Durant l’estiu hem augmenat les hores d’exposar-nos a la llum solar, prendre el sol, sortir a l’aire lliure i bronzejar-nos per sentir-nos atractius i saludables. Però, per què ens bronzegem?
Doncs perquè l’exposició a la llum solar fa que la pell produeixi més melanina i s’enfosqueixi. La funció de la melanina és protegir-nos dels rajos ultraviolats, que poden cremar la pell i, amb el temps, reduir-ne l’elasticitat i fer que envelleixi abans d’hora. El melanòcit, la cèl·lula productora de melanina, sintetitza la melanina, que és un pigment que emmagatzema en una mena de contenidors anomenats melanosomes, que el transporten als queratinòcits, que són cèl·lules epitelials. Els queratinòcits es van descamant contínuament, així que el bronzejat marxa a mesura que aquestes cèl·lules arriben a la superfície i cauen. Això dura uns vint-i-vuit dies, el temps que tarda la pell a descamar-se.
Beneficis i perills del sol
La llum solar és essencial per als éssers vius i té efectes positius com els següents:
- Un efecte psicoestimulant, gue millora l’ànim.
- A partir d’un derivat del colesterol i per acció dels rajos UVB de la llum solar, la pell de l’ésser humà sintetitza vitamina D3, indispensable per a la salut (òssia, immunitària, de la pell…).
- Efectes terapèutics per a segons quines malalties de la pell, com la psoriasi, vitiligen…
Però també té un costat perillós, i és que fer una sobreexposició i no protegir-nos adequadament origina un efecte acumulatiu dels rajos solars amb unes conseqüències negatives com, per exemple:
- Cremades
- Fotodermatosi
- Insolació
- Fotoenvelliment (envelliment induït pel sol)
- Fotosensibilitat
- Inducció al càncer
Les taques a la pell (lentigen solars, melasmes, efèlides), elastosi solar (pell arrugada, més gruixuda i aspre) són símptomes molt comuns del fotoenvelliment. Vegem en què consisteixen:
- Efèlides (les pigues): són unes taques petitones, normalment apareixen en persones amb la pell molt clara i que es cremen fàcilment. De fet, és una reacció defensiva davant la llum ultraviolada, són benignes i hi ha una predisposició genètica.
- Lentígens solars: vulgarment són el que coneixem com a “taques de l’envelliment”, són més grans que les efèlides i poden aparèixer cap als trenta o quaranta anys, es localitzen a les zones més exposades al sol (cara, mans) no desapareixen a l’hivern i no són cancerígenes, però sí que són un indicador que hi ha hagut una sobreexposició solar i que s’ha produït un fotoenvelliment (dany causat per l’efecte acumulatiu dels rajos UV). En aquest procés es produeixen radicals lliures i oxidació que fan malbé la cèl·lula.
- Melasma: considerada també com una expressió de fotoenvelliment, apareix a les galtes, part superior del llavi, front i barbeta. Es coneix també com a “màscara de l’embaràs” o “cloasma”. Evoluciona crònicament durant anys i reapareix o empitjora amb l’exposició solar.
Els factors que n’acceleren l’aparició són l’exposició a la radiació UV i les hormones femenines, encara que investigacions recents ens diuen que la llum visible també hi té alguna cosa a veure.
Prevenció i protecció
Per prevenir els efectes nocius del sol i protegir-nos-en, és bàsic fer-ho des de dins i triar, a més, un bon protector solar tòpic.
Per reparar des de l’interior, OlioVita Protect de Vitae ens protegeix amb antioxidants com l’extracte d’aranja i romaní i hidrata i regenera totes les capes de la pell gràcies a l’extracte d’arç groc, ric en omega-7.
L’oli d’arç groc s’obté de les baies i les llavors. Les llavors són molt riques en omega-6, omega-3, i omega-9. I l’oli que s’obté del fruit representa la font més important d’omega-7. Com que és tan ric en omegues ajuda a alentir l’envelliment de la pell madura, i també protegeix la pell del fotoenvelliment i dels efectes negatius dels radicals lliures.
De fet, OlioVita Protect protegeix la pell dels rajos UVA, UVB, IR, ajuda a disminuir els efectes del fotoenvelliment i les taques solars, i també ens ofereix protecció davant d’al·lèrgies, cremades solars, vermellors i dany oxidatiu gràcies als polifenols dels extractes de l’aranja i el romaní. A més aporta hidratació, nutrició, elasticitat i fermesa a la pell. També conté vitamina D, indispensable de prendre de manera externa si no ens toca el sol com a mínim 30-45 minuts a la setmana, ja que uns nivells òptims d’aquesta vitamina afavoreixen una bona salut de la pell i en general. A més, els protectors solars tòpics impedeixen que l’absorbim.
Hem esmentat els efectes nocius del sol a la pell, però si hi afegim factors com la contaminació, l’estrès, el tabaquisme i una dieta baixa en fruita i verdura anirà molt bé aportar un extra d’antioxidants.
La magrana és un nutrient amb molta capacitat antioxidant i, a part de ser un antiinflamatori sistèmic i protector cardiovascular, també està indicada per a l’envelliment de la pell.
Urinvita de Vitae conté magrana, de fet n’inclou un extracte estandarditzat concentrat mitjançant la fermentació in vivo per assegurar que s’absorbeix millor. Aporta també un concentrat de saüc i extracte d’arròs, tots dos amb una gran activitat antioxidant. És ric en vitamina C, que ajuda a fer que el sistema immunitari funcioni com toca, i en betacarotè (provitamina A), que protegeix la pell i mucoses de les agressions externes.
Recordeu: prevenció i protecció des de dins per assegurar la salut de la pell.