Sempre que la Yolanda García parla, ens aporta saviesa, serenitat, sentit comú i una visió global per entendre la realitat des de totes les perspectives.

Per ella, el confinament ha estat un “bany de realitat com no havíem viscut mai abans”. En un moment en què pensàvem que controlàvem la situació, el coronavirus va capgirar el món. És una pandèmia mundial i igualitària per a tots els éssers humans en la qual no hi ha nord ni sud, ni rics ni pobres.

Com afrontar el desconfinament amb equiliri

La Yolanda ens explica que el confinament ens ha portat a una confrontació, tant individual com col·lectiva que ha pogut afectar l’estabilitat psicoemocional de les persones.

D’una banda, ens ha portat a una confrontació individual, amb nosaltres mateixos. Ens ha tancat a tots a casa i ens ha obligat a parar. Segurament ens ha portat a fer-nos preguntes: com estic amb la parella, quina relació tinc amb els meus fills o com afronto la maternitat o la paternitat. En definitiva, ens ha tornat la nostra vida real sense totes les capes que ens interferien en el dia a dia i “mirar-te implica retrobar-te amb els teus buits i les teves ombres”, assegura la psicòloga.

Les persones que viuen soles, a més, s’han hagut d’enfrontar a la solitud, que tanta por fa. La Yolanda explica que, quan s’entén que és una companya de vida i es mira amb afecte i amb amor, pot donar molts aprenentatges i oportunitats per créixer.

D’altra banda, hi ha hagut una confrontació col·lectiva. Quan ens hem retirat, hem pogut veure com la Terra es regenera i els animals recuperen els seus espais naturals.

Socialment, també s’ha reafirmat la falsa conciliació familiar, que el teletreball és possible (fins i tot amb els fills a casa) i hem pogut constatar el paper essencial de certes professions.

El confinament també ens ha portat por, incertesa econòmica i mort de familiars o amics.

5 claus per afrontar el desconfinament

1-Canviar de llenguatge i de paradigma

Enfocar-nos en la salut i no en la malaltia. És important entendre que el cos tendeix a la salut, és a dir, la pulsió natural de l’organisme és tendir cap a la vida.

A més de qüestions higièniques i de màscaretes o la recerca de vacuna, en cap moment cap organisme oficial ens ha parlat de com cuidar-nos per estar més forts contra el coronavirus.

2-Focalitzar-nos en el terreny i no en el microorganisme

Perquè es desencadeni una infecció hi ha d’haver un microorganisme i un terreny debilitat (més ampli que el sistema immunitari). Bevem de científics com Pasteur, que se centren en el microorganisme, però altres com Claude Bertrand o Antoine Bechamp donaven molta importància al terreny.

Per tant, hem de deixar de témer tant als microorganismes i enfocar-nos a enfortir l’organisme d’una manera global.

 3-Nodrir-nos en totes les dimensions

  • Física: alimentació sana i d’acord a les necessitats personals; prendre el sol per tenir bons nivells de vitamina D, implicada en el bon funcionament del sistema immunitari; fer esport i respirar de manera conscient.
  • Emocional: ens hem adonat que la part social és molt important (compartir, les abraçades i el contacte).
  • Intel·lectual: llegint o estudiant. Durant el confinament hi ha molts directes per formar-nos i seguir aprenent.
  • Espiritual: plantejar-nos per què som aquí i què aportem al món.

 4-Abraçar la incertesa

Vivim en una falsa idea de control que només intenta camuflar el buit. La Yolanda García proposa: “Hem de viure en el fluir tal com fa l’aigua amb la llei del mínim esforç.” Això no vol dir no treballar, sinó que es tracta de no anar en contra de la teva essència, tal com fa la natura quan l’aigua sempre busca el camí més fàcil per seguir fluint.

A més, un altre aprenentatge que podem copiar de la natura és la cooperació i no-competència. Tots tenim coses per aportar i hauríem d’obrir-nos a viure, a donar, i situar-nos en la salut.

5-Ser adults

Ser adult significa fer-se responsable de la pròpia vida: mirar la meva necessitat, atendre-la en la mesura del possible i deixar de donar les culpes a fora i no situar-me com a víctima. D’altra banda, significa connectar amb la nostra essència i abraçar la veritat. La Yolanda ens explica que fins ara estàvem “anestesiats” amb les compres, els caps de setmana o les vacances d’estiu com els únics moments de satisfacció –estratègies per no enfrontar-nos al nostre dolor. En definitiva, es tracta de viure i no de sobreviure!

També és important deixar de vibrar en la por, i evitar la infoxicació, perquè els mitjans donen una informació parcial i això ens pot debilitar molt.

embaràs i lactància

 Ajudes externes

Un cop hem reflexionat sobre la situació actual i hem vist tot el que podem fer internament, també ens podem ajudar d’alguns complements. La Yolanda parla de tres grups que a ella li han servit molt en consulta:

1-Reequilibrar el sistema nerviós per als moments d’estrès, ansietat, por o nervis.

  • Zen Plus: té una sinergia amb adaptògens com Ashwaganda i rodiola, amb vitamines del grup B (en formes bioactives que s’absorbeixen directament sense necessitat que les activi el fetge), gelea reial i L-teanina, útil per a moments amb el cortisol massa elevat. Redueix la irritabilitat nerviosa i l’ansietat alhora que afavoreix un benestar emocional i contribueix a millorar la resistència física i el rendiment cognitiu potenciant la concentració i la capacitat crítica. A més, conté magnòlia i felodendron, que desactiven el mecanisme d’acumulació de greix quan hi ha estrès.
  • Dormo8 Complex: conté 6 extractes de plantes seleccionades amb acció ansiolítica, sedant i/o inductora del son, entre les quals destaquen la passiflora, el llúpol i la camamilla. Es completa amb la melatonina –una hormona natural produïda per la glàndula pineal que participa en la regulació del cicle circadià de son-vigília– i el magnesi –el mineral antiestrès que actua sobre el sistema neurològic afavorint el son i el descans reparador.
  • Lavanda-Stress: reequilibra el sistema nerviós en estats d’inquietud i estrès mental. A més, contribueix a la relaxació i a mantenir un son saludable. Té un mecanisme d’acció similar a les benzodiazepines (ansiolític o antidepressiu), però sense els efectes secundaris i addictius d’aquestes. És un complement molt simple, però molt efectiu. Com que és un oli essencial emulsionat amb oli d’oliva és fàcil de digerir.

2-Greixos

Omega Mood-EPA: és una combinació de lípids marins concentrats amb alt contingut en EPA (1.000 mg), complementat amb 100 mg de DHA, extrets de diverses espècies de peix salvatge. Hi ha estudis que indiquen que, per a les alteracions d’estat d’ànim, és molt eficaç una proporció més alta d’EPA amb relació a DHA (idealment, de 6: 1). La depressió té un component inflamatori i els omegues ajuden a reduir aquesta inflamació. És important aportar greix per suportar l’estrès durant el confinament i també per al procés de desconfinament.

3-Probiòtics

Pro-Urgency: és un psicobiòtic amb 50.000 milions de soques probiòtiques que ajuden a restablir la microbiota intestinal. És especialment interessant en el tema que abordem perquè treballa amb soques que donen suport al sistema nerviós (Lactobacillus rhamnosus, L. helveticus i L. longum) i que ajuden a reequilibrar estats d’ànim transitoris com la depressió o l’estrès.

Estrès o ansietat?

L’estrès es confon, sovint, amb l’ansietat perquè provoca nerviosisme. Una persona que està estressada per un excés de feina genera un excés de cortisol i necessita asserenar-se per poder desenvolupar les tasques que li corresponen. Si li donem un sedant, pujarà el GABA (neurotransmissor que afavoreix la calma) i estarà més tranquil·la, però només mentre duri l’efecte; l’estrès no se n’anirà. En aquest cas és millor decantar-se per un complement com el Zen Plus, que ens ajuda a asserenar-nos, però també a veure les coses més clares, a focalitzar-nos i a rendir.

L’ansietat té origen en preocupacions que no podem controlar i, en aquest cas, sí que busquem una relaxació més profunda. Podem activar el GABA amb espígol (Lavanda-Stress) o Dormo8.

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista