És la gran paradoxa del confinament: als cabells de les criatures hi ha polls malgrat el confinament, malgrat que no van a l’escola, ni a les colònies, ni al parc, ni a la piscina. Com pot ser que en tinguin, si no mantenen contacte amb altres caps, que és la manera com els insectes de sis potes, els Pediculus humanus capitis, es contagien?
La raó és que el contagi fos abans del confinament, és a dir del 12 de març. De fet, només que tinguessin un sol poll, ja n’hi havia prou perquè, després, a casa, la infestació hagi crescut. I és així perquè un poll femella es reprodueix sense necessitat del mascle. A més, pon entre cinc i sis ous al dia. Aquests ous, anomenats llémenes s’arrapen als cabells com si fossin ciment armat, i hi neixen al cap de deu dies.
Un cop han nascut, es tornen a reproduir, i el cicle es va repetint perquè al cap hi tenen tot el que necessiten: la temperatura ideal (entre 35 i 36 °C) i l’aliment (la sang; al forat per on l’extreuen també injecten una substància irritant, que és la que provoca la picor). Tant és així que és possible que traient polls, hàgiu vist que eren de color vermell. Sí, eren polls vermells perquè contenien la sang que havien xuclat. També poden ser negres (n’hi ha que els comparen amb una llavor de sèsam negre) i blancs (quan són llémenes, i es poden confondre amb la caspa).
El farmacèutic Ernest Costa, de la Farmàcia Costa Miralbell de Barcelona, explica que hi ha dos tipus de productes per treure polls: els naturals i els insecticides químics. “I dins de cada un, hi ha una loció o xampú”, diu Costa. A més, també hi ha preparats naturals que consisteixen en un esprai amb oli d’arbre del te i colònia que s’aplica als cabells “més com a prevenció diària, que com a mètode per extreure polls”.
Els productes naturals són “majoritàriament arbre del te”, diu el farmacèutic, que afegeix que la resta de productes són els químics, entre els quals també hi ha els que no contenen insecticides (són silicones), i que ofeguen el poll i les llémenes”, assenyala Ernest Costa.
Dit amb altres paraules, gran part dels productes que es venen a la farmàcia són insecticides (anomenats permetrines), però també n’hi ha que no són “tan perjudicials per als cabells, com les silicones, i que només demanen fer una aplicació durant quinze minuts, sense necessitat de repeticions”, diu Costa.
Entre les famílies, la pràctica les ha portat a mil i un mètodes, a més dels que es venen a les farmàcies. Entre els més naturals, hi ha untar els cabells de suavitzant, molt de suavitzant, i després passar-hi sense parar la pinta llemenera (si és blanca, millor, perquè s’hi veuran els polls enganxats).
Després d’haver extret els polls vius amb la pinta llemenera, que hi hauran lliscat amb facilitat gràcies al suavitzant, el pas següent és extreure un per un els ous, les llémenes, que continuaran arrapades als cabells malgrat el suavitzant i la llemenera.
Com es treuen les llémenes? Amb tones de paciència, perquè la manera més efectiva és posar els cabells a la llum del dia, i amb les mans, arrancar-les una a una. És un procediment lent, sí, però natural, i que no difereix gens de com ho feien antigament les famílies.
Per acabar, sobre l’alimentació i els polls, els nutricionistes consultats afirmen que no saben si hi ha cap aliment que faci que uns infants agafin més polls que uns altres.
I si la criatura té febre, el poll mor?
Si el poll viu al cap perquè hi té la temperatura ideal (35-36 °C), què passa quan apareix la febre? Es mor?
La resposta és que sí, perquè les formes mòbils dels polls es desplacen a les puntes dels cabells fugint de l’increment tèrmic. Com que llavors no es poden alimentar –és a dir, no poden succionar sang– es deshidraten, moren i cauen a terra. Ara bé –i atenció, perquè és un “ara bé” carregat de contingut–, les formes no mòbils dels polls, les llémenes, continuaran enganxades als cabells malgrat que hi hagi hagut febre. Per tant, al cap de deu dies, naixeran els polls, i el cicle tornarà a començar.
Per a més informació
Prevenció, segons Salut Pública
- Portar els cabells curts o ben lligats i estrets amb trenes o cues.
- No compartir pintes, gorres, gomes ni cintes dels cabells.
- Evitar el contacte entre els caps.
- Pentinar tres cops al dia i revisar les pintes i raspalls.
- Fer servir suavitzant per als cabells i pentinar-los bé sense embolics.
- Evitar recolzar el cap en sofàs o coixins, per exemple, que hagin estat amb contacte amb una persona infestada.
- Si veiem que la canalla que es rasca o diu que té picor al cap, mirar de seguida si té polls. Dediqueu-hi temps.
- No serveixen els xampús ni locions amb productes pediculicides com a prevenció.
Mites sobre els polls
- Fals: Els polls volen, i els llancen a les portes de les escoles. Veritat: Els polls s’enganxen per contacte amb cabells infestats.
- Fals: És més fàcil que els polls s’enganxin als cabells de les nenes. Veritat: Els cabells de nens i nenes no són pas diferents; el que importa és la llargada. Com més curts, millor!
- Fals: A les piscines és on s’enganxen més polls. Veritat: Els polls només viuen als cabells humans, on viuen gràcies a la sang del cap, que ha d’estar a 36,5 °C. Si la temperatura del cos és superior, el poll es mor per si sol, però la llémena, malgrat les altes temperatures corporals (febre) s’hi manté.
- Fals: Si et tenyeixes els cabells, els polls moren. Veritat: Antigament podia ser, però ara els tints tendeixen a ser més naturals, i difícilment acaben matant els polls, i encara menys les llémenes.
- Fals: Quan hi ha infestació de polls, cal rentar coixins, llençols, ninots, gorres i qualsevol objecte que hagi estat en contacte amb el cap. Veritat: Els polls només viuen als cabells humans. Així, si cauen del seu hàbitat, moren; no tenen capacitat ni de sobreviure ni d’infestar ningú.