Els plàstics, les carmanyoles, les llaunes, les ampolles i també els biberons, per citar alguns dels envasos més freqüents dels aliments, contenen bisfenol A (BPA), component que la ciència ha posat en el punt de mira com a tòxic.

carmanyoles-730

Carmanyoles de plàstic

 

I és així perquè pot interferir en els processos metabòlics de les persones: com la possible relació que té amb l’obesitat humana, especialment la infantil, però també amb d’altres malalties metabòliques, afegeix l’OMS. “Molts estudis experimentals, fets amb ratolins, demostren que el bisfenol A pot augmentar el risc d’obesitat”, informa la investigadora i metge Damaskini Valvi a la seu del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL).

L’OMS ha assegurat que el bisfenol A és un disruptor hormonal, un producte químic, que “pot provocar alteracions hormonals a nivells molt baixos de concentració”, però mentre ho difon, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària no ho té en compte, com indica la periodista especialitzada en polítiques agràries Esther Vivas: “La situació no és nova. Quants informes lloant les virtuts del tabac va finançar la indústria tabaquera i avui, afortunadament, han quedat en paper mullat”.

I per què és així? Doncs perquè “molts treballador i experts de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària acaben treballant en empreses de l’agroindústria i, per tant, hi hauria conflicte d’interessos”, continua Vivas, que posa exemples amb noms i cognoms. Per tant, “la seguretat alimentària no està en bones mans per a la majoria de la població”.

Al CREAL, la metge Damiskini Valvi afegeix que en humans, l’evidència entre la ingesta de bisfenol A (ingerida a través dels aliments als quals hauria migrat) i l’obesitat infantil, i també adulta, és molt limitada, perquè els estudis no han pogut establir la relació. Hi ha un únic estudi, publicat, que ha avaluat en infants de Mèxic l’exposició prenatal a bisfenol A i el risc d’obesitat infantil, i que els ha relacionat, “però en ciència un únic estudi no pot arribar a conclusions”.

El mateix CREAL en té en marxa un altre per comprovar l’associació entre l’exposició a contaminants durant l’embaràs i la infància i el risc d’obesitat infantil. Mentrestant, Valvi recomana fer servir ampolles i carmanyoles de vidre en lloc de plàstics, com també menjar fresc en comptes d’aliments que hagin estat desats i empaquetats durant gaires hores i evitar al màxim possible “el consum de productes enllaunats com ara refrescos, tonyines en llauna o bosses de plàstic amb patates fregides”.

Per altra banda, el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer ha relacionat l’excés d’estrògens femenins, que poden arribar a causar restrenyiment, per exemple, amb la ingesta d’aliments escalfats en recipients de plàstic.

Al carrer, hi ha dues lluites per aconseguir que el bisfenol A s’elimini dels embolcalls alimentaris: la dels grups ecologistes que en reclamen la prohibició, i la d’algunes marques, com la casa Iris, que actualment ja tenen al mercat termos i ampolles d’aigua amb etiquetes clares que indiquen que no tenen bisfenol A.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert