Dollarphotoclub2

Per a la medicina tradicional xinesa i la medicina ayurvèdica, la tardor, igual que la primavera, representa una estació de transició crucial que ens prepara per a un gran canvi energètic. Amb la seva arribada, hem d’adaptar rutines i hàbits alimentaris per tal d’aclimatar-nos a la baixada de les temperatures. Aquestes dues medicines tradicionals recomanen, per a aquest temps de transició, reduir el consum d’aliments crus com les amanides i tornar als plats de cullera: incrementar les coccions lleugeres com el vapor, augmentar els brous i cremes de verdures, tornar a les infusions calentes i intensificar els aliments que generen calor al cos, com, per exemple, el gingebre, l’all, la canyella, la ceba crua, el pebre, la civada, la carbassa, el coriandre, les nous o el fajol, entre molts altres.

A més de buscar aquest efecte de calor interna, també hem de potenciar els aliments que reforcin el sistema immunitari per tal d’enfortir l’estat de salut general i estar més preparats per afrontar qualsevol amenaça externa. Es tracta de vitamines, minerals i plantes que ens poden ajudar a estimular les defenses. D’aquesta manera, lluitarem contra bacteris i virus, sobretot els més freqüents en aquesta època de l’any, com són les malalties i infeccions respiratòries.

Una altra via de reforç del sistema immunitari, a més d’una alimentació adequada, pot ser el de la complementació, si volem un plus de prevenció. El gran avantatge respecte dels aliments vius rau en la concentració de les propietats en una única càpsula, que sempre serà molt més elevada que la dels aliments (necessitaríem consumir grans quantitats d’all, per exemple, per aconseguir el mateix efecte que el d’una càpsula d’un bon complement).

Alguns dels complements que podem trobar avui al mercat adequats per augmentar les defenses en els canvis estacionals són:

  • Vitamina D: Imprescindible per a la immunitat, de fet, gairebé totes les cèl·lules tenen receptor per a la vitamina D, i entre totes les funcions extraesquelètiques que té hi ha el seu paper de suprimir la immunitat adaptativa i de promoure la immunitat innata.
  • immunagePapaia: Val la pena ressaltar les propietats de l’extracte de papaia fermentada FPP. Es tracta d’un complement alimentari que estimula les defenses naturals, ja que augmenta la immunitat de l’organisme, a més de tenir un alt poder antioxidant i depuratiu. També contribueix a la recuperació ràpida després d’un esforç, per això està molt indicada per a esportistes. Osato International va llançar fa ja molts anys Immun’Âge FPP, un complement en format de sobres que es va fer famós a Itàlia perquè va millorar l’estat de salut en els últims anys del papa Joan Pau II. Després l’han seguit prenent no només els altres papes sinó moltes persones que han volgut mantenir-se actives i sentir-se bé fins i tot en aquests períodes d’estrès o de més demanda de l’organisme quan sembla que calen piles sense ser cap estimulant que sobreactivi. De fet, el prenen molts esportistes d’elit en moments en què els cal contrarestar l’estrès oxidatiu.
  • Equinàcia: És una planta medicinal que estimula la formació de glòbuls blancs, les defenses naturals de l’organisme per protegir-se de les infeccions i neutralitzar virus. La podem trobar en format de gotes, esprais, xarops o càpsules.
  • Gingebre: Com a complement, trobarem aquesta arrel en càpsules, en pols i en infusions. Millora les digestions, actua com a antiemètic i antiinflamatori, ajuda a reduir el mareig i s’utilitza per alleujar els símptomes de la grip, la sinusitis i el mal de coll.
  • Ungla de gat: Una altra planta medicinal que es fa servir per augmentar les defenses de l’organisme, ja que actua com a antibiòtic natural. La podem consumir en càpsules.
  • Gelea reial: És una substància altament nutritiva que s’obté a partir de les abelles. Entre els seus molts efectes i propietats, estimula el sistema nerviós i l’immunitari, ja que augmenta la proliferació dels limfòcits, és a dir, les defenses. La trobareu en diferents presentacions: barrejada amb mel d’abelles, pol·len i pròpolis, en càpsules, pastilles o fresca.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor