Receptes raw

Inici / Receptes raw 27 de febrer 2017 per Consol Rodríguez

Donar amor a l’amanida

Una bona amanida en cada àpat com a primer plat ens assegura la millor aportació d'aliments frescos, nutritius i revitalitzants diàriament sense cap esforç. Hi ha qui troba avorrit menjar amanida cada dia o, més ben dit, troba avorrit repetir diàriament la mateixa amanida. No obstant això, és un plat amb el qual podem ser creatius i gaudir sempre variant els ingredients amb el que ens ofereix la terra en cada temporada, sintonitzant amb els ritmes biològics estacionals.

 

I no només és un primer plat excel·lentíssim, sinó que una amanida ben gran i variada bé pot ser un plat únic i molt ric en nutrients: vitamines, minerals, els greixos més frescos i saludables, carbohidrats d’assimilació lenta, proteïnes vegetals de bona qualitat, la millor aigua biològica… l’ideal és posar imaginació en la preparació i també trobar maneres de fer aquest plat tan important tan fresc possible, sucós i refrescant com sigui: tot un regal per als sentits. Del procés d’absorció dels nutrients s’encarrega la saviesa del cos; nosaltres només li hem de donar el millor.

Una de les meves estratègies per preparar les amanides més increïbles i especials dia a dia i sense esforços és “conrear” brots a casa. Segur que si us preocupeu de l’alimentació ja sabreu que als brots de les plantes no només trobem la beneficiosa clorofil·la, sinó una gran concentració de nutrients a partir dels quals creixerà la futura planta. Són una espècie de petita bomba de salut i nutrients que podem fer servir diàriament per nodrir-nos sense gaire esforç.

És cert que no tothom troba el moment i l’espai per començar a germinar i fer créixer microplantes a casa a partir de llavors; però avui us deixo aquesta idea perquè tingueu els brots més sucosos gairebé sense complicacions i amb èxit assegurat. En comptes de fer germinats començant des de la llavor, podeu comprar vegetals de bulb –ceba, all, fonoll…– o d’arrel –raves, remolatxa, naps, xirivies…– i posar-los en vasets amb aigua en un lloc tranquil a la cuina on hi hagi llum. Al cap de dos o tres dies començaran a treure puntets verds a la part superior dels bulbs o arrels, i sortiran brots i fulles tendres. Durant dos mesos –i fins i tot més, segons les dosis d’amor que els dediqueu– tindreu brots tendres i sucosos per afegir a les bases d’amanides.

Encara que potser us sorprèn, les fulles de les arrels que mengem diàriament ­–excepte les patates, que contenen solanina– no són només comestibles, sinó molt més nutritives i saludables que les arrels mateixes; només que predomina la venda d’arrels perquè es preserven durant més temps: les fulles es marceixen molt ràpid a les botigues. Fins i tot les fulles de les remolatxes i les pastanagues es mengen, encara que són més fibroses que les fulles tendres d’enciam, però contenen moltes més vitamines, minerals i antioxidants. Si les arrels que comprem encara tenen les fulles, no les llenceu, les podeu tallar quan arribeu a casa i submergir-les en aigua fresca perquè es rehidratin i afegir-les amb altres fulles més tendres a les amanides, sucs, batuts o cremes i sopes batudes. Les fulles també indiquen si les verdures són joves: les arrels recol·lectades des de fa dies tenen les fulles marcides per manca dels nutrients que absorbien quan creixien als horts.

Us deixo uns trucs perquè us animeu a “cultivar” el microjardí més nutritiu i saludable sense cap esforç a casa:

 • Poseu els bulbs o arrels en un gotet o pot de vidre amb aigua, però només submergiu la part inferior perquè no hi hagi excés d’humitat i es podreixin.
 • No hi poseu qualsevol aigua, sinó la millor aigua de què disposeu: filtrada, d’ampolla, i fins i tot mineral; penseu que les plantes es nodreixen d’aquesta aigua i nosaltres ens nodrirem de les plantes després, quan hagin transformat en nutrients orgànics els nutrients inorgànics de l’aigua, així que cal donar-los només el millor.
 • Canvieu l’aigua cada dia o cada dos dies, o quan deixa de ser cristal·lina.
 • Quan hagin crescut les fulles a una alçada considerable, uns 2 cm o més, no us oblideu d’humitejar-les. Es pot fer amb un polvoritzador en esprai, o submergint-les un parell de minuts en un recipient amb la millor aigua.
 • Agrupeu-les en el mateix lloc per crear un microclima favorable per al creixement.
 • Poseu-les en en gotets o pots de vidre individuals –el vidre ajuda a veure fàcilment si necessiten un canvi d’aigua– i totes sobre una safata decorativa, cosa que facilita moure-les totes juntes per canvis o banys d’aigua si n’hi ha moltes.
 • Poseu-les en un lloc visible, perquè no us n’oblideu, i cuideu-les; són éssers vius, sens dubte ho agrairan. Es veu de seguida com creixen amb força i vitalitat.
 • Les podeu fer servir per decorar; són tan precioses o més que les plantes de la floristeria.
 • Si hi ha nens a casa, feu de la cura de les “plantes comestibles” una activitat compartida; als nens els encanta aprendre i, als que viuen en ciutats, els anirà molt bé aprendre sobre els vegetals comestibles: com són en realitat, com són les seves arrels i les seves fulles, i quin és el sabor fresc i natural, i com n’és d’important una alimentació rica en plantes.

La recepta

Ingredients

Per a l’amanida

 • 1 bon grapat de fulles tendres: espinacs baby, fulles de remolatxa, fulles de col xinesa, julivert, fulles d’api, créixens, ruca…
 • 1 manat petit de brots fets a casa a partir de bulbs i arrels: fulles de rave, de remolatxa, de nap, de xirivia, de fonoll…
 • 1 grapadet de fruits vermells segons temporada: maduixes, maduixots, nabius, móres, groselles…
 • Alguna arrel tallada a rodanxes ben finetes (si en teniu, feu servir una mandolina): raves, pastanaga, remolatxa…
 • 1 grapadet de fruits secs o llavors activats: pistatxos, nous, ametlles, llavors de gira-sol, de carbassa…

Per a la salsa

 • 1 mango, pelat i sense llavor
 • Pètals de flors fresques segons temporada (a l’amanida de la foto hi ha pètals de violeta)
 • 1 alvocat petit, pelat i sense llavor

Mètode de preparació

 1. Bateu el mango amb l’alvocat i reserveu.
 2. Barregeu les fulles tendres i serviu en un plat o bol individual.
 3. Decoreu amb brots segons gust i temporada, fruits secs o llavors i algun fruit vermell.
 4. Acompanyeu amb la salsa: la podeu afegir a banda i barrejar amb els ingredients mentre es menja o podeu fer massatges amb tots els ingredients i servir.

Bon appétit!

Consol Rodríguez

Consol Rodríguez
Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging
consol@kijimunas-kitchen.com

PUBLICITAT

amunt