Som el que mengem, i actualment l’alimentació no cobreix totes les necessitats del nostre organisme, amb predomini dels aliments industrials, excés de greixos saturats i hidrogenats, aliments hipercalòrics, sucres refinats… per tant, l’objectiu que volem aconseguir és cuidar l’estil de vida i la nutrició.

L’equilibri a través de l’alimentació s’aconsegueix seguint la lògica del sentit comú: elecció dels aliments més adequats a la constitució i a la condició de cadascú per aconseguir un estat de salut òptim.

Una nutrició adequada s’aconsegueix amb l’alimentació, i una nutrició òptima s’aconsegueix amb la complementació.

Aquesta complementació diària, habitual i continuada es basa en quatre pilars:

  1. El multinutrient: micronutrient format per vitamines i minerals. Adreçat a un conjunt ampli de la població i subdividit com a mínim en dos grups, adults i nens, ja que les necessitats i les dosis en cada etapa són diferents. Inclouen vitamines liposolubles A, D, E i k; vitamines hidrosolubles B i C. També minerals i oligoelements com el magnesi, el zinc, el seleni, el calci, el coure, el manganès…
  2. L’antioxidant: en cada procés vital, l’organisme genera reaccions químiques, i forma així nous productes anomenats radicals lliures i que han de ser neutralitzats i equilibrats per evitar el dany cel·lular. A part, estem també exposats a altres factors oxidatius externs com la contaminació, el tabac, l’alimentació, l’estrès… No podem arribar a l’estrès oxidatiu! Els esportistes també generen molts radicals lliures fruit de l’activitat cel·lular en la fabricació d’energia (ATP). La necessitat de prendre un antioxidant com a complement és quasi obligatòria, ja sigui una vitamina C, un Co-Q10 o un àcid alfalipoic.  
  3. L’omega: ens centrem en els àcids grassos essencials omega-3 i 6, ja que els podem obtenir només de la dieta. Són fonamentals per al bon funcionament del sistema immunitari, funció cognitiva, sistema nerviós, processos inflamatoris, sistema cardiovascular… Actualment, al mercat, trobem moltes classes d’omega-3 amb varietat de procedències i dosificacions, per tant, hem de saber com valorar la qualitat de l’omega que ens estem prenent.
  4. El probiòtic: seguim amb el mateix concepte sobre el fet que l’estrès, la contaminació, la mala alimentació, tractaments antibiòtics, entre d’altres, fan que la flora es vegi afectada i es desencadeni una simptomatologia associada. Una microbiota autòctona sana, de probiòtics i prebiòtics, és la base per reforçar el sistema immunitari, afavorir l’absorció de nutrients, regular el trànsit intestinal i altres alteracions digestives.

Voleu aprofundir més en cada un dels pilars? Voleu saber més coses sobre la vitamina D, la K, els tipus de probiòtics, i com es tria el millor omega?

Doncs moltes d’aquestes respostes les tindreu a la xerrada del dimecres 28 de juny! Reserva la teva plaça!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud