Propietats i beneficis de la civada

La civada ha estatel cereal per excel·lència de pobles vigorosos i forts, com els escocesos o els irlandesos, que l’han pres en forma de porridge per esmorzar. La civada o avena és un cereal energètic, molt nutritiu, ric en àcids grassos essencials i en aminoàcids. Les seves propietats terapèutiques són inesgotables: en repassem unes quantes.

Colesterol? Problemes cardíacs? Inflamació? Problemes amb la tensió? Aquests són només alguns del molts problemes que la civada contribueix a millorar. Un dels grans defensors de les aplicacions terapèutiques d’aquest cereal, típic de països freds com Escòcia i Alemanya, és el Dr. Miquel Pros, col·laborador nostre i autor del llibre Cómo cura la avena (RBA Integral).

Les principals propietats nutricionals de la civada

 • Hidrats de Carboni

La civada és rica en hidrats de carboni complexos, que s’absorbeixen de forma lenta i, per tant, també alliberen els sucres de forma lenta i progressiva i ajuden a mantenir el nivell de sucre en sang constant.

 • Proteïnes

Conté set dels nou aminoàcids essencials

 • Greixos

La civada és el cereal amb major percentatge de greix vegetal. El 65% són àcids greixos insaturats i el 35% d'àcid linolèic, per tant, àcids greixos de bona qualitat.

 • Vitamines

Destaca el seu contingut en vitamines del grup B: B1, B2, B5 i B6, i en vitamina E

 • Minerals

Conté molts miereals com el zinc, el calci, el ferro i el iode, i és un dels grans que te més silici, per la qual cosa serveix per a renovar el ossos i el teixit connectiu, especialment els músculs cardíacs

A més, segons explica el Dr. Pros, el sílice és un superconductor que millora l’electrobioquímica del nostre organisme, cosa que explicaria, en part, perquè la gent que pren civada de forma regular millora la seva capacitat memorística. També és rica en fòsfor, essencial per al cervell i per a la formació de nervis durant la infància.

Proietats i beneficis de la avena

Els principals beneficis per a la salut de la civada

Entre els efectes positius que proporciona la civada destaquen:

 • La civada ajuda a reparar el sistema nerviós
 • També  restaura el sistema reproductiu, de manera que millora els casos d’infertilitat.
 • Afavoreix les funcións de la melsa i el pàncrees.
 • A més, gràcies al seu elevat contingut en fibres solubles (betaglucans), la civada elimina el colesterol del sistema digestiu i les artèries i, en alguns casos, regula la pressió arterial.
 • La civada es fa servir en quadres de disenteria, diabetis, hepatitis, indigestió i inflamació, fins i tot en el cas de panxa inflada, una dolència molt estesa a causa d’una mala alimentació.
 • La civada, en cas de malaltia de la pell, com psoriasi o dermatitis, també es pot fer servir de forma externa per alleujar la picor.
 • Millora l’estat general de la pell i dels cabells.
 • Regula el pes: si hi ha sobrepès, aprima; si cal agafar uns kilos, engreixa. Com que és un regulador metabòlic, depura i cobreix carències.
 • Protegeix l’intestí amb substàncies mucilaginoses i enriqueix la flora, de manera que millora la diarrea i també l’estrenyiment.
 • Prepara per a un son més reparador.
 • Estimula la libido.
 • Ajuda els nens a concentrar-se.
 • Accelera les recuperacions postoperatòries.

Els canvis vitals que proporciona la civada

L'aigua de civada, quan es beu regularment, actua com un antisèptic que reforça el sistema immunitari i evita contagis. Segons Paul Pitchford, per preparar aigua de civada s’han de coure en un quart de litre d’aigua dues cullerades soperes de grans o flocs de civada a foc molt lent de 30 minuts a 2 hores: com més estona bulli, més propietats nutritives. Coleu-ho i beveu-ne l’aigua, calenta o tèbia.

La crema de civada és una excel·lent oportunitat per començar a posar ordre als àpats i endreçar la vostra vida. Sempre s’ha de començar per l’esmorzar. La crema de civada és fàcil i còmoda de preparar, és bona de gust i els seus efectes energètics i reparadors es noten de seguida. A més, segons explica el Dr. Pérez-Calvo, calma les emocions.

La civada a la cuina

La civada es pot consumir com un gra sencer o en forma de flocs, que pràcticament són tan nutritius com el gra i no han estat processats en excés. Els flocs tenen més èxit perquè es couen molt ràpid i es poden fer servir amb facilitat en sopes, pans o postres. Si compreu el gra sencer, renteu-lo bé i deixeu-lo en remull dues hores com a mínim i, si podeu, tota la nit. Per coure-la, poseu una part de civada per vuit d’aigua i bulliu-ho vora dues hores amb un pessic de sal.

Porridge de civada

Porridge de civada

5 receptes delicioses amb civada

Us compartim 5 recepts fàcils i delicioses amb civada:

 1. Yellow Porridge per Adriana Ortemberg
 2. Cereals cuits amb fruites seques polposes per Bernard Benbassat
 3. Porridge de civada a l'estil carrot cake amb plàtan saltat per Gina Estapé
 4. Mini carrot cake per Adriana Ortemberg
 5. Laminat de poma al forn amb cruixent de civada per Montse Vallory

El que no s'ha d'oblidar de la civada

La civada és un aliment equilibrat, lleuger i energètic perquè està carregat de nutrients que ajuden l'organisme a reposar forces, alleujant la sensació de cansament o apatia. És fàcil de digerir, no genera flatulències ni inflor abdominal i ajuda a regular els nivells d'insulina en sang. Aporta vitamines del grup B que actuen sobre el sistema nerviós, a més, conté mucílags que generen mucoses reparadores dels teixits, i millora les afeccions de la pell, ungles i irritacions del sistema digestiu.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

 • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
 • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
 • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Adam Martín
Adam Martín

Periodista, escriptor, pare, especialista en nutrició i salut.

  @adammartinsk   @adammartinsk