No es pot negar que el cafè conté un gran nombre de polifenols amb un gran poder antioxidant i això fa que se li atribueixin molts beneficis en la prevenció de certes malalties com, per exemple, certs tipus de càncer o diabetis tipus II. A més, hi ha estudis que atorguen al cafè un paper neuroprotector, és a dir, que ajudar a reduir el risc de malalties com el Parkinson o l’Alzheimer. Per tant, en casos concrets, podria resultar interessant tenir-lo en compte en la nostra dieta.

Això no obstant, això vol dir que tots hauríem de prendre cafè? No, i menys si som sensibles als seus efectes.

Moltes persones consumeixen cafè perquè creuen que els aporta energia, però això no és ben bé així. El cafè no ens aporta energia sinó que actua de manera que inhibeix els senyals de cansament del cos. És a dir, bloqueja els sensors de cansament i fa que puguem estar més actius.

Prendre cafè no equival a posar més “gasolina” al cos, sinó a prémer l’accelerador

Per tant, no estem posant més “gasolina” al nostre cos per funcionar, sinó que estem prement l’accelerador. Això pot ser beneficiós en moments puntuals que necessitem mantenir-nos alerta o suportar situacions puntals de molt estrès, però no hauria de convertir-se en un hàbit per compensar el nostre esgotament.

Si la raó de prendre cafè és perquè el necessitem per funcionar, potser ens hauríem de plantejar què és el que fa que estiguem així de cansats i posar-hi una solució real, ja que el cafè l’únic que farà és emmascarar-ne els símptomes. A més, cal anar amb compte perquè això ens pot conduir a una dependència excessiva: el nostre cervell s’adapta a la cafeïna i amb el temps és probable que necessitem més cafè per obtenir els mateixos efectes.

Si patim molt estrès (tant físic com mental) durant un llarg període de temps, és probable que les glàndules suprarenals es trobin esgotades i tinguem símptomes de fatiga adrenal: cansament constant, falta d’energia, falta d’entusiasme, lleu depressió, llevar-nos molt cansats tot i haver dormit moltes hores… Una situació força freqüent en la societat moderna que vivim avui en dia.

Si tens aquests símptomes o creus que podries patir-ne, el cafè tampoc és la teva solució. El cafè estimula la producció d’adrenalina i en casos de fatiga adrenal pot ser contraproduent. A més, cal tenir en compte que un estrès continu i sostingut en el temps pot tenir efectes nocius i perjudicials per la salut, com per exemple, desequilibrar les nostres hormones.

Si quan prens cafè, notes palpitacions, nerviosisme o ansietat, no l’hauries de prendre o hauries d’optar per cafè descafeïnat.

Per altra banda, cal tenir en compte que el cafè conté tanins, oxalats i xantines, substàncies que poden dificultar l’absorció de minerals com el calci, el magnesi i el ferro. De fet, prendre cafè amb els àpats o immediatament després, pot disminuir fins a un 40% l’absorció de ferro de la dieta. Per tant, evitar el cafè en persones amb anèmia per dèficit de ferro també podria resultar una bona idea.

Cal ser coherent

Tot i que els resultats que mostra l’estudi són positius, hem de tenir en compte que es tracta d’un estudi observacional i com ell mateix indica “no demuestran que haya una relación de causa efecto entre beber cafè y tener una menor probabilidad de morir debido a enfermedades”.

Per tant, tot i que sí que és veritat que el cafè conté un gran nombre de polifenols amb un potent efecte antioxidant, vitamines i minerals que poden resultar beneficiosos, no hauríem d’aferrar-nos a aquest tipus de titulars per excusar els nostres hàbits sense tenir en compte el context en el qual nosaltres els duem a terme.

Amb això em refereixo que cal ser coherent. Prendre cafè pels seus grans beneficis i dur una mala alimentació no té cap sentit. Les verdures i hortalisses o les fruites també ens aporten una gran quantitat d’aquests micronutrients i no són menys importants que els del cafè.

Si la nostra alimentació es basa en productes processats, de mala qualitat i envasats en pots i paquets, no hem de pensar que només per prendre cafè estarem millorant la nostra salut.

Per tant, abans de prendre cafè pels seus beneficis, planteja’t si la teva alimentació és suficientment saludable i fes canvis per augmentar el consum d’aliments reals i disminuir-ne el consum de processats i refinats.

Si la teva alimentació ja es basa en el consum de verdures i hortalisses i consumeixes aliments naturals i de qualitat, aleshores prendre cafè podria resultar beneficiós, pres en una dosi adequada i sempre que no notis cap dels efectes adversos comentats anteriorment.

Per altra banda, també cal tenir en compte com prenem el cafè, ja que no és el mateix prendre’l sol que amb 2 o 3 terrossos de sucre. Quan afegim sucre estem debilitant bona part dels beneficis que ens pot aportar el cafè i, per tant, ja no resultarà tan beneficiós. Quin sentit té prendre cafè “perquè diuen que és beneficiós” si estem afegint un ingredient que ens perjudica greument la salut?

Els edulcorants artificials com la sacarina o l’aspartam tampoc serien una alternativa, ja que també poden tenir un impacte negatiu en el nostre organisme.

Conclusions

No podem negar que el cafè conté un gran nombre de compostos bioactius que poden resultar beneficiosos per a la salut i prendre’n podria ser beneficiós a condició que ens senti bé consumir-ne. Si ens agrada i se’ns posa bé, endavant. Però tinguem en compte que es tracta d’una substància estimulant i caldria prendre’n una dosi adequada (que dependrà de cada persona, ja que no tothom en tolerarà la mateixa quantitat).

Escull cafè de bona qualitat i orgànic i evita afegir-hi sucres. Substitueix-lo per espècies, com la canyella, o afegeix-hi un raig de llet vegetal de coco o ametlles sense sucre.

Si prens cafè perquè sense no et veus capaç de remuntar el dia, hauries de plantejar-te el seu consum i buscar solucions reals al teu problema, què és el que fa que estiguis tan cansat? Cal trencar el cercle viciós i evitar una dependència.

Per altra banda, si tens símptomes de fatiga adrenal o quan prens cafè notes palpitacions, nerviosisme o agitació, el millor seria evitar-ne el consum.

I si el trobeu a faltar, podeu optar per substituts que us ajudin a passar la síndrome d’abstinència. A l’article “Com sobreviure sense cafè” us en donem uns quants exemples.

Davant de tot, cal ser coherent. Pensar que el cafè ens allargarà la vida quan la nostra alimentació es basa en el consum de productes processats i refinats, no té cap sentit. La nostra salut no només depèn d’un factor, sinó d’un conjunt d’hàbits de vida saludables.

Abans d’aferrar-te al consum de cafè pels seus beneficis, presta atenció als teus hàbits: dus una bona alimentació? Menges suficients verdures i hortalisses? Fas exercici físic? Descanses prou? Pateixes massa estrès? Fumes?.

Només amb uns bons hàbits de vida saludables aconseguiràs realment prevenir malalties cròniques i reduir la mortalitat.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites