Més enllà de sopar d’hora i no gaire quantitat, res de crus ni aliments freds, no mirar cap pantalla l’hora abans d’anar a dormir, ni fer exercici cap al tard, ni prendre un cafè o te a partir de les sis aproximadament, i intentar dormir cap al costat dret… potser la dificultat per dormir té una raó més profunda, en algun desequilibri intern que ens fa estar alerta quan hauríem d’estar dormint.

dormir-730

La Societat Espanyola del Son, en les últimes enquestes, mostrava que set de cada deu persones té alguna alteració del son, i que aquest fet creix any rere any. Què pot ser que cada vegada ens faci dormir menys o pitjor? L’estrès? Les preocupacions? Les radiacions a la llar?

Si us soleu despertar en una franja horària concreta durant setmanes pot significar que pot haver-hi una sobrecàrrega en un òrgan en concret

Cada cos és un món, és el resultat d’un conjunt de mil variables i casualitats genètiques i d’estil de vida. A tots ens afecta diferent el que fem, el que pensem i el que mengem.

Segons la medicina tradicional xinesa, l’insomni és el resultat d’un desequilibri del Qi en el qual intervenen diferents òrgans i meridians, ja poden ser de cor, fetge, ronyó, intestins o melsa.

Durant la nit, el cos fa diferents processos de reparació i regeneració dels òrgans. Si us soleu despertar en una franja horària concreta durant setmanes pot significar que pot haver-hi una sobrecàrrega en un òrgan en concret.

En horari de primavera i tardor:

  • El fetge seria entre la 1 i les 3;
  • Els pulmons de 3 a 5 de la nit;
  • I els intestins cap a les 5-7 del matí.

Pot ser tan gran la càrrega energètica que en el moment nocturn en què estigui més actiu aquell òrgan us desperti mentalment.

Càndides i nocturnitat

La candidiasi intestinal és un problema ocult més estès del que creiem. Un cop als intestins, aquests fongs es poden convertir en un miceli micòtic que penetra la mucosa i pot generar constantment permeabilitat intestinal i toxicitat.

Hi ha moltes persones que tenen la síndrome d’alimentació nocturna (necessitat de llevar-se a mitja nit a menjar)

La prestigiosa doctora Lena Mercadal comenta que “si alguna vegada has patit el virus de la mononucleosi, el més segur és que en un futur tinguis càndides intestinals i et sentis trist, cansat, decaigut i amb ansietat”. Podràs saber-ho si en una analítica de sang miren els anticossos d’Epstein-Barr o citomegalovirus.

El més curiós és que una candidiasi extensa, a part de generar ansietat, sobretot pel dolç, ho sol fer a les primeres hores del matí, quan potser encara es dorm (hi ha molta activitat a l’intestí entre cinc i set del matí).

Un estudi fet per la companyia Jawbone confirma que el cos demana aliments més greixosos i dolços a altes hores de la nit. La candidiasi en podria ser una causa, per això és molt important menjar de manera equilibrada i neta durant el dia perquè el cos no pateixi de nit, i descansi.

abstract photo about serenity and meditation

Manca de serotonina o vitamines del grup B

És una de les causes d’insomni més estudiades actualment. Es pot mirar amb una analítica de sang si hi ha dèficit, però és més complicat de veure si realment s’està absorbint bé o si la serotonina creua correctament la barrera hematoencefàlica.

Per altra banda, com diu el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, potser produïm un excés de triptofanasa, enzim que anul·la l’acció del triptòfan (el precursor de la serotonina). Ho podrem saber si, a part de dormir malament, tenim mal alè i flatulències amb pudor.

Excés de cortisol i/o estrés mental

El gran mal de tots els mals: saber gestionar les preocupacions, deixar la feina a la feina i desconnectar. Cada vegada es fa més evident la forta intervenció de l’excés de cortisol (l’hormona de l’estrès) en la degradació dels intestins (on se suposa que es produeix més del 80% de la serotonina i on hi ha tanta connexió nerviosa a través dels neurotransmissors).

Potser, doncs, ens estem carregant el segon cervell, de tant fer servir el primer.

Per dormir millor cal més cos i menys ment

Per dormir millor cal més cos i menys ment. Més respirar i sentir i menys pensar. Quan la ment està tranquil·la, el cos està relaxat i molt a gust, dormim. Quins són els moments que recordeu en què estàveu molt a gust? Als braços d’algú? De vacances? Busqueu l’equilibri, busqueu allò que us dóna pau i us deixa descansar a les nits.

De vegades cansar-nos no és la solució; per als nens potser si, però els adults, a vegades, com més cansats físicament estem, més ens costa dormir. No us ha passat mai de vacances, visitant una ciutat occidental que, davant de tants estímuls, quan voleu anar a dormir, noteu que el cos i cap no paren?

Meditar al vespre és una gran eina per ajudar a dormir més i millor. Amb els ulls tancats, sense soroll (o amb el so del gong), amb una llum tènue, temperatura agradable i sense pensar en res, ens centrem en la respiració, en la manera com entra pel nas, ens infla per tot el cos i surt per la boca a poc a poc, cada vegada més. Cada cop que vingui un pensament deixeu-lo anar, i torneu a concentrar-vos en la respiració.

Sobrecàrrega de radiacions

Tal com explicava el geobiòleg Pere León, tots els aparells electrònics que tinguem a casa poden fer un espai carregat on sigui difícil relaxar-se (penseu en les persones que tenen sensibilitat química múltiple).

Algunes ajudes naturals més enllà d’intervenir en els factors anteriors…

  • Batut de llet de civada amb llavors de rosella de Califòrnia mòltes.
  • Infusió d’arrels de kavakava.
  • Ashwagandha en pols o comprimits.
  • Jatamansi en aromateràpia.
  • Acupuntura: segons cada cas, pot ajudar molt a fer fluir l’energia dels meridians i a desbloquejar punts amb tensió.

Si estàs travessant un període d’insomni o et costa agafar el son, has de saber que hi ha aliments i trucs mentals que et poden ajudar a agafar el son i no sentir-te cansat tot el dia. Si vols saber més, clica aquí o en el botó de sota.

¡Vull més informació!

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic