La majoria de les espècies que coneixem tenen origen a l’Orient. Cultures antigues les feien servir per condimentar el menjar i, també, com a moneda d’intercanvi, ja que els seus beneficis organolèptics i terapèutics ja eren molt valorats. Un altre dels usos comuns de les espècies era el de conservar aliments, ja que tenen capacitat per eliminar microorganismes.

curry

La realitat és que les espècies són un condiment culinari amb un ventall enorme de sabors i possibilitats, i val la pena aprendre a fer-les servir si volem enriquir els plats i donar-los un toc especial. Però, a més, són aliments interessantíssims per a la salut, ja que, totes, tenen propietats medicinals. Així, per exemple, la canyella és un ingredient meravellós per endolcir, però també per reduir els nivells de sucre en sang i és especialment interessant quan hi ha resistència a la insulina.

Encara que l’origen es remunta a la cuina índia, el curri és una de les espècies més esteses mundialment, segurament perquè és capaç de realçar i aromatitzar qualsevol plat amb un sabor deliciós i alhora exòtic. És una experiència sensorial enorme. Es tracta d’una barreja de diverses espècies, entre les quals gairebé sempre hi ha cúrcuma, pebre, coriandre, comí, clau d’olor, gingebre i mostassa. També és cert que hi ha moltes versions de curri, amb combinacions diferents d’espècies.

Mil i un beneficis del curri

La medicina ayurveda tradicionalment s’ha servit del curri per les seves propietats curatives. Entre d’altres, destaca el poder antiinflamatori que aporta un dels ingredients principals del curri, la cúrcuma, molt biodisponible gràcies a la presència de pebre, que en multiplica l’absorció intestinal. La cúrcuma, a més, és summament interessant per afavorir el treball depuratiu del fetge.

Per la seva banda, el comí atorga al curri un gran poder carminatiu, és a dir, ajuda a expulsar els gasos intestinals. La seva acció digestiva ve donada també perquè estimula les secrecions gàstriques i redueix la inflor postprandial. El coriandre igualment aporta propietats antiflatulentes. Les dues espècies són tradicionalment utilitzades per facilitar la feina digestiva i calmar malestars estomacals.

La mostassa aporta un punt picant i, a més, és un aliment ric en micronutrients, aminoàcids i olis essencials. El gingebre, d’altra banda, és un altre dels grans aliats del fetge i és un gran analgèsic i un antioxidant molt potent. Juntes, les espècies del curri fan una gran sinergia de gustos i efectes terapèutics.

Molt versàtil a la cuina

A la cuina, el curri és força versàtil, i es pot afegir a plats amb base de verdures, llegums, arrossos o aviram. Una forma molt original d’incorporar-lo és en forma d’hummus, com ens proposa la casa La Piara, cosa que dona lloc a un producte que ens permet beneficiar-nos d’aquest conjunt d’espècies per esmorzar o com a snack a la tarda. L’hummus és una forma més digestiva de prendre cigrons, però, amb la presència de les espècies del curri ho és encara més.

A més, l’hummus de curri de La Piara és de producció ecològica, sense additius i es conserva gràcies al seu envasat hermètic i posterior tractament de Ducha María, amb aigua a 120 ºC, similar al bany maria de tota la vida però més sostenible, ja que fa servir menys aigua. Això es tradueix en un produchte saludable i nutritiu, que, a més, manté les seves característiques organolèptiques.

A diferència d’altres hummus que podem trobar a la nevera del supermercat i que solen contenir molts additius, els de La Piara són fora de la zona de fred gràcies a aquesta elaboració respectuosa amb els ingredients.

El hummus de curri de La Piara és l’acompanyament perfecte per a uns crudités d’endívies, api o pastanagues. Ideal per rebre visites inesperades.