En aquest punt, la digestió és un procés molt important. Perquè els aliments siguin digerits completament i no deixin residus, el cos ha de segregar els enzims i l’àcid clorhídric en la quantitat i el moment necessari, i la paret d’estómac i intestí han d’estar en bon estat.
En cas contrari, quan no digerim bé tots els aliments, aquests passen a l’intestí gros, on la flora bacteriana comença a treballar i genera una fermentació que té com a conseqüència la formació i acumulació de gasos que s’eliminen en forma de ventositats (pets).
Aquesta mala digestió pot ser causada per factors externs com, per exemple, menjar amb presses, ansietat o estrès, parlar mentre es menja o un canvi d’alimentació molt brusc que comporti un augment de la ingesta de fibra de manera radical (si de sobte ens fem vegetarians); o pot venir per factors interns, com una flora intestinal en males condicions que afavoreix la fermentació dels hidrats de carboni i les males digestions, restrenyiment, intoleràncies alimentàries o malalties intestinals.
Per sort, hi ha diverses maneres de combatre els maleïts gasos. Tot i que cada persona té una capacitat digestiva diferent i una flora bacteriana pròpia, podem prendre algunes mesures que ens ajudaran força a l’hora d’eliminar o minimitzar aquests problemes tan molestos. Quins?
- Menjar asseguts i pausadament. Això, que sembla tan evident, és molts cops una de les coses més difícils d’aconseguir, però també una de les mesures més efectives. Si ens prenem el temps de menjar en una postura adequada, en un ambient de tranquil·litat i que ens permeti mastegar cada mos com correspon, evitarem com a mínim els gasos que apareixen per presses i estrès.
- Combinar aliments i fer-los més digestius. Hi ha certes combinacions d’aliments que solen provocar més gasos per la simple raó que són més difícils de digerir. En resum, podem dir que sempre és més fàcil de gestionar una proteïna animal acompanyada d’hortalisses que d’alguna font d’hidrats de carboni com un arròs integral. Les combinacions que digerirem millor seran sempre de proteïna animal o hidrats amb hortalissa. La cocció també és molt important! Si hi ha problemes de gasos, els crus els limitarem o, com a mínim, els deixarem per a la primera part del dia, quan hi ha més força digestiva.
- Gestionar la ingesta de líquids. L’aigua que bevem durant els àpats també pot entorpir les digestions i generar excés de gasos. En aquest sentit, val la pena separar una mica la beguda del dinar: beure l’últim got d’aigua una bona estona abans de menjar i esperar almenys una hora després de l’àpat per tornar a ingerir líquid.
- Apartar transitòriament alguns aliments. Són els que, per composició, tendeixen a provocar gasos i molèsties. Parlem, per exemple, de crucíferes, espàrrecs, pèsols, làctics i algunes fruites com la pera, la poma, entre d’altres. De fet, tots els aliments rics en FODMAP tendeixen a generar gasos. Encara que la dieta FODMAP és una estratègia específica que sol aplicar-se a persones amb còlon irritable, també pot ser una guia d’aliments que caldria evitar si tenim excés de gasos.
- Utilitzar espècies carminatives. La natura ens regala plantes amb poder terapèutic per acompanyar gairebé qualsevol situació de desequilibri. Per pair millor i evitar gasos tenim espècies com el fonoll, l’anís o comí, que podem afegir als plats o infusionar per beure després dels àpats.
Hi ha marques que tenen infusions digestives ja preparades en bossetes i que són un recurs més pràctic i fàcil per tenir al rebost. A Tubiotienda es pot trobar Digestion de YogiTea, amb cardamom, fonoll, gingebre i clau, entre d’altres. De la marca Artemis hi ha la tisana Bio Digest amb fonoll, camamilla dolça, anís verd, marialluïsa i regalèssia o la infusió de fonoll. De fet, una estratègia senzilla i pràctica és directament obrir la bosseta i posar un gra de fonoll a la boca després de menjar per evitar les molèsties de gasos.
Pilar Rodrigáñez
Dietista amb perspectiva integrativa
prodriganez@etselquemenges.cat
Gina Estapé
Dietista, creadora del blog myhealthybitesblog.com i graduada en Publicitat i relacions públiques
gestape@etselquemenges.cat