Heu sentit que la primavera és l’estació idònia per fer una depuració profunda de l’organisme? Sabíeu que la fi de l’estiu i l’entrada de la tardor són també bons moments per fer una posada a punt?

Segons la medicina tradicional xinesa, hem d’aprofitar les estacions de transició entre el fred i la calor i entre la calor i el fred per “reinicialitzar” el cos, netejar-lo de totes les toxines i els excessos acumulats durant l’estació anterior i preparar-lo per a un canvi de temperatures i d’entorn al qual ens haurem d’adaptar.

Si bé hem parlat sovint de l’important paper que té l’alimentació en l’acumulació o no acumulació de toxines en el cos, val la pena tenir en compte que no és només a través del que mengem que les acumulem. L’aire que respirem, els productes d’higiene i cosmètica convencional o els tòxics ambientals també són fonts de toxines, que, sovint, no podem controlar. Per això, i perquè els òrgans d’eliminació de vegades no són suficients per alliberar-nos-en, és important fer una depuració ben feta com a mínim un parell de cops l’any. Però, què vol dir depurar bé? Vol dir que, si volem restablir l’equilibri interior, tornar a tenir claredat mental, bon humor, descansar bé i tenir salut i alegria, ens hem de plantejar la depuració com un autèntic repte holístic que abasta, potser, algunes esferes que no teníem en compte.

Quines són les claus per a una dieta depurativa?

Revelem alguns punts que cal seguir i que són claus per a una dieta detox.

  1. El que cal menjar: Aliments alcalins, amb gran quantitat d’energia vital, que ens ajudin a netejar l’organisme, que siguin ecològics, de temporada, i que incloguin una gran quantitat de verdures, especialment fulles verdes i verdures amargues i depuratives, fruita, algues, llavors, i germinats. També podem augmentar el consum d’aliments crus, sigui en forma de batuts verds o en amanides, condimentar amb espècies depuratives com el gingebre i la mostassa o aplicar coccions lleugeres com el vapor o la deshidratadora.

Un altre aspecte important és fer dejuni de manera intermitent, cosa que podem aconseguir sopant d’hora i deixant un espai de 12 hores fins al moment en què tornem a menjar l’endemà.

  1. El que cal evitar: Tots els aliments acidificants i inflamatoris, que bloquegin el fetge, com els processats, el sucre, els lactis, el gluten, els productes d’origen animal, la soja, el blat de moro, l’alcohol, el cafè i els excitants. La medicina tradicional xinesa recomana consumir aliments de naturalesa moderada, és a dir, no extrema, com els cereals integrals i sense gluten, com el fajol o el mill.
  2. Fer exercici físic: Com sempre diem, sense esport, no hi ha esperança. I no parlem de deixar-nos la pell al gimnàs, es tracta de deixar de banda el sedentarisme i activar l’organisme per tal de mobilitzar toxines i mantenir un bon to muscular i una salut cardiovascular correcta. Podem sortir a passejar, practicar ioga, Pilates, sortir a ballar o fer qualsevol altra activitat que gaudim sols o en companyia.
  3. Passar-nos a la cosmètica ecològica: Sembla una ximpleria, però la pell, l’òrgan més gran del cos, no vol pintures, derivats del petroli ni silicones: vol nutrients. Així que el millor és desterrar de casa nostra tots els productes cosmètics sintètics i apostar pels de segell ecològic o pels casolans (aquesta clau també s’aplica als productes d’higiene), que no deixen residus tòxics a la sang, a la pell ni en cap altre òrgan.
  4. Fer depuració emocional: L’acumulació de toxines té una relació molt estreta amb el nivell d’estrès a què estem sotmesos, així que, si volem realment depurar-nos, el millor que podem fer és prendre’ns seriosament el nostre benestar emocional i espiritual, i treballar el respecte cap al nostre cos i la nostra persona, intentar rebaixar el nivell d’estrès i sentir-nos tranquils, amb pau mental i emocional. En aquest sentit, ens pot resultar molt profitós treballar amb aromateràpia, per exemple, com a ambientador d’olor (mitjançant un difusor) o directament sobre la pell en el cas dels olis essencials.
  5. Dormir prou: Aquesta és la mare dels ous. El somni no es recupera i no dormir cada nit vuit hores afecta directament la immunitat, és a dir, les defenses de l’organisme, a més de fer-nos estar més tristos, menys creatius, de mal humor i tenir menys empatia, entre altres efectes. En un procés depuratiu, i en qualsevol moment de la vida, cal assegurar-se que descansem prou i que donem a l’organisme prou temps per processar tot el que ha viscut durant el dia i recarregar-se nou per a una altra jornada.