La farmaciola es va omplint de remeis naturals quan els fills arriben a la família. Provem alternatives diferents i sempre amb la mateixa intenció: que siguin eficaces, però que no tinguin efectes secundaris perjudicials, com passa amb la gran majoria de remeis al·lopàtics. No volem carregar els seus petits òrgans d’eliminació, encara en desenvolupament, i, d’altra banda, l’objectiu no és apagar els símptomes i prou, sinó actuar sobre l’arrel del problema.

coure i bismut

Hi ha un munt de possibilitats dins de l’univers dels remeis naturals: fitoteràpia, homeopatia, teràpia amb probiòtics… És qüestió de provar –sempre amb la supervisió d’un especialista– i de trobar l’opció que ens doni més bons resultats.

Oligoteràpia catalítica, una gran desconeguda

Dins del món dels remeis naturals, cal ser prudents: no tots són aptes per a tothom. N’hi ha uns quants que no es poden prendre durant l’embaràs o en els primers anys de vida, per exemple. Això també afecta les dosis: canvien segons cada etapa de la vida.

L’oligoteràpia catalítica és un tipus de teràpia natural poc coneguda, però que val la pena descobrir, per motius diversos. Vegem-los.

Consisteix a administrar dosis mínimes d’oligoelements per ajudar l’organisme a resoldre un desequilibri funcional –és a dir, quan no hi ha alteració de les estructures. Els oligoelements són cofactors enzimàtics indispensables per al funcionament dels enzims que intervenen en diferents rutes metabòliques i en moltes funcions orgàniques. Dit de manera més simple, són substàncies que necessitem perquè l’organisme funcioni bé. Aquestes substàncies les hem d’obtenir de fonts externes, ja que l’organisme no les fabrica per si sol.

El tractament complet amb oligoteràpia consisteix a administrar, d’una banda, oligoelements per regular el tipus de resposta que sol donar un pacient a la malaltia (actuen sobre el terreny) i, de l’altra, oligoelements per al desajust concret (on es manifesten els símptomes).

L’oligoteràpia és compatible amb qualsevol altre tractament i és apta per a tothom –infants, lactants, embarassades, gent gran, esportistes, persones polimedicades…–, i no té cap risc de reacció adversa, cosa que la fa especialment interessant. A més, és molt senzilla d’utilitzar, ja que és de venda lliure i s’administra per via oral.

Coure i bismut, vies altes fora de perill

Un dels malsons recurrents dels pares són les infeccions en les vies altes dels infants. Goles infectades, mocs, refredats, otitis, conjuntivitis… són mals comuns en els primers anys de vida.

El coure i el bismut són dos oligoelements que actuen sinèrgicament per tornar la salut a les vies altes i evitar, d’aquesta manera, medicaments amb efectes adversos que debiliten el terreny dels infants.

Per altra banda, el coure contribueix a fer que el sistema immunitari, encarregat de combatre de manera natural virus i bacteris, funcioni com ha de funcionar. Així mateix, és un gran antiinflamatori. Com a part del procés, pot augmentar una mica la temperatura corporal i –també s’ha de dir– té un gust metàl·lic que pot produir cert rebuig.

El bismut també té un paper antiinfecciós, i concretament està indicat per a les vies altes. Amb el coure, fa un tàndem letal; treballen de manera eficaç, en sinergia: és a dir, davant de qualsevol amenaça d’infecció, el coure és una alternativa interessant, però, si el problema té a veure amb mocs, llavors no hi ha res millor que recórrer a tots dos, al coure i al bismut.

Com s’han de prendre

Aquests complements s’administren per via sublingual –es deixen sota la llengua 1-2 minuts, i després s’empassen–, que és com s’absorbeixen millor, ja que es tracta d’una zona molt vascularitzada. En el cas dels nadons, s’aplica el líquid a poc a poc per tota la cavitat oral, i no s’ha de barrejar amb altres líquids (sucs, aigua, llet…).

És important assegurar un dejuni previ d’una hora i que passin, com a mínim, quinze minuts abans de tornar a ingerir aliments, per evitar interferències. Si es prenen tots dos oligoelements (coure i bismut), l’ideal és espaiar les preses un quart d’hora, en l’ordre que sigui.

Hi ha diferents marques al mercat; per exemple, Labcatal, Ifigen, Artesania Agrícola, entre d’altres. Una cop més, el millor és que aquest tractament l’indiqui el naturòpata o el terapeuta de confiança, perquè sigui més encertat i efectiu.

 

Article exclusiu per socis

*Inicia sessió si ets de la Comunitat.

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic