Foods for Tomorrow és l’empresa emergent que va conquistar Culinary Action i la fira Alimentària com la més innovadora del 2018. I amb ella, va arribar la seva coronada creació, Heura, la proteïna vegetal que sembla de tot menys vegetal. Heura està dissenyada amb cura, dedicació i vocació, ja que neix, no només de la necessitat d’oferir a un públic un producte desitjable, saborós i nutritiu, sinó també de les ganes de conscienciar el públic i d’ajudar a disminuir el consum de proteïna animal oferint una alternativa d’allò més atractiva. Tot això, sense oblidar factors com els animals, el planeta, la justícia alimentària i la salut.

Heura no és pollastre, no és vedella ni tampoc porc i, a més, tampoc pretén ser-ho. Heura va més enllà d’intentar convertir-se en un mer substitut de la proteïna animal; s’autodefineix com un aliment més en forma de proteïna vegetal, carnosa, fibrosa, que no es desfà i amb diferents capes que es poden mastegar. Aplica tècniques productives molt innovadores que han servit per oferir una textura que hi havia al mercat fins ara.

A Foods for Tomorrow la sostenibilitat és la base de la producció. Molta gent té por de la soja, ja que la majoria és transgènica i sol venir de països llunyans en què es desforesten grans terrenys (com l’Amazones, víctima principal de la demanda mundial de productes d’origen animal) i repercuteixen de manera negativa en l’ecosistema. No obstant això, Heura ha cuidat que això no succeeixi i s’assegura que la seva soja sigui europea, no transgènica i que no repercuteixi en el medi ambient de forma negativa. De la mateixa manera treballen amb un embalatge eficient per reduir l’impacte mediambiental i part dels beneficis donen suport a programes socials, ambientals i de protecció oficial.

La proteïna és el component principal del nostre cos (després de l’aigua). Té un paper estructural i cal obtenir-la a través de l’alimentació (el cos només és capaç de sintetitzar tots els aminoàcids menys nou, coneguts com a aminoàcids essencials). Aquests productes contenen 18,6 g de proteïna per cada 100 g i porten afegida vitamina B12 en forma de cianocobalamina (la forma més estable i que s’absorbeix millor). En definitiva, es tracta d’una molt bona alternativa per substituir els aliments d’origen animal.

El flexitarianisme, en auge

Hi ha cada vegada més consciència social que ha aconseguit que part de la població hagi reduït el consum de proteïna animal, o que, en qualsevol cas, està intentat obtenir aquesta font d’animals de pastura o ecològics, que, malgrat tot, poden desenvolupar un estil de vida en condicions millors que en el sector convencional. De fet, actualment el flexitarianisme va en augment (fins a un 40% es considera flexitarià, mentre que aproximadament un 10% és vegà o vegetarià). No obstant això, les alternatives que el mercat ofereix no són, generalment, gaire desitjables. La proteïna vegetal se centra en el tofu, tempeh, seitan o soja texturitzada. Són aliments que solen donar problemes amb les textures o amb els temps de cocció i a més, generalment, van en envasos de plàstic poc atraients visualment. Heura ha nascut com a alternativa a aquesta demanda d’un mercat conscienciat que busca aliments atractius per al paladar i alhora nutritius.

De fet, per fer-nos entendre de manera fàcil i matemàtica l’impacte que el consum de carn té en comparació amb el de les proteïnes vegetals, la marca ens diu el següent:

“Per obtenir 1 kg de carn de vedella, unes 10 racions, es necessiten aproximadament 20 kg de llegums i cereals. Mentre que per aconseguir 1 kg d’Heura, només cal mig quilo de soja”.

És important tenir en compte aquesta dada, igual que el fet que els gasos de les vaques són els causants principals de l’efecte hivernacle (més que els cotxes, camions, trens, vaixells i avions) i que la major part de terreny que fem servir per alimentar aquest bestiar (fins a un 26% de la superfície total terrestre) i de l’aigua que consumeixen (tant els terrenys com els propis animals) podríem utilitzar-los per conrear més vegetals i, en conseqüència, alimentar més boques i reduir l’impacte mediambiental.

Quins productes ofereix Heura?

Els seus productes són 100% vegetals, sense conservants, gluten (no contenen traces, així que són aptes per a celíacs) ni transgènics, i són formats bàsicament per soja, un llegum que conté vitamines, aminoàcids essencials, isoflavones, minerals, proteïnes, fibra i un gran poder saciant.

Entre totes les varietats trobem els mossos originals i els especiats, que es poden posar en arrossos, pizzes o per acompanyar patates al forn; les tires, que es poden posar en amanides, en woks o fideus orientals; i els daus especiats, que es poden afegir a plats de pasta o entrepans. A més, a Foods for Tomorrow no pensen deixar d’innovar, per això el seu equip de R+D evoluciona constantment i fa estudis de mercat per poder conèixer les necessitats del mercat i adaptar-s’hi. La seva última creació són els mossos mediterranis, en què predominen herbes com el romaní i farigola i que ens acosten a les idíl·liques platges de les nostres costes. A més, pensen a ampliar la seva gamma amb bistecs, hamburgueses, croquetes i fins i tot lasanyes. També estan treballant per oferir productes en versió refrigerada.

I si no podem menjar soja?

El públic és el protagonista, per això es preocupen per tenir en compte les seves necessitats. Actualment, treballen en línies en les que prescindeixen de la soja, per a totes les persones que no en poden consumir. De moment sembla que els pèsols donen bons resultats.

On podem trobar Heura?

Podem trobar els seus productes en diferents establiments, a més d’una xarxa de 150 restaurants de tot tipus (no només vegetarians o vegans). Al seu web podreu veure si teniu a prop algun establiment per adquirir-los.

Heura és molt versàtil i es pot afegir a gairebé qualsevol recepta com si fossin tires de pollastre. Es pot cuinar a la graella, al forn o a la paella. Aquí us deixem una recepta exclusiva perquè pugueu sorprendre els vostres convidats. Proveu d’obviar el fet que es tracta de proteïna vegetal i pregunteu als convidats a veure si endevinen de quin producte es tracta. Segur que gairebé tots diuen que és algun tipus de carn. Ja ens ho explicareu!

Amanida d’estiu amb “Bocados” d’Heura

Ingredients:

  • Blat de moro
  • Pebrot vermell i groc
  • Remolatxa
  • Espinacs frescos
  • Ruca
  • Ceba
  • Tomàquets xerri
  • Mongetes verdes
  • Pastanaga
  • Fruits secs i llavors opcionals (nous, avellanes, pipes de carbassa, pipes de gira-sol, etc.)
  • “Bocados” originals d’Heura
  • Sal

Ingredients salsa:

  • 250 ml oli d’oliva
  • 1 dent d’all
  • 1 cullerada de mostassa Dijon
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • Pebre negre al gust
  • Sal

Preparació amanida:

  1. Fes bullir una olla amb aigua i afegeix-hi les mongetes verdes. Cuina durant 6 minuts aproximadament (també pots fer-les al vapor durant 7 minuts). Retira-les i deixa que es refredin.
  2. Renta els espinacs i la ruca i serveix-lo sobre el plat.
  3. Talla els xerris per la meitat i els pebrots i la ceba en juliana fina. Afegeix-les al plat.
  4. Pela i ratlla la pastanaga i la remolatxa. Afegeix-les a l’amanida.
  5. Per últim, afegeix les mongetes verdes (que ja haurien d’estar fredes).
  6. En una paella apart, posa una mica d’oli i salteja els “Bocados” d’Heura durant 4 o 5 minuts, fins que quedin daurats.
  7. Afegeix els trossos sobre l’amanida i espargeix-hi fruita seca (si has decidit afegir-la).
  8. Per últim, amaneix-la amb la salsa Cèsar que t’expliquem a continuació.

Preparació salsa:

  1. Bat tots els ingredients excepte l’oli d’oliva.
  2. Un cop hagis aconseguit que la salsa quedi uniforme, afegeix a poc a poc l’oli fins a aconseguir una textura cremosa.
  3. Afegeix-la sobre l’amanida i gaudeix-ne!

Si tens ganes de més, pots entrar a la pàgina web d’Heura on trobaràs idees per preparar altres plats i deixar els vostres convidats amb la boca oberta!

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic