Els alumnes de famílies que tenen reconeguda la renta mínima d’inserció i que podien menjar als centres educatius, poden quedar-se sense l’únic àpat calent i nutricionalment equilibrat del dia a causa del tancament de les escoles per la crisi del coronavirus.

Aquests alumnes reben les ajudes perquè a casa seva no els poden assegurar una alimentació equilibrada i, per això, des dels menjadors escolars i les institucions, es vetlla perquè rebin diàriament una alimentació de qualitat.

Fastfood

 

Davant d’aquest problema i amb el risc que comporta oblidar-nos de les famílies amb menys recursos en un moment tan difícil com aquest, les comunitats autònomes busquen solucions diferents.

Així com Catalunya, l’Aragó o les Canàries han optat per donar targetes moneder que es podran gastar en qualsevol supermercat  amb l’import del cost dels menús durant el període de confinament i que es podran recarregar si aquest període s’amplia, la Comunitat de Madrid ha optat per recórrer al servei d’empreses de menjar ràpid per suplir aquest servei.

El menjar ràpid supleix els menús escolars a la Comunitat de Madrid

Aquesta decisió no s’ha salvat de la controvèrsia, ja que d’entrada el Ministeri de Sanidad va denegar el permís per tirar-la endavant, però al cap de poques hores hi va accedir i hi va donar llum verda.

Segons ha dit la Comunidad de Madrid, ha rescindit el contracte que mantenia amb les empreses de càtering escolars per problemes de distribució, encara que la federació Food Service España, que engloba totes les empreses de càtering que treballen a les escoles, havia ofert més de cinquanta punts d’entrega.

Per tal de proporcionar als alumnes un àpat al dia, la solució que ha trobat la Comunidad de Madrid ha estat arribar a un acord amb les empreses Telepizza i Rodilla al·legant que podien oferir fins a 118 punts de recollida, però sense pensar en el que realment és més important: la qualitat nutricional del menú.

Des d’ahir dimecres, els 11.500 alumnes de la Comunidad de Madrid que rebien ajudes per al menjador escolar ja poden recollir els menús especials que aquestes dues empreses hauran preparat que consistiran en pizzes, hamburgueses, amanides, nuggets i entrepans.

“Segur que, en un moment en què ens hem d’assegurar que ens nodrim bé, hem de potenciar el consum de menjar ràpid entre la població infantil?”

Aquesta decisió no només deixa al carrer les persones que treballen als serveis de càtering escolar que durant tot l’any fan arribar menús equilibrats als infants, sinó que denota el poc valor que es dona a l’alimentació equilibrada i saludable.

Us adjuntem les propostes de les dues empreses perquè valoreu vosaltres mateixos si realment aquest és el menjar que hem de facilitar als infants més vulnerables i que, en molts casos, significa l’únic àpat calent i nutritivament equilibrat del dia:

Menú Telepizza

Proposta del menú de Telepizza

Menú Rodilla

Proposta de menú Rodilla

Evidentment, una dieta basada en entrepans, fregits, pasta i pizza no es pot considerar un àpat equilibrat i no ens hi hem de conformar.

Esperem que, si aquest període de confinament s’allarga, la Comunidad de Madrid valori tornar als serveis de càtering, que oferien un menú més variat, ric en diferents tipus de verdures, amb llegums i fruita de temporada i lluny de fregits, carns processades i productes refinats.

ETS DENÚNCIA

Des d’Etselquemenges ens sumem a la demanda de retirar immediatament aquesta mesura i tornar a contractar les empreses de càtering per tal d’oferir els millors menús possibles per assegurar que els que tenen més dificultats puguin seguir, malgrat el confinament, una dieta saludable i equilibrada i, conseqüentment, mantenir-se sans per poder fer front amb més energia i eficàcia a les malalties.

 

Carlota Gurri
Carlota Gurri

Dietista