Sovint posem tot el focus en la procedència dels aliments que mengem, però no ens preocupem per la forma com els cuinem o els emmagatzemem. Fer servir carmanyoles de plàstic, per exemple, i escalfar-les al microones pot tenir efectes més negatius en la salut del que pensem… Paelles, ganivets, carmanyoles, petits i grans electrodomèstics i estris de cuina són un punt clau si volem cuidar-nos. Quins hem de comprar? On?

Avui conversem amb la Marta Villén, directora de Conasi, una botiga d’articles de cuina natural, ecològica i sense tòxics que tria els seus productes precisament per això: perquè no contenen tòxics. Per això, a la seva botiga no hi ha “de tot”, ja que consideren que molts dels productes de cuina que hi ha al mercat no són adequats per estar en contacte amb els aliments, i per això no els venen.

Com és una cuina sana?

Una cuina sana per a nosaltres és la cuina que, a més d’incloure aliments ecològics, té en compte els materials amb què es cuina i els materials que estan en contacte amb els aliments. Per això, en una cuina sana no hi ha d’haver plàstics en contacte amb els aliments (sobretot si els aliments estan calents o s’han d’escalfar). Cal fer servir vidre, silicona platí, ceràmica o porcellana sempre que es pugui, o acer inoxidable. I els antiadherents cal investigar-los bé. Una cuina sana demana una tasca de cribratge per discernir què fem servir, ja que cuinar suposa moltes reaccions químiques entre els aliments i els materials. De fet, es va descobrir el problema de toxicitat del bisfenol perquè alterava les proves de laboratori.

Per què és tan important cuinar sense tòxics?

Fa quinze anys vam començar a plantejar a l’escàs mercat ecològic de llavors: “T’has adonat que compres ecològic i a casa contamines els aliments amb els materials dels estris de cuina: tefló, plàstics, metalls pesants?”. Les partícules que desprenen aquests materials es queden a l’organisme, interactuant o emmagatzemant-se al greix. No ens fan cap favor, com és comprensible. Es comporten com a tòxics a diferents nivells, per exemple, com a disruptors hormonals alguns. I, a més, es generen sinergies que en potencien l’efecte de forma incontrolada. En realitat, es desconeix la magnitud d’aquests fets, però es consideren relacionats amb moltes malalties actuals, com malalties autoimmunes, problemes de fertilitat, malalties hormonals, càncer.

L’auge antiplàstic ens ha fet evitar, en primer lloc, els envasos amb BPA, però aquest és només un dels materials que hauríem esquivar. Quins altres materials són perjudicials? Per què?

Considerem que cap plàstic hauria d’entrar en contacte amb aliments a temperatura de cocció; hi ha centenars de substàncies que poden formar part dels plàstics. Ara es parla d’algunes de les molècules, però i les que no han sortit a la llum encara? La norma seria: feu servir vidre, titani, ceràmiques vitrificades, porcellanes de bona qualitat per cuinar sempre que pugueu. Feu servir antiadherents quan calgui, però mireu bé què us poden garantir.

És assequible equipar una cuina amb estris lliures de tòxics?

Marta Villén, directora de Conasi

Els estris lliures de tòxics estan sempre en els nivells de qualitat més alta, el que vol dir que duren més. Si mesurem en termes de salut, creiem que la inversió és inqüestionable.

Amb quins estris recomaneu començar? Com fem la transició cap a una cuina sana?

Com a prioritat, sens dubte els dos primers materials que eliminaríem són els antiadherents que no ens puguin garantir absència de toxicitat, i els plàstics, especialment si hi volem emmagatzemar o escalfar aliments calents. Hi ha moltíssimes opcions per cuinar i també per conservar, per guardar aliments, per endur-se el menjar, per evitar els plàstics. Totes aquestes opcions les estudiem detalladament i incorporem les opcions més intel·ligents a la nostra botiga.

Com hauria de ser la neteja d’aquests estris? Qualsevol producte de neteja ens serveix?

Serveix qualsevol producte si ens és igual el medi ambient, però si la nostra manera d’entendre l’ecologia i la salut va més enllà del cos i també engloba el planeta, llavors, evidentment, netejadors ecològics.

Ara estan de moda les panificadores i els extractors de sucs, però ¿són tots iguals?

Evidentment, no. Com en qualsevol sector del mercat, hi ha un ventall de qualitats enorme. Aquest és un dels treballs més durs a Conasi: distingir quins productes són de qualitat (més enllà d’estratègies de màrqueting) i avaluar-ne els materials. Després, comprovar-ne el funcionament i si compleix el que se n’esperava. Sabem que aquest recorregut abans de posar a la venda un producte no és el més habitual, alenteix i complica el procés, però funcionem així i aquest és un dels nostres pilars.

La consciència cap a l’alimentació ecològica ha canviat molt en pocs anys. Passarà el mateix amb els electrodomèstics i els estris de cuina?

Per a nosaltres, la consciència sobre els electrodomèstics i estris de cuina també ha evolucionat al mateix temps que la consciència sobre els aliments. Com que donar informació i conscienciar és part de la nostra feina des del començament, hem vist que una part de la població ho ha entès molt bé i és exigent. Possiblement, vist de forma general, ha evolucionat més el terreny de l’alimentació, però des de la nostra situació d’especialistes en temes de materials, i no només d’aliments ecològics, percebem una evolució en paral·lel.

Per què és tan important que hi hagi botigues especialitzades com Conasi?

Des Conasi no només venem; la nostra tasca de divulgació va començar juntament amb l’empresa, ja que aquest és el nostre interès: aprendre i saber destriar què cal triar entre tantes ofertes i teories prometedores i en les quals ens perdem. No hi havia gaire informació sobre tot això quan vam començar i, a partir del nostre blog, vam obrir debats o vam ser dels primers a tractar temes com el tefló, el PFOA, els disruptors hormonals, els plàstics a la cuina, la paradoxa de comprar eco i fer servir materials tòxics. També hem obert temes que s’han anat popularitzant, com els sucs amb extractors, els batuts verds, els germinats, la dieta crudivegana… Considerem que l’interès de Conasi és que seleccionem amb molt de rigor el que venem i, també, que donem una informació inusual en qualsevol botiga. La informació que publiquem l’hem feta nosaltres, de primera mà, fruit de la nostra experiència. Procurem fer-ho tan bé com podem i posem el cor a la feina, ja que creiem fermament en la relació entre alimentació i salut.

Descompte per als lectors d’Etselquemenges

Els lectors de la revista podreu gaudir d’un descompte del 5% en tots els articles de la botiga en línia de Conasi, www.conasi.eu.

Per aplicar el descompte, només heu d’introduir el codi CNS-COMOCOMO durant el procés de compra (Promoció vàlida fins al 31/12/2018, aplicable un sol cop, no acumulable amb altres ofertes, codis ni sistemes de punts).

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor