Us poso breument en context. La cantant britànica Adele, que havia tingut durant anys un problema d’obesitat, va publicar fa uns dies una foto seva en què surt molt prima. A partir d’aquesta foto, evidentment, tothom volia saber quin era el secret d’un canvi com aquell. I la resposta és la dieta Sirtfood.
Vegem quines són les característiques d’aquesta dieta miraculosa, nascuda al Regne Unit per a les famoses, i que promet deixar-te molt prima en un tres i no res.
Una dieta molt antioxidant
Hi ha un grup de 7 proteïnes, conegudes com a sirtuïnes (SIRT), que es troben a l’organisme i que, segons l’evidència científica, tenen capacitat de regular el metabolisme cel·lular, millorar els nivells d’inflamació i elevar l’esperança de vida.
Al seu torn, hi ha aliments que aconsegueixen incrementar l’expressió o activació d’aquestes proteïnes al cos. Són els anomenats sirtfoods. Es tracta, en general d’aliments molt rics en una substància antioxidant anomenada resveratrol. I, a més, tenen la capacitat d’activar l’skinny gen o gen de la primesa.
La llista top 20 de sirtfoods inclou:
- Col kale
- Maduixes
- Ceba
- Soja
- Julivert
- Oli d’oliva verge
- Xocolata negra (85% cacau)
- Te matcha
- Fajol
- Cúrcuma
- Nous
- Ruca
- Xili
- Api
- Vi negre
- Dàtils Medjool
- Xicoira vermella
- Nabius
- Tàperes
- Cafè
Llevat que em proposeu fer vinoteràpia, trobo molt saludable incorporar en els nostres plats aquests sirtfoods. Diguem que fins aquí anem bé: tenim una llista d’aliments que, a més de ser accessibles en aquestes latituds, ens ajuden a retardar l’envelliment. Ara bé, com ens ho fem per aprimar-nos menjant-ne? Arriba la part més controvertida del cas.
La restricció calòrica
La dieta Sirtfood, que també es coneix com a dieta Sirt-1, a més de basar la pauta en el consum de sirtfoods, proposa restringir calories de manera important. La idea és que, durant uns quants dies, la persona redueixi dràsticament la seva ingesta calòrica diària i combini els sirtfoods en forma integral i en forma de sucs (els sucs tenen molt de protagonisme en aquesta tècnica).
No és que jo estigui en contra de la restricció calòrica en si. De fet, aquesta pràctica, ben plantejada, ha demostrat que té molts beneficis: millora la capacitat cognitiva, prevé la sarcopènia, retarda l’osteoporosi, reforça la salut intestinal, protegeix de possibles problemes metabòlics i cardiovasculars, entre molts altres aspectes positius.
Però la restricció calòrica, perquè sigui beneficiosa, ha de ser controlada. Quan es fa durant molt de temps o de forma molt abrupta (per exemple, reduint la ingesta a 1.000 kcal, com proposa la dieta Sirtfood per als primers dies), els efectes poden ser perjudicials per a la salut, ja que l’aportació energètica i nutricional a través de l’alimentació no és l’adequada.
Una forma alternativa per fer això de manera moderada és saltant-se un àpat, per exemple, com planteja el dejuni intermitent. I, molt important, quan es fa una restricció calòrica és fonamental vetllar per la densitat nutricional dels aliments que es prenen i no només mirar si contenen un nutrient en concret.
El perill del nutricionisme
Un dels grans reclams dels promotors de la dieta Sirtfood –a més de la promesa de perdre 3 quilos en una setmana– és que es tracta d’una dieta que “a diferència d’altres dietes que centren l’atenció en el que hauries d’excloure, la dieta Sirtfood se centra en el que hauries d’incloure”. [1]
Centrar una dieta en el consum de determinats aliments, sense tenir cura dels aspectes generals –el patró dietètic– és un dels perills actuals de la nutrició. En la nostra cultura de l’abundància, preferim afegir que renunciar. De fet, crec que aquesta ha estat una de les grans victòries de la indústria alimentària.
Per dir-ho d’una altra manera, el resveratrol dels aliments no m’ajudarà gens si abans no he decidit deixar de banda l’alcohol o els snacks. Hi ha un treball previ, profund, que s’ha de fer abans de posar-nos a menjar alegrement aliments funcionals.
Les dietes miraculoses estan predestinades al fracàs
I és que no hi ha dietes miraculoses bones. Una dieta per perdre pes –per més resveratrol que tingui– ha de ser un procés saludable. Tindrà dèficit calòric? Probablement. Però si aquest dèficit calòric no es controla, en quantitat i qualitat de nutrients, podem pagar un preu alt: des d’un efecte rebot fins a un grau de desnutrició.
No perdrem tots els quilos que volem de cop i volta. Hem d’entendre que aprimar-se és un procés. Un procés que ha de ser saludable, és a dir, que ens ha de fer sentir més vitals, descansar millor, tenir la pell més bé, anar bé al bany, i millorar els marcadors de salut en general.
No dic que no es pugui agafar un bon ritme a l’hora de perdre pes, i tant que es pot!, però això depèn molt de cada cas. Les persones amb sobrepès, per exemple, solen perdre’n més de pressa al principi. Però sempre, sempre, ha de ser un procés respectuós amb la biologia de la persona.
I, finalment, una dieta que té èxit, a més de permetre’ns perdre pes i sentir-nos bé, és la que aconsegueix convertir-se en hàbit. Això és impossible si ens centrem a comptar calories i molt menys a passar gana, per més resveratrol que ingerim. Una dieta que m’obliga a pesar aliments i a fer comptes complicats té tots els números per ser un fracàs a mitjà termini. I, el pitjor és que tot l’esforç esgotador, que em relaciona de manera obsessiva amb el menjar, aviat pot desembocar en un efecte rebot, en què recupero el que havia perdut –o, fins i tot, una miqueta més– i, a sobre, em deixa amb la sensació que no puc, amb un regust de frustració.
Si esteu interessades a perdre pes, us convido al meu nou curs online “Perd pes, dones 40-50-60”, que està plantejat perquè aconseguiu resultats duradors i us sentiu, alhora, més vitals. No té un nom nou i de moda, però tampoc té efecte rebot.
[1] Goggins A., Matten G., 2016. The Sirtfood diet: the revolutionary plan for health and weight loss. Yellow Kite.
Arriba el nou curs online “Perd pes, dones 40-50-60”
Si sentiu que guanyeu pes fàcilment –o que us costa perdre’n– i teniu 40 anys o més, descobriu les claus per aprimar-vos i alhora cuidar-vos, en aquest moment de la vida, amb la Pilar Rodrigáñez en el nou curs online d’Etselquemenges.
Conté un menú de dues setmanes per perdre pes, amb receptes i també lliçons teòriques en vídeo i materials descarregables per entendre quin és el patró d’alimentació que cal seguir per aconseguir els nostres objectius i trobar-nos millor.
A més, el curs inclou l’acompanyament de la Pilar a través del fòrum i 3 bonus amb classes d’entrenament, sessions de coaching i recomanacions de complementació.
Fes un cop d’ull al curs! |