Avui dia, hi ha molta gent amb problemes gastrointestinals transitoris per causes diferents, com estrès, canvi de dieta, tractaments amb antibiòtics que destrueixen la flora bacteriana intestinal…; però també hi ha trastorns crònics com la permeabilitat intestinal. La simptomatologia associada a aquestes alteracions gastrointestinals repercuteix directament en la salut i qualitat de vida.

Les parets dels intestins estan formades per unes cèl·lules anomenades enteròcits i per unes proteïnes que uneixen aquests enteròcits. En aquest epiteli intestinal amb microvellositats en la seva superfície és on té lloc la digestió i l’absorció de nutrients. Aquesta barrera mucosa selectiva actua contra microorganismes, macromolècules que procedeixen de la digestió i tòxics. Quan hi ha permeabilitat intestinal, les proteïnes que uneixen els enteròcits desapareixen i es creen perforacions a través de les quals substàncies com aliments no digerits, toxines, fàrmacs i microorganismes no desitjats arriben al torrent sanguini (aquestes substàncies poden afectar diferents sistemes del cos, com el reproductiu, el respiratori, l’hormonal, l’immunitari…) i causen una inflamació no només dels teixits intestinals sinó de molts altres teixits.

Dona tocant-se la panxa

L’Oriol té 31 anys. És consultor i sempre ha fet esport, ja sigui en equip o individual. Ocupa un càrrec important i, a causa de la seva càrrega de feina i de les hores que hi dedica, ha canviat molts hàbits. No fa esport, té molt estrès (fins i tot a vegades ha hagut de recórrer a fàrmacs ansiolítics), no segueix cap horari alimentari i, fins i tot, hi ha molts dies que o no esmorza o no sopa. Fa molts àpats a base d’hidrats de carboni, de cereals refinats, amb poca proteïna i massa greixos saturats. Els refrigeris es basen en sucres refinats. Menja poca fruita i poca verdura. Durant un període llarg de temps va desenvolupar una simptomatologia basada en dolor abdominal, períodes de restrenyiment i diarrea, pèrdua de pes i malestar general que li va afectar el rendiment professional i l’estat d’ànim.

Segur que tenim amics o familiars amb més d’un dels símptomes de l’Oriol. Molts d’aquests casos acaben desenvolupant malalties que afecten algun tram de l’intestí i l’inflamen de forma puntual o crònica: síndrome de l’intestí irritable (SII), colitis ulcerosa i malaltia de Crohn.

Altres casos, i segons la simptomatologia, es relacionen amb intoleràncies i al·lèrgies alimentàries, malalties inflamatòries intestinals, candidiasi intestinal, èczemes a la pell, síndrome de fatiga crònica, fibromiàlgia, dolors articulars, migranyes, insomni, flatulències, i menstruacions irregulars, entre d’altres.

A més, hi ha una relació molt estreta entre l’intestí, el cervell i la microbiota. Mitjançant mecanismes immunes, neuronals i hormonals, cal aconseguir un equilibri tridimensional per regular-la.

Com mantenim i regenerem la barrera gastrointestinal?

No només amb una bona alimentació i unes bones pautes alimentàries podem restaurar i regenerar aquesta barrera, sinó que hi ha extractes de plantes, aminoàcids, minerals i vitamines que ens poden ajudar a aconseguir una condició òptima de la barrera intestinal.

  • Glutamina, zinc, betacarotè i quercetina (bioflavonoide): estimulen la producció de les proteïnes que uneixen els enteròcits. La glutamina és també una font d’energia de les cèl·lules epitelials específiques de l’intestí prim, millora la permeabilitat intestinal i la morfologia de la mucosa intestinal. Per obtenir un bon efecte s’ha d’administrar via oral i millora la seva funció quan la combinem amb leucina i arginina.
  • Àloe, N-acetilglucosamina i N-acetilcisteïna (NAC): acció antiinflamatòria. S’aconsella que l’extracte de polpa d’àloe no tingui aloïna, amb efecte laxant. Els arabinogalactans són uns polisacàrids de l’arbre de làrix capaços d’enfortir el sistema immunitari, ja que milloren la microbiota intestinal augmentant la concentració de bifidobacteris i Lactobacillus. El NAC, component necessari per formar el glutatió, és un dels antioxidants més importants de l’organisme, ja que redueix les substàncies proinflamatòries.
  • Mucílags de malví i l’om vermell: el primer és un polisacàrid que protegeix la mucosa irritada i regenera les cèl·lules epitelials; el segon també produeix mucílags.
  • Vitamines: les vitamines C i E actuen com a antioxidants protegint les cèl·lules de l’estrès oxidatiu. Entre les vitamines del grup B, la B2 i la B3 ajuden a mantenir la mucosa intestinal en condicions normals. La vitamina B1 i B6 contribueixen al metabolisme de l’energia. El seleni, l’àcid fòlic, la vitamina B6, la vitamina B12, el zinc i la vitamina C contribueixen al funcionament correcte del sistema immunitari

Actualment quins complements alimentaris podem trobar al mercat?

Hi ha molta oferta de productes amb les mateixes indicacions, però, entre altres coses, hem de tenir en compte que les formulacions han de consistir en una composició de nutrients completa, d’alta biodisponibilitat i que actuï de forma sinèrgica per reparar i mantenir la barrera intestinal.

El laboratori Cien por Cien Natural disposa d’un producte anomenat Permeavit, que compleix les característiques anteriors. A més, aconseguirem un revestiment correcte de la mucosa que contribuirà a:

  1. Millorar la digestió, l’absorció i el confort digestiu.
  2. Reduir el cansament i la fatiga, en incrementar els nivells d’energia.
  3. Millorar l’estat d’ànim, en incrementar nivells de serotonina.
  4. Millorar i reforçar el sistema immunitari.
  5. Reduir el pas de toxines al torrent circulatori i evitar-ne l’acumulació en òrgans bàsics.
  6. Reduir la inflamació crònica.

 

Permeavit és un producte que combina nutrients com el malví i l’àloe per a la salut gastrointestinal. L’àloe està fabricat amb la tecnologia Cryo-Vera: un liofilització que conserva les longituds de les cadenes de polisacàrids. A més, conté totes les vitamines i minerals citats anteriorment amb funció de cofactors de milers de reaccions metabòliques. Cal destacar, també, els arabinogalactans extrets en aigua, que contenen fibres hidrosolubles i flavonoides bioactius; N-acetilglucosamina natural amb una biodisponibilitat gairebé tres vegades més gran que la glucosamina i la L-glutamina d’origen vegetal, que s’obté mitjançant un procés de fermentació.

Un simple consell és ser responsables de la qualitat dels aliments que ingerim i evitar al màxim tots els productes refinats, amb gran concentració de sucres simples i també els aliments processats. Així estarem ajudant a mantenir la paret dels intestins, i evitarem la desaparició de les proteïnes d’unió de les cèl·lules intestinals. Un complement natural complementari a aquest tractament són també els probiòtics, ja que, alhora que cicatritzen les parets de la mucosa, repoblen la flora amb Bifidobacteris i Lactobacillus, cosa que ajuda a mantenir la microbiota dels intestins.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat