Quins aliments ha d’evitar per dormir bé?

Vet aquí un llistat dels aliments que no s’han de prendre per sopar. Evita’ls, si vols dormir bé.

  1. Cereals de l’esmorzar. Últimament, s’ha posat de moda menjar per sopar els cereals que es prenen per esmorzar. No té sentit perquè són un aliment energètic apte per a les primeres hores del dia, però no pas per a la nit. És més, fins i tot els cereals que s’anuncien per televisió per mantenir la línia o, fins i tot, per perdre pes “poden aconseguir un efecte contrari si en mengem a la nit”, explica el nutricionista i fitoterapeuta Marc Vergés.
  2. Pasta. És un aliment energètic, i, per tant, a la nit no n’hem de menjar com a plat principal, perquè es transforma directament en greix. Dit això, sí que se’n pot prendre com a complement d’un altre plat principal, perquè els hidrats de carboni han de ser presents també a la nit, i perquè la pasta és la base per segregar serotonina, que ens farà estar contents l’endemà.
  3. Pastissos. El motiu és que també són energètics.
  4. Embotits. Per la mateixa raó.
  5. Menjars cuinats arrebossats, fregits amb excés de greix
  6. Fruites. La fruita es transforma en energia immediata, i, a la nit, es converteix també en greix i, fins i tot, pot intervenir en la digestió.

Com han de ser els sopars?

Frugals, rics en vitamines, minerals, que siguin fàcils de pair i amb un valor biològic alt, i també amb pocs greixos. Justament, “tot això és el que fem malament els catalans, perquè tenim molt poca varietat culinària”, continua explicant en Marc Vergés. Segons l’especialista, una família catalana es mou entre uns 20 o 25 plats, quan el nostre receptari té més d’un miler d’entrades. Així doncs, què hauríem de sopar?

Bevem aigua per sopar?

Mentre se sopa, com en qualsevol altre àpat, no s’ha d’abusar de l’aigua. Se n’ha de beure la mínima possible, perquè “ens traurà la capacitat digestiva”, explica el professor d’IFP Sanitària Roger de Llúria Marc Vergés.

L’aigua s’ha de beure entre hores, però “acostuma a passar que n’acabem bevent tres o quatre gots durant l’àpat i ja no en tornem a beure més fins al següent”. Si tenim set mentre mengem, és millor optar per una aigua amb llimona o per una infusió.

  1. Sopes variades i cremes vegetals, calentes o fredes segons l’època de l’any.
  2. Verdura cuinada lleugerament. Si es cuina massa, perd el punt cruixent, i, per tant, acaba perdent tot el valor nutritiu, sobretot “si ja partíem d’una verdura no ecològica, que, per tant, ja estava desmineralitzada i desvitaminitzada”. Les tècniques culinàries més recomanables són el vapor i també el bullit, però amb dos o tres dits d’aigua, que no cobreixi tota la verdura. Si s’opta per aquesta última cocció, cal fer servir tapa.
  3. Amanides crues amargues (escarola, endívia, canonges, ruca, fulles de roure). Els altres tipus d’amanides, que no siguin amargues, provoquen retenció de líquids a les nits.
  4. Peixos. Són proteïnes fàcils de pair. És molt recomanable el peix blau i també el blanc. Vigileu amb el salmó! Segons l’OCU, és el peix (blau) que manté els nivells de metalls de manera discreta; de manera que, a les nits, se’n pot menjar, i a les criatures, els en podem donar un cop a la setmana. Si es vol evitar l’absorció dels metalls pesants, la millor recomanació és cuinar-lo amb romaní i llorer, perquè aquestes dues herbes aromàtiques potencien la desintoxicació i, per consegüent, bloquegen l’entrada de materials pesants als intestins.
  5. Tofu, tempeh, seitan.
  6. Pa integral amb tomàquet.
  7. Fruita seca.
  8. Infusions digestives o relaxants.
  9. Fruita cuinada, com ara les compotes.
  10. Xocolata negra. Una petita dosi a la nit facilita la digestió, i, a més, ajuda a canviar el gust de l’últim plat. Ara bé, si en comptes de menjar-ne una dosi petita, se’n menja massa, s’aconsegueix l’efecte contrari, perquè, per poc sucre que tingui, la xocolata és excitant i, per tant, perjudica el son.

Per què no dormo bé?

Són moltes les causes que fan que una persona dormi malament. Encara que el dormir té un pes determinant en la salut, amb molta freqüència no se li dóna la importància que mereix. Si vols saber més sobre el perquè cada vegada dormim menys i quan somni necessitem per a beneficiar-nos d’un bon descans reparador, fes clic aquí o en el botó de sota.

Saber més

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert