L’alternativa: sopars lleugers
Algunes propostes de sopars, segons la naturòpata Rosa Ana Segura i el nutricionista Marc Vergés, són:
·Proteïnes de digestió fàcil, com el peix, el tofu o el seitan.
·Verdura cuita.
·Amanida amarga (ruca, endívia, fulles de roure; les amanides amargues són de bon pair a les nits; tot el contrari que els enciams normals, que fan retenir líquids).
·Saltat de col, ceba i seitan, amb guarnició de pasta integral bullida (opció vegana).
·Crema de porros + pa integral d’espelta amb paté vegetal de cigrons (opció vegana).
·Sopa de fideus integrals amb brou vegetal + truita de bledes (opció vegetariana).
·Patata, verdura i peix al vapor
·Bròquil i calçots al forn amb herbes de la Provença + hamburguesa de mill i llenties (opció vegana).
La teoria és molt fàcil d’entendre; la pràctica és una altra història. El cas és que després de sopar necessitem un temps mínim per fer la digestió. “Per anar bé, unes dues hores”, assegura Rosa Ana Segura Cuella, naturòpata.
Si ho fem així, la nostra salut millorarà. Ho indica Rosa Ana Segura:
-Dormirem millor i el cos podrà dedicar l’energia a fer les funcions fisiològiques adequades mentre estem dormint.
-Ens despertarem descansats.
-Ens millorarà l’aspecte de la pell.
-Mantindrem un pes adequat.
-Ens llevarem amb prou gana per fer un bon esmorzar i començar el dia amb l’empenta suficient.
Per contra, els inconvenients són nombrosos. El primer és que el costum d’anar a dormir tot just quan hem sopat “afavoreix l’obesitat”, perquè l’endemà no tindrem gana per esmorzar i gairebé no esmorzarem. “Això vol dir que arribarem al migdia famèlics, picarem qualsevol cosa i dinarem copiosament”.
És un peix que es mossega la cua sense parar, perquè si hem dinat massa, llavors no berenarem i arribarem directament a l’hora de sopar amb molta gana, moment que aprofitarem per tornar a menjar en gran quantitat i a deshora.
Altres conseqüències, com també indica el nutricionista i fitoterapeuta Marc Vergés, són els malsons, el mal alè i sobretot les males digestions. “Quan ens posem a dormir el cos es queda en standby, per tant, no té capacitat d’eliminar tòxics ni de fer un trànsit intestinal correcte”.
I una de les claus és sopar ben aviat. Aquesta teoria també la coneixem bé, però quants la posem en pràctica? Segons Olga Cuevas i Jorge Pérez-Calvo, hauríem de sopar a les set o a les vuit. “Les nou o dos quarts de deu ja és massa tard”, diu Pérez-Calvo. Els horaris laborals ens donen poc marge en aquest sentit, però si teniu fills i fins ara fèieu dos torns, ja no teniu excusa!