De documentals de nutrició n’hi ha moltíssims, però hem fet una selecció dels que pensem que són indispensables per tenir consciència de l’impacte que el que mengem cada dia té en nosaltres o en el planeta.

1/10 Food choices (2016)

Tal com indica el títol, el que triem per menjar té un impacte en la nostra salut i en el planeta. El periodista Michal Siewierski va dedicar tres anys a fer un documental per crear consciència sobre el que mengem i per reconèixer l’origen dels aliments amb la guia de nutricionistes, científics i professionals relacionats amb l’alimentació. Per altra banda, relaciona l’excés de consum de carn i de processats amb malalties. Defensa una alimentació basada en verdures per cuidar la salut.

Es pots veure a Netflix o a Youtube en versió original subtitulada.

2/10 Diet Fiction (2019)

El nou documental de Michal Siewierski (Food choices) es pregunta què ens engreixa. Carbohidrats, sucre o greixos? Analitza les dietes més populars del planeta així com diverses idees errònies sobre la pèrdua de pes i la nutrició, i també el paper de la indústria i la influència que ha exercit amb publicitat enganyosa durant les darreres dècades. Exposa com perdre pes de manera més sostenible a llarg termini i amb salut.

Web oficial: https://www.dietfictionmovie.com/

3/10 Cowspiracy: el secret de la sostenibilitat (2014)

Parteix de la premissa que la indústria càrnica està destruint el planeta: desforestació, despesa d’aigua i extinció d’espècies, entre d’altres. Kip Andersen, director i productor del documental, es dedica a parlar amb moltes ONG ecologistes com Greenpeace, Sierra Club o Surfrider Foundation per saber per què no denuncien aquests fets.

Web oficial: http://www.cowspiracy.com/

Es pot veure a Netflix o a Youtube en versió original subtitulada.

4/10 Super Size Me (2004)

Una de les primeres pel·lícules que va tractar el tema de l’alimentació i el sobrepès als Estats Units. El protagonista és Morgan Spurlock, que, durant un mes, esmorza, dina i sopa al McDonald’s. El resultat és que les analítiques empitjoren considerablement. Des de llavors, McDonald’s va incloure opcions sanes i va començar la seva campanya verda.

Es pot veure a Netflix o DocumaniaTV.

5/10 Foodmatters (2008)

La bona salut té molt de sentit, però no és rendible. Les indústries alimentària i farmacèutica  guanyen molts diners, però i l’ètica? El documental defensa una alimentació real per evitar moltes malalties cròniques perquè el menjar sí que importa i el que mengem és una elecció. Falta més medicina preventiva i educació nutricional.

Web oficial: Food Matters https://www.foodmatters.com/films

6/10 Hungry for Change (2012)

Estem programats per acumular greix quan tenim menjar disponible com a mecanisme protector per sobreviure en època de penúries. El problema és que avui en dia tenim accés al menjar sense problemes i el que trobem al supermercat no és saludable.

Un terç de les dones i un quart dels homes fan dieta. Els productes baixos en calories tampoc són saludables i s’apunta que el món de les dietes és un frau. Recull les opcions d’experts en nutrició com David Wolfe o Joseph Mercola i testimonis que han capgirat la seva vida i alimentació prenent consciència sobre el que mengen. Un documental de Foodmatters Film.

Web oficial: http://www.hungryforchange.tv/

El pots veure també a Netflix.

7/10 Sobredosis de azúcar (2012)

El 80% del sucre que consumim està amagat en productes processats de consum diari per a la majoria de la població, com els cereals d’esmorzar, els iogurts, el menjar preparat o els refrescos. El consum de sucre genera addicció i es relaciona amb moltes malalties del segle XXI, com l’obesitat infantil, la diabetis, la hipertensió o les malalties cardiovasculars. El lobby del sucre té molt poder i nega qualsevol vincle entre el sucre i les patologies mencionades. Un documental de Jean Baptiste Renaud.

Es pot veure a Youtube.

8/10 Más allá del sobrepeso (2012)

Aquest documental tracta sobre l’obesitat infantil al Brasil, on té una prevalença del 33%. És un reportatge d’investigació que explica l’obesitat a través d’històries reals de famílies que creuen que alimenten bé els seus fills amb aliments ultraprocessats. Aquest és el resultat de la influència de la publicitat i la implicació de Govern i escoles, que segueixen les recomanacions de la indústria.

El títol original és “Muito Além do peso”. Dirigida per Estela Renner, produïda per Marcos Nisti i patrocinada per Instituto Alana, una ONG que defensa el benestar infantil.

Es pot veure a Youtube en versió original subtitulada.

9/10 El mundo según Monsanto (2008)

“Tots dependrem de Monsanto per a cada llavor que sembrem i cada camp que cultivem. Si controla les llavors, controlarà l’alimentació”. Aquest documental francès dirigit per Marie-Monique Robin tracta la realitat sobre els transgènics i el control que exerceix Monsanto creant llavors patentades de soja resistents al seu herbicida Roundup. Analitza el perill dels transgènics i el gran drama econòmic dels agricultors a l’hora de comprar les seves llavors o no fer-ho.

Es pot veure a Youtube.

10/10 Fed Up (2014)

Un de cada tres nens als Estats Units té obesitat. Fed Up mostra les causes i l’impacte de l’obesitat infantil com la diabetis, la hipertensió o les malalties cardiovasculars, que implica que, per primera vegada, aquesta generació té una esperança de vida més curta. El director avalua la responsabilitat de la indústria i la relació insana de les grans multinacionals amb el Govern.

Es pot veure a Netflix o a Youtube en versió original subtitulada.

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan