La tardor és una època de l’any en què s’ajunta el canvi d’estació amb l’estrès de la feina i de l’escola. La conseqüència de tot això és que el sistema immunitari es veu debilitat i està més exposat a bacteris i virus, com el de la grip estacional, que aprofiten per atacar-nos i fer que patim un procés gripal o, fins i tot, el mateix virus de la grip.

Foto: Núria farregut del blog spanishrecipesbynuria.com

Foto: Núria Farregut del blog spanishrecipesbynuria.com

Opcions naturals

De manera paral·lela, podem ajudar-nos de complements naturals que estimulen l’organisme; solucions eficaces amb menys efectes secundaris. Una bona solució tant per a nens com per a adults:

  1. Equinàcia: planta medicinal que estimula el sistema immunitari activant les cèl·lules responsables de lluitar contra qualsevol mena d’infecció. Es fa servir quan hi ha refredats, mal de coll, tos i febre i redueix els símptomes de la majoria de processos vírics i gripals.
  2. Pròpolis: substància que s’obté de les abelles i que actua com a antibiòtic natural per tractar infeccions de les vies respiratòries altes, otitis, laringitis, sinusitis, bronquitis…
  3. Vitamina C: vitamina hidrosoluble, és a dir, que no s’acumula a l’organisme i que eliminem per orina. Aquesta vitamina d’origen natural amb bioflavonoides, que potencien la seva acció, ajuda a prevenir els refredats i a curar les grips. És un antioxidant potent que millora la salut de les mucoses.
  4. Gingebre: es fa servir per alleujar els símptomes de la grip, com la congestió i també tots els dolors articulars derivats d’aquests processos.
  5. Ungla de gat: planta medicinal que estimula el sistema immunitari i actua també contra la sinusitis, al·lèrgies…
  6. Ferments liofilitzats (probiòtics): reforcen la flora intestinal i actuen contra microorganismes patògens.
  7. Fongs: els extractes de fongs com el xiitake, maitake o reishi permeten estimular el sistema immunitari i augmentar les defenses de l’organisme per combatre l’acció d’agents externs.
  8. Jalea reial: substància natural nutritiva obtinguda de les abelles que aporta energia i estimula el sistema nerviós i l’immunitari augmentant la proliferació de limfòcits, és a dir, de defenses. És rica en vitamines del grup B, C, D i E, aminoàcids, sals minerals…
  9. All: planta originària del centre de l’Àsia a la qual s’han atribuït propietats antiinflamatòries. Augmenta les secrecions bronquials, per tant, té propietats expectorants, desinfectants i descongestionants importants.
  10. Infusions per a les mucositats respiratòries: remei tradicional natural per alleujar els símptomes del refredat. N’hi ha de molt conegudes com l’eucaliptus, la lavanda, la melissa (totes més adequades per fer inhalacions de vapor), l’equinàcia, el saüc –que ajuda a tenir menys tos–, el gingebre –expectorant i descongestionant– o la farigola –amb propietats antisèptiques i expectorants per a la tos, a part de calmants de les esgarrifances.
  11. Astràgal: planta medicinal amb propietats per estimular la producció de limfòcits que estimula les defenses naturals de l’organisme. A més, ajuda a reduir la durada dels refredats comuns. A part, és considerada una planta adaptògena que fa augmentar la capacitat per controlar l’estrès.

Tot i que els símptomes són molt similars –febre, esgarrifances, mal de cap, dolor d’ossos, mal muscular…– la intensitat és la diferència. Tots estem exposats durant uns mesos al virus de la grip estacional.

Conseqüències a la vida quotidiana

Les conseqüències d’agafar el virus passen factura a la vida quotidiana, tant d’adults com de nens. Una febre alta pot fer que no anem a treballar o a l’escola, que ens hàgim de quedar al llit, que hàgim de deixar els nens amb una altra persona… En definitiva, absentisme escolar i professional.

Per què serveix la febre en tot aquest estadi?

Cal aclarir que la febre és una resposta del sistema immunitari, que detecta el virus de la grip com a agressor i allibera anticossos per combatre’l. Tenir febre no és perjudicial; al contrari, ens demostra que l’organisme funciona bé, per tant val més que faci el seu curs i que intentem pal·liar els símptomes derivats de la millor manera possible.

Els primers símptomes

Davant dels primers símptomes d’un refredat, el primer que hem de fer és fer repòs i evitar que augmentin. Podem prendre medicaments al·lopàtics, però si ho fem simplement reduirem la simptomatologia i dificultarem la tasca del fetge; per tant, una bona alternativa és recórrer a productes naturals que permetin estimular l’organisme perquè afronti el refredat. A més, una bona alimentació amb productes de temporada és una eina afegida que ajudarà a estimular les defenses. Consumir productes que enforteixin el sistema respiratori i els pulmons en si ens permetrà mantenir l’energia i la vitalitat, i eliminar la calor del cos (per exemple, sopes d’algues). Prendre aliments amb propietats antibiòtiques, com l’all o la ceba, també pot ajudar. Cal evitar beure llet calenta, encara que sigui el que ens vingui més de gust, perquè augmenta la producció de moc. Una alternativa és prendre infusions, si volem, amb una cullerada de mel.

Com estimulem i enfortim el sistema immunitari?

Primer de tot, cal dir que el ritme de vida actual ajuda a debilitar les defenses. Una mala alimentació, l’estrès, el poc temps que dediquem a descansar, no fer exercici físic, entre d’altres, desgasta l’organisme i ens fa més propensos a agafar virus i infeccions. Així doncs, una bona manera de començar a evitar possibles infeccions és donar importància al que ens aporta una base sòlida per tenir una bona salut.

Per tant… quina seria la conclusió?

No som conscients de la importància que té adoptar uns hàbits de vida saludables per evitar moltes malalties, en aquest cas processos gripals i grip. Una bona alimentació que reforci la flora intestinal per evitar que creixin microorganismes patògens, respectar les hores de son –que és quan el cos repara les cèl·lules–, fer exercici físic de manera habitual… Tot això i més fa que estimulem de manera natural el sistema immunitari. Paral·lelament ens podem ajudar de complements com els que hem dit abans, que ens permetin estimular les defenses, en situacions determinades en què les tinguem afectades, per tal de no desencadenar qualsevol procés víric o bacterià i plantar-li cara.

Farmacia Internacional recomana:

Defenses: per reforçar el sistema immunitari recomanem Immunilflor vials; un al dia i al matí, si pot ser en dejú, millor. Si ja han aparegut els símptomes d’un procés gripal, recomanem prendre un gram de vitamina C al dia, al matí, i completar el tractament amb una cullerada al matí i una altra a la nit de xarop Propolaid Propolis Balsam. Si hi ha molta secreció bronquial, pot ser útil prendre dues perles d’all tres vegades al dia. Respecte a canvis en l’alimentació que poden ajudar, es pot substituir la llet calenta per infusions com les que hem dit abans segons la simptomatologia i edulcorades amb mel i no pas amb sucre blanc refinat.

Per a més informació de productes / Marques comercials:

  • Esi Trepatdiet Immuniflor Mini Drink 12 vials
  • Esi Trepadiet Immunilflor 30 càpsules
  • Esi Trepatdiet Echinaid Urto 30 càpsules
  • Esi Trepatdiet Propolaid Propolis Balsam xarop 200ml
  • Zeus Immuno-5 Max sobres
  • Soria Natural Composor 8 Echina Complex-Inmunosor 50cc
  • Vogel all pur en perlas 120 perles
  • Solgar Cat’s Claw càpsules
  • Sura Vitasan Astragalus

 

 

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud