Quan comencem a menjar saludable i a canviar els hàbits de vida i consum, sovint hem de reinventar receptes que abans solíem preparar, sobretot en l’àmbit de la pastisseria.
Com podem substituir…?
- El sucre blanc: per endolcir les nostres preparacions sempre podem optar per fruita fresca, com el plàtan o la compota de poma, o fruita deshidratada com els dàtils, les orellanes, les prunes o les panses; aliments que aporten dolçor de forma natural.
L’estèvia també pot ser una bona opció i, ocasionalment, també podem fer servir endolcidors com la mel crua o el sucre de coco, que té un índex glucèmic més baix.
- La farina blanca: l’ideal és optar per farines de cereals integrals com la civada, l’espelta, l’arròs, la quinoa o el fajol. O una altra opció és triar farines que no siguin de cereals, com la d’ametlla, tapioca o xufa.
- La mantega: l’oli de coco verge extra pot resultar un gran substitut de la mantega en receptes de pastisseria. És un greix saludable amb una consistència molt similar a la mantega, aguanta temperatures elevades i, a més, aporta un gust dolç a les preparacions.
Una altra opció també poden ser les cremes de fruita seca, com la de cacauet o la de sèsam (tahina). Són cremes nutritives que, a més d’aportar textura, també afegeixen un plus en nutrients.
- La llet de vaca: avui en dia trobem molts tipus de llet vegetal que podem fer servir per substituir la llet animal. N’hi ha de civada, arròs, ametlla, coco, sèsam, quinoa i altres tipus de fruita seca i cereals. La llet de coco o d’ametlla són ideals a l’hora de preparar dolços, ja que solen combinar molt bé amb tota mena d’ingredients.
Una altra opció també vàlida és substituir la llet per aigua de coco. D’aquesta manera obtindrem un resultat molt més fresc.
La clau és triar sempre ingredients naturals que siguin o provinguin d’aliments de veritat, i evitar qualsevol producte processat. Així podrem gaudir de dolços sans que no només ens atiparan, sinó que també ens nodriran, ja que aporten greixos de qualitat, hidrats de carboni complexos, proteïnes, vitamines i minerals.
Aquí us deixem un exemple de cassoletes saludables!
Cassoletes crudiveganes de cacauet i xocolata
Per a la base:
- 150 g de farina d’ametlles
- 50 g d’oli de coco verge extra The Elements
- 3 cullerades de sucre de coco The Elements
- 2 cullerades de cacau pur en pols
- vainilla en pols
Per al farciment:
- 250 g de crema de cacauet The Elements
- 50 g d’oli de coco verge extra The Elements
- 1 culleradeta de sucre de coco The Elements
Per a la xocolata:
- 50 g de xocolata negra del 85%
Elaboració
- Greixeu quatre motlles individuals, que siguin desmuntables, amb oli de coco verge extra.
- Desfeu l’oli de coco per a la base al bany maria.
- En un processador d’aliments, tritureu tots els ingredients per a la base fins que es formi una massa enganxosa.
- Aboqueu la massa als motlles i pressioneu amb els dits per formar la base. Ha de cobrir el fons i part de les parets dels motlles. Reserveu a la nevera.
- Desfeu l’oli de coco per al farciment al bany maria.
- En un processador d’aliments, barregeu la crema de cacauet amb l’oli de coco fos i el sucre de coco. Aboqueu el farciment per sobre de les bases i torneu a reservar a la nevera.
- Desfeu la xocolata negra al bany maria.
- Decoreu les cassoletes amb la xocolata negra desfeta per sobre.
- Reserveu-les a la nevera durant 1 hora abans de menjar-vos-les.