Carmanyoles de plàsticEls plàstics, les carmanyoles, les llaunes, les ampolles i també els biberons, per citar alguns dels envasos més freqüents dels aliments, contenen bisfenol A (BPA), component que la ciència ha posat en el punt de mira com a tòxic.

I és així perquè pot interferir en els processos metabòlics de les persones: com la possible relació que té amb l’obesitat humana, especialment la infantil, però també amb d’altres malalties metabòliques, afegeix l’OMS. “Molts estudis experimentals, fets amb ratolins, demostren que el bisfenol A pot augmentar el risc d’obesitat”, informa la investigadora i metge Damaskini Valvi a la seu del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL).

El bisfenol A i el problemes metabòlics i hormonals

L’OMS ha assegurat que el bisfenol A és un disruptor hormonal, un producte químic, que “pot provocar alteracions hormonals a nivells molt baixos de concentració”, però mentre ho difon, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària no ho té en compte, com indica la periodista especialitzada en polítiques agràries Esther Vivas: “La situació no és nova. Quants informes lloant les virtuts del tabac va finançar la indústria tabaquera i avui, afortunadament, han quedat en paper mullat”.

I per què és així? Doncs perquè “molts treballador i experts de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària acaben treballant en empreses de l’agroindústria i, per tant, hi hauria conflicte d’interessos”, continua Vivas, que posa exemples amb noms i cognoms. Per tant, “la seguretat alimentària no està en bones mans per a la majoria de la població”.

Al CREAL, la metge Damiskini Valvi afegeix que en humans, l’evidència entre la ingesta de bisfenol A (ingerida a través dels aliments als quals hauria migrat) i l’obesitat infantil, i també adulta, és molt limitada, perquè els estudis no han pogut establir la relació. Hi ha un únic estudi, publicat, que ha avaluat en infants de Mèxic l’exposició prenatal a bisfenol A i el risc d’obesitat infantil, i que els ha relacionat, “però en ciència un únic estudi no pot arribar a conclusions”.

El mateix CREAL en té en marxa un altre per comprovar l’associació entre l’exposició a contaminants durant l’embaràs i la infància i el risc d’obesitat infantil. Mentrestant, Valvi recomana fer servir ampolles i carmanyoles de vidre en lloc de plàstics, com també menjar fresc en comptes d’aliments que hagin estat desats i empaquetats durant gaires hores i evitar al màxim possible “el consum de productes enllaunats com ara refrescos, tonyines en llauna o bosses de plàstic amb patates fregides”.

Per altra banda, el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer ha relacionat l’excés d’estrògens femenins, que poden arribar a causar restrenyiment, per exemple, amb la ingesta d’aliments escalfats en recipients de plàstic.

Mantén el plàstic ben lluny dels aliments!

Al carrer, hi ha dues lluites per aconseguir que el bisfenol A s’elimini dels embolcalls alimentaris: la dels grups ecologistes que en reclamen la prohibició, i la d’algunes marques, com la casa Iris, que actualment ja tenen al mercat termos i ampolles d’aigua amb etiquetes clares que indiquen que no tenen bisfenol A.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert