradabilitat amb el qual es poden fabricar. La inspiració els va arribar dels raspalls tradicionals que es feien servir a la Xina, on se solien fer amb pèls de porc inserits en un mànec de bambú o os.

A més, Brushboo ens agrada especialment perquè el 10% dels beneficis els destinen a projectes de reforestació a través de “Plant for the Planet”.

Ah! I si voleu una idea de regal de Nadal bonica, útil i sostenible, feu un cop d’ull al lot Premium de Brushboo, que inclou un raspall de bambú eco de duresa mitjana, una empunyadura de bambú Moso amb un lema personalitzable, una bossa de cotó per transportar el raspall, 10 llavors de bambú Moso per plantar bambú a casa i una caixa rodona de paper kraft feta de paper reciclat, perfecta per reutilitzar com a joier o estoig per a llapis. Deixeu volar la imaginació i comenceu a reduir i a reutilitzar!

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor