Acabeu de preparar una safata de verdures a la planxa, ja heu cuit l’arròs i encara no sabeu què fer perquè aquest plat tingui alguna gràcia, per aconseguir millorar la presentació sense la necessitat d’embolicar-vos a buscar combinacions entre espècies i herbes. Hi ha cap tipus d’aliment que ajudi a realçar el sabor dels plats fàcilment?

Yondu, un amaniment vegetal i natural

Yondu és un nou amaniment que fa poc ha arribat al mercat i que es fa servir per realçar el sabor de qualsevol plat, tot i que, sobretot, és ideal per a plats vegetals.

És orgànic i ecològic, vegà, no conté OMG, ni gluten, ni glutamat o altres additius artificials.

Aquest producte és el resultat d’anys de treball en el camp de la fermentació gràcies a Sempio (la primera empresa coreana que va començar a desenvolupar productes a base de soja i vegetals fermentats). Està elaborat amb soja no transgènica que es fermenta de manera natural durant més de cent dies barrejada amb vuit vegetals saborosos: ceba, rave blanc, pastanaga, gingebre, col, xiitake, porro i all i extracte de llevat. Tot i que porta soja, no té res a veure –exceptuant-ne l’origen– amb la famosa salsa de soja, shoyu o tamari. Yondu, lluny de ser una salsa, serveix com a substitut de la sal.

El substitut de la sal ideal

Durant anys, ens han recomanat reduir el consum de sal, però la veritat és que pot resultar realment insípid i avorrit fins a trobar el punt als nous sabors. La bona notícia és que podem reduir el consum de sal sense adonar-nos-en i aconseguir-ho convertint els plats en encara més saborosos. No us sembla increïble?

Yondu és el substitut ideal de la sal. De fet, gràcies a estudis realitzats per la Fundació Alícia –un centre amb vocació social fundat per Ferran Adrià que es dedica a la innovació tecnològica en la cuina i la millora dels hàbits alimentaris– es va demostrar que, en la mateixa recepta, substituint la sal per Yondu es podia reduir d’un 25% fins a un 40% el sodi del plat. Una xifra gens menyspreable.

En definitiva, aquest producte dona un toc diferent a les receptes, ajuda a reduir el consum de sodi i permet gaudir dels plats menys saborosos. A més, és un ingredient molt versàtil que podem afegir a tot tipus de preparats, brous, cremes, estofats, amaniments, salses, plats amb llegums, saltats…

Per això, avui us porto una recepta molt fàcil, nutritiva i saborosa ideal per a aquests dies de fred.

Amanida hivernal de llenties caviar, carbassa i ceba vermella amb vinagreta d’all rostit i Yondu

Aquest plat porta llenties caviar o beluga, però es poden substituir per una altra varietat. Aquest tipus de llenties tenen la pell negra i el centre groguenc i es diuen així perquè s’assemblen al caviar de beluga.

Quan es cuinen, solen perdre part del color i presenten una textura tendra i que no s’espellofa, de manera que es consideren perfectes per preparar amanides ja que mantenen la forma.

Nutricionalment, són una bona font de proteïnes –és la llentia amb més valor proteínic–, carbohidrats complexos i fibra, que és ideal per controlar i regular el sucre en sang i augmentar l’energia de forma gradual. Són riques en potassi, fòsfor, ferro, vitamines B6 i B1. A més, contenen un pigment anomenat antocianina que ajuda l’organisme a protegir-se de radicals lliures i a prevenir l’envelliment prematur de pell i vista. El millor? Aquestes llenties no necessiten gaire remull –fins i tot hi ha gent que les prepara directament sense remullar– i es cuinen en uns 20-30 minuts.

Per a la recepta, també he fet servir carbassa d’hivern butternut, ja que aporta una textura cremosa i un sabor dolç que combina a la perfecció amb les llenties. A més, conté vitamina A –bona per a la pell i mucoses– i C –un potent antioxidant–, magnesi, manganès, coure i fibra –amb efecte prebiòtic per als bacteris intestinals–, entre altres coses.

La ceba i l’all són dos ingredients que tenen efecte antibiòtic, ideal per prevenir malalties ara que comença a fer fred, i que ens ajudaran a entrar en calor. Les nous aporten omega-3 i greixos saludables; la ruca, vitamina K, clorofil·la i un efecte revitalitzant; i el julivert, vitamina C, que ajudarà a absorbir millor el ferro de les llenties.

Si ja comenceu a salivar, ja podeu encendre el forn!

La recepta

Ingredients per a 2 persones:

  • 100 g de llentia caviar (o una altra varietat)
  • 70 g de ruca
  • 200 g de carbassa butternut, pelada i tallada a daus de 2 cm per cada costat aproximadament
  • 1/2 ceba vermella, pelada i tallada a grills
  • 1 grapat de nous torrades, trossejades
  • 1 manat d’herbes fresques al gust: orenga, julivert, farigola…

Amaniment

  • 5 cullerades d’oli d’oliva de qualitat
  • 2 grans d’all escalivats
  • 1 culleradeta de vinagre de poma
  • 1 cullerada de Yondu

Recepta

  • Cuineu les llenties seguint les instruccions del paquet (en cas contrari: poseu aigua a bullir, afegiu-hi les llenties, 1 fulla de llorer, 1 culleradeta de Yondu i cuineu durant uns 20-30 minuts o fins que les llenties estiguin a punt).
  • Preescalfeu el forn a 180 ºC.
  • Afegiu les verdures en una safata per enfornar i afegiu-hi un bon raig d’oli. Cuineu durant uns 30 minuts.
  • En una paella, afegiu les nous i salteu durant uns minuts fins que es torrin lleugerament. Reserveu.
  • 10 minuts abans que acabi el forn, afegiu-hi els 2 grans d’all sense pelar. Un cop cuinades les verdures, retireu del forn.
  • Per preparar la vinagreta, peleu els dos alls i aixafeu-los amb una forquilla. Afegiu-hi l’oli, vinagre i Yondu i remeneu fins a integrar tots els ingredients.
  • Per servir, poseu una base de ruca, la meitat de les llenties, afegiu-hi la meitat de la carbassa i ceba, la meitat de les nous, un grapat d’herbes fresques i l’amaniment per sobre.

Si no teniu prou temps per preparar les llenties, sempre podeu optar per comprar un pot de llenties en conserva, i la recepta serà encara més senzilla i ràpida.

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic