En els períodes de canvi estacional, concretament a la tardor i la primavera, l’organisme hi respon expressant un conjunt de símptomes associats al que anomenem, en aquest cas, astènia o fatiga primaveral. El cos pateix un trastorn adaptatiu als canvis que comporta la nova estació.

astenia primaveral

Quines són les causes d’aquest fenomen?

Hi ha diversos factors desencadenants de tot aquest procés:

 • canvis de temperatura i pressió atmosfèrica durant el dia
 • augment de les hores de llum amb el canvi horari
 • alteració del ritme circadiari amb modificació de les hores de son i dels àpats
 • canvi de l’estil de vida diari a conseqüència dels anteriors factors (augment del temps d’oci i hores fora de casa)

La combinació de totes aquestes circumstàncies fa que l’organisme es vegi exposat a un canvi en la secreció de determinades hormones: endorfines, cortisol, melatonina, etc. Aquestes alteracions hormonals comporten una alteració dels ritmes biològics, que s’han d’adaptar a la nova situació i exigeixen un consum extra d’energia. A partir d’aquest moment és quan apareixen tots els símptomes derivats de l’astènia primaveral.

Ja veurem al llarg de l’article les recomanacions nutricionals, els hàbits saludables i els complements alimentaris, a la venda en herbolaris en línia, que poden ajudar-nos a combatre l’astènia primaveral.

Quins són els símptomes característics d’aquest procés adaptatiu?

L’astènia primaveral afecta una de cada deu persones, especialment dones entre 20 i 60 anys. Es tracta d’un trastorn passatger, que sol superar-se en uns dies o setmanes, depenent de cada organisme. De tota manera, si la sensació de cansament (símptoma principal) es perllonga durant mesos, es recomana consultar amb un especialista per poder descartar un altre tipus de patologia més severa amb símptomes similars.

Per tant, els símptomes associats a l’astènia els podem resumir en:

 • Cansament i somnolència durant el dia
 • Falta d’energia i debilitat generalitzades
 • Alteracions del son, especialment dificultat per adormir-se
 • Irritabilitat
 • Ansietat
 • Alteracions de la gana
 • Cefalees
 • Fatiga intel·lectual amb dificultat de concentració i trastorns de la memòria
 • Falta de motivació
 • Debilitat del sistema immunitari

En determinats casos, s’aprecien brots d’al·lèrgies, problemes de pell i de vies respiratòries.

Quins consells són imprescindibles per prevenir i combatre els símptomes?

És recomanable seguir una sèrie de mesures per poder accelerar el procés d’adaptació de l’organisme. És imprescindible un ritme de vida ordenat, respectant tant les hores de son (de llevar-se i d’anar-se’n a dormir) relacionades amb la secreció de melatonina (hormona que regula els cicles de son i vigília) com regular els horaris dels àpats.

La pràctica d’exercici físic moderat és bàsica per a la secreció d’endorfines, conegudes com “els neurotransmissors de la felicitat i el plaer”. Si es produeix una disminució dels nivells d’aquestes hormones, s’aguditza la sensació de malestar generalitzat i decaïment.

Un altre factor bàsic és lajust nutricional mitjançant una dieta sana i equilibrada, que proporciona al nostre organisme quantitats òptimes de proteïnes d’alt valor biològic (de fonts animals i vegetals saludables), hidrats de carboni, greixos bons rics en àcids grassos essencials com l’omega-3, sals minerals, vitamines i aigua. D’aquesta manera estimulem el sistema immunitari per poder combatre els símptomes característics de l’astènia. Són molt interessants tant els aliments que ens proporcionen energia com els que ens aporten aquells aminoàcids implicats en l’estat d’ànim.

Pel que fa als hidrats de carboni, cal prioritzar els complexos i integrals, ja que ens aporten energia de manera gradual i són rics en vitamines del grup B, cosa que enforteix també el sistema nerviós: cereals integrals; grans sencers; mill; arròs; llegums com els cigrons, mongetes, fesols; tubercles com el moniato, la patata o la nyàmera; verdures de fulla verda de la família de les cols, coliflor, bròquil; etc.

La fruita seca aporta energia, a més de ser rica en magnesi i altres minerals (grup interessant d’aliments per a esportistes).

Cal augmentar la dosi d’aliments rics en vitamina C i antioxidants com les maduixes, el kiwi, el mango, els albercocs, la pinya o els cítrics, a més dels tomàquets i els pebrots.

El llevat de cervesa és també interessant pel seu alt contingut en vitamines del grup B i aminoàcids, que regulen el sistema nerviós i ajuden a millorar els estats de depressió i ansietat.

A la primavera el cos ens demana plats més frescos i lleugers. Això ho podem aprofitar per incorporar més amanides, germinats, llavors i fruites de temporada. És el moment ideal per netejar i tenir cura del nostre fetge, òrgan principal de la depuració, i així eliminar les toxines acumulades durant l’època d’hivern, caracteritzada per coccions més lentes i aliments més densos.

Quins complements podem prendre durant l’astènia primaveral?

En determinades ocasions, però, amb l’ajuda d’una dieta variada no n’hi ha prou i cal recórrer a un complement alimentari extra, sobretot quan les necessitats nutricionals són altes.

 • Un multivitamínic ric en vitamines i minerals essencials que inclogui, sobretot, vitamines del grup B.
 • Es recomana fer una analítica prèvia per determinar si hi ha un dèficit de ferro. Si és així, incorporarem un complement d’aquest mineral prenent-lo simultàniament amb vitamina C per augmentar-ne l’absorció.
 • Àcid fòlic i vitamina B12, micronutrients el dèficit dels quals influeixen més en l’aparició de cansament i fatiga.
 • Els probiòtics ens ajudaran a augmentar les nostres defenses alhora que reforçaran la flora intestinal, cosa que permetrà una millor absorció de nutrients i una disminució de la permeabilitat intestinal.
 • L’eleuterococ, també anomenat ginseng siberià, és un complement interessant per les seves propietats adaptògenes, alhora que ens proporciona energia sense causar irritabilitat i alterar el sistema nerviós. Està indicat en casos d’esgotament físic i mental.
 • La gelea real és dels complements més coneguts per a l’astènia. Equilibra el sistema nerviós, estimula les defenses i ens proporciona energia física i mental. A més, posseeix propietats antioxidants, antiinflamatòries i antibacterianes.

La conclusió!

Una bona prevenció és bàsica! Hem d’escoltar el nostre cos i avançar-nos-hi per estar preparats perquè els canvis estacionals alterin tan poc com sigui possible l’organisme. Un ritme de vida ordenat amb horaris rutinaris d’àpats i son, juntament amb la pràctica d’activitat física i una alimentació equilibrada, ens permetrà afrontar les adaptacions primaverals.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud