Civada: Sí o no?

Avui, vull retre homenatge a un clàssic dels esmorzars: el porridge, un plat d’origen celta, que es consumeix habitualment a les illes britàniques i que ha estat ben acollit en molts llocs del món. Recordo ser a Dublín a l’hivern i agafar-me a mig matí un porridge amb canyella ben reconfortant abans d’una llarga caminada. L’única pega que li vaig  trobar era que estava fet amb llet de vaca! Però afortunadament això és molt fàcil de solucionar, si no beveu llet com jo.

Foto: Becky Lawton

La gran protagonista del porridge és la civada, un cereal sobre el qual sempre es debat si conté gluten o no. La veritat és que naturalment no en té –i de fet figura en el llistat d’aliments sense gluten de la Unió Europea des de l’any 2009. No obstant això, hi ha alguns matisos i val més començar pel principi –i mai més ben dit, perquè la qüestió la trobem als orígens.

A les famílies de gramínies hi ha subfamílies: per exemple, d’unes surten el blat de moro, la melca i el mill; d’altres l’arròs, i de la tercera, el blat, l’ordi, el sègol… i la civada. De totes maneres, aquest tercer grup, després, se separa en dues branques: Triticeae (amb gluten) i Aveneae (és a dir, civada). Tot i aquesta “bifurcació”, l’estructura proteica dels quatre cereals és molt similar, i l’organisme d’algunes persones amb celiaquia pot arribar a reconèixer a l’avenina –que és la proteïna de la civada– com a conflictiva, com també passa amb la gliadina, la secalina i l’hordenina (proteïnes del blat, sègol i ordi respectivament), i desencadenar els mateixos trastorns.

S’estima que, aproximadament, un 1% de les persones celíaques no poden consumir civada per aquesta raó: encara que no contingui gluten, el cos “llegeix” que hi ha proteïnes semblants, creu que es tracta de gluten i desencadena la resposta immune.

De tota manera, pel que fa als tres cereals, el seu percentatge en prolamines (estructures proteiques) és baix: un 15% en la civada, respecte del 30-50% de blat, ordi i sègol.

La millor opció és comprar civada certificada sense gluten, el que significa que s’ha evitat la contaminació creuada que es produeix tant en el cultiu (camps en els quals no s’hagi conreat prèviament cereals amb gluten o que tinguin proximitat a ells), o durant la recollida, molta i envasament.

Finalment, cal dir que, si bé la majoria de les investigacions diuen que la civada certificada és apta per a la majoria de les persones amb celiaquia, hi ha línies d’investigació que apunten que l’avenina podria obrir la porta a l’alliberament de limfòcits T intraepitelials i provocar inflamació intestinal.

Com sempre, la regla d’or és tastar poca quantitat de l’aliment, esperar, escoltar el cos i valorar amb el metge si s’ha d’incloure a la dieta o no.

Si no hi ha celiaquia, les possibilitats de prendre aquest porridge augmenten considerablement! I també els beneficis sobre la pell, el sistema nerviós, l’energia, el restrenyiment i la digestió!

Per a aquest porridge senzill i deliciós cal una base, que són flocs de civada (sense gluten, preferentment) i una llet, que pot ser vegetal, com la d’arròs i cúrcuma, per sumar beneficis!

Després s’hi pot posar fruita, fruita seca, fruita deshidratada, xocolata… Som-hi?

La recepta

  • 1 tassa de llet d’arròs i cúrcuma
  • ½ tassa de flocs de civada sense gluten
  • Per acompanyar: pera, gerd i magrana; xocolata negra trossejada i ametlles trossejades

Preparació

  1. Poseu la llet i la civada en un cassó a foc mitjà.
  2. Remeneu mentre es cuina lentament fins que es converteixi en una preparació cremosa.
  3. En el fons d’un bol o un pot, poseu xocolata trossejada i aboqueu el porridge calent per sobre. Tireu-hi fruita seca picada per sobre.
  4. En un altre recipient, aboqueu el porridge i escampeu-hi la fruita fresca.

És un plat fantàstic per menjar a mig matí a la feina o per a després d’entrenar.

Per si de cas, també podeu portar una mica més de llet, perquè es va espessint.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner