Els gasos poden crear-se i anar-se’n tal com han vingut, però hi ha molta gent que en genera en excés i/o que no aconsegueix eliminar-los i s’infla.
Aquesta distensió abdominal pot ser causada també per una inflamació o irritació digestiva, o també per una retenció de líquids; en aquest cas, però, no sol anar acompanyada de dolor.
Els gasos poden tenir causes molt diferents, descobreix-les!
També hi ha els còlics (dolors molt forts) per gasos, que són difícils de diagnosticar. Només se sap si, en treure’n, es nota un gran alleujament. Les persones amb un sistema digestiu delicat en solen tenir per temporades, quan l’estrès, les emocions fortes o la mala alimentació fa es tensin, s’alenteixin i s’encongeixin alguns dels òrgans digestius o que la flora intestinal putrefactiva sigui la reina de la mucosa.
Si el dolor va acompanyat de femtes molt pastoses o diarrea, cal valorar amb un professional si hi ha còlon irritable i fer una dieta específica. Aquest tipus de dolor ens pot indicar també algun tipus d’intolerància alimentària, però molts cops no és així, i un mateix aliment se’ns pot posar bé un dia, i malament l’endemà: depèn de la cocció, el moment, la posició a l’hora de menjar, de la pressa amb què mengem, de la roba –que potser ens va estreta–, de l’estrès, del fet de parlar o beure molta aigua, o d’estar disgustats o enfadats.
A vegades simplement no hem fet res estrany, però tenim el sistema digestiu tan dèbil o el fetge ens funciona tan lent (no segrega prou bilis) que ens pot passar gairebé sempre que mengem alguna cosa, o fins i tot només amb aigua.
El dolor pot arribar a ser realment fort. Pot començar al cap de dues mossegades i esguerrar-te el sopar. Et deixa sense energia, sense ànim, sense poder concentrar-te, encongit com si et cremés una bola a la panxa. Alguns còlics fins i tot poden acabar a urgències.
El pitjor és que segons els metges no hi ha tractament ni ajuda: diran que són gasos, i ja està. Com si saber-ho fos la solució. Però sí que hi podem fer alguna cosa. I tant!
La dieta FODMAP, la dieta antigasos perfecta
La dieta FODMAP és una estratègia adreçada sobretot a persones amb SIBO. El SIBO és el sobrecreixement bacterià a l’intestí prim que té lloc quan els bacteris que hi ha al còlon (la zona del cos on n’hi ha més i de més diversos) pugen cap a l’intestí prim (on no hi hauria d’haver aquesta mena de bacteris o no pas en concentracions gaire altes). Es diagnostica amb un test de lactulosa (que no té res a veure amb la lactosa) i, mirant quan surt el pic de gas metà o d’hidrogen, podrem saber el grau de SIBO i la classe. En alguns casos, però, no podem veure si és SIBO de sulfur d’hidrogen o per càndida. Es tracta amb antibiòtic i dieta FODMAP i cal buscar-ne les causes, perquè si no es pot repetir molt fàcilment: estrès o excés de preocupacions, manca d’acidesa i desequilibri del complex motor migratori.
Com la paraula indica (FODMAP en anglès vol dir oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables), és una dieta que exclou aquests components, que són els que generen més problemes a l’hora de l’absorció intestinal.
Aquesta mena d’hidrats de carboni poden ser mal absorbits per l’intestí prim i, en quedar lliures dins del tracte, són fermentats pels bacteris i causen gasos, dolor, etc.
L’experiència clínica de més de deu anys ens indica que moltes vegades no cal fer una dieta FODMAP tan estricta, ja que es genera més estrès i ansietat i pot ser pitjor. Recomanem reduir sobretot gluten, lactis, sucre, alcohol, mel, soja i llegums, fruita seca, all, ceba, pebrot, carxofes, cols, espàrrecs, bolets i edulcorants.
Què més podem fer per expulsar gasos?
- Si sou a casa, prepareu-vos una infusió digestiva amb anís estrellat. Si no, us podeu endur en un pot petit algunes estrelles d’anís i demanar aigua ben calenta en un bar o prendre unes gotes (hi ha moltes marques que venen barreges de plantes carminatives en gotes: fonoll, comí…)
- Descordeu-vos quan dineu o no porteu roba gaire estreta, no seieu en una mala postura, i mengeu a poc a poc i respirant profundament abans.
- Feu-vos massatges a la panxa fent un 8 horitzontal quan vingui el dolor.
- Aneu al lavabo sempre que us calgui. Posar-se a la gatzoneta ajuda. El dolor no se n’anirà fins que no surtin, per on puguin; per tant, deixeu que surtin. Si hi ha restrenyiment, molt difícilment deixareu de tenir gasos.
Trucs i remeis naturals per a eliminar els gasos
Podem optar per un tractament natural per enfortir el sistema digestiu: les persones que generen gasos excessius amb aliments tan sans com els FODMAP tenen una composició de la microflora intestinal diferent de la normal. Hem de millorar-la fent una dieta sense FODMAP i procurant:
- Millorar l’acidesa de l’estómac: recomanem un suc de llimona amb gingebre.
- Prendre antibiòtics naturals: menta, melissa, coriandre, romaní, farigola.
- Revisar la mucosa intestinal.
- Evitar els fermentats: xucrut, miso, tempeh, quefir, te kombutxa, etc. Perquè fan que hi hagi més proliferació bacteriana i, per tant, gasos. Quan s’acabi el tractament sí que es poden incorporar.
Planifica’t tant com puguis per seguir aquest “tractament”; mentrestant fes el que puguis aplicar.
Reintroducció progressiva d’aliments en la dieta antigasos
Passat un mes fent aquesta dieta, es pot començar a prendre 3 infusions al dia de les plantes que recomanem, mai de postres i segons com ens trobem podem començar a introduir la resta d’aliments, tenint sempre en compte:
- Eviteu alcohol i tabac.
- Eviteu fregits, làctics, gluten, salses greixoses, carns vermelles, picants, cafeïna i teïna, àcids…
- Deixeu de menjar brioixeria, encara que sigui ecològica, o productes amb molt de llevat, com els bastonets integrals.
- Compte amb l’excés de fibra a la dieta!
- Oblideu-vos del festival de crus (dieta crudivegana), incloent-hi liquats, com a mínim durant una temporada fins que us trobeu millor. Coeu a la planxa o al forn la fruita i els crus.
- No mengeu drets entre hores, amb presses, parlant, o caminant. Planifiqueu-vos per menjar amb temps, asseguts, en un espai tranquil. Mengeu a poc a poc, i feu com a mínim una o dues pauses per plat. No cal que compteu cada mossegada, però sí que aneu parant.
- Si esteu nerviosos abans de menjar, sortiu a l’aire lliure, respireu, relaxeu-vos, penseu en alguna cosa que us faci sentir bé, i poseu-vos a menjar amb aquesta sensació.
- Disminuïu l’estrès, apreneu com gestionar-lo i com sentir-vos més relaxats i despreocupats. Treballeu la manera de no preocupar-vos tant per les coses o prendre-us les coses tan a la valenta.
- Mengeu aliments ecològics per tal d’evitar els pesticides, que irriten la mucosa i poden generar un altre episodi d’inflamació, i proliferació bacteriana, dolor i gasos.
Pots tornar a fer alguna setmana la dieta FODMAP amb els antibiòtics naturals i els regularitzadors d’acidesa sempre que ho necessitis.
Bibliografia
Estudis fiables amb resultats prometedors sobre la dieta FODMAP:
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2005.02506.x/full
- http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085%2813%2901407-8/abstract?referrer=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24076059
- http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085%2813%2901407-8/abstract?referrer=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24076059
- http://www.aboutibs.org/site/treatment/low-fodmap-diet/measuring
Article elaborat per Neus Elcacho, dietista integrativa i PNIE, col·laboradora de Xevi Verdaguer.
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Bon dia, si les endívies no se’m posen bé, tot i coure-les, què les pot substituir?
Bon dia, hi ha alguna alternativa a les creps de fajol i al púding de xia en el menú gasos ho he provat i no m’ha agradat. I no tinc massa temps per cuinar. Gràcies
Bon dia, Tinc un dubte amb el fonoll. El menú de gasos hi és amb infusió, però també està a la llista d’aliments a evitar en la dieta FODMAP. En puc menjar o no? I amb l’Alvocat també. Gràcies
Hola Núria. El fonoll en infusió és la fulla, no el bulb, per tant pots sense problemes.
L’alvocat també el pots prendre en quantitats petites, però depèn de la persona, i la seva capacitat digestiva.
La majoria de cops els protocols genèrics no serveixen per tothom, cal personalitzar.
Petons,
Neus
si… les llets vegetals es poden pendre amb mesura, la soja… produeix molta fermentació a l’intestí… si se t’infla l’estómac, t’està irritant la mucosa, lo millor es deixar de pendre aquestes llets una temporada, cambiar les marques i reintroduir amb menys quantitat 1 got al dia com a molt… probar i alternar amb altres llets vegetals… i començar per pendre te amb llet (on la quantitat de llet serà mínima però tindràs l’efecte saciant de pendren)
DEU N’HI DO!!!
quasi no queden verdures i fruites fora de la llista! 🙂
Sóc vegetariana i tinc aquest problema de gasos desde fa un temps. Crec que deu tenir a veure que ara menjo més cru doncs em faig unes amanides enormes … per altra banda a part de la inflamació del ventre tinc molta cremor a la boca de l’estomac
He procurat menjar aliments cuits durant una temporada però no millora gaire. Provaré de seguir els vostres consells una temporadeta però se’m complica una mica doncs em queden poques coses per a menjar
moltes gracies pel vostre article
Pot tenir alguna relació amb les candides
Bon dia
No retireu els cítrics en un fodmap? Lapruna, raïm i meló tampoc?
Gracies
Hola!Fa 5mesos que faig dieta baixa en fodmaps, durant els 3primers mesos estricte però a la que intento introduir algun aliment “prohibit” reacciono malament, amb moltíssima distensió. Estic a més amb fitoteràpia i kuzu com a antiinflamatori intestinal… es saludable fer aquesta dieta tan temps, tinc entés que els fodmap en realitat son necessaris per el bon funcionament dels intestins…quan temps es pot fer la dieta?
Hola! Sempre que prenc llet de soja o de civada, tinc la sensacio que “se m’infla ” la panxa. Pot ser que em facin gasos??? Gràcies!
Bon dia, m’agradaria saber què és preferible si els pèptids de glutamina o la glutamina. Moltes gràcies!
Bon dia, m’agradaria saber què és preferible si els pèptids de glutamina o la glutamina. Moltes gràcies!
Gràcies Núria! Em serveix moltissim aquest article. Jo pateixo una cardiopatia la qual retinc molt liquid i haig de pendrem diurètics. Estic en llista de transplant, però de mentres, haig de cuidar-me molt, sobretot amb els menjar i evitar molt liquid. I com que tot afecta, tinc l’estomac molt sensible amb gastritis. A vegades ja no se que menjar, però el que si que haig d’evitar son els aliments flutulents però me quedat sorpresa pq em pensava k els iogurts anaven be i el quèfir també per restablir la flora. Tots els aliments que poses s’haurien d’evitar sempre que estas amb gasos i estomac inflamat? Gràcies!
Felicitats Neus!!! Només dues preguntes, hi ha qui diu que la fruita cal prendre-la abans dels àpats o entre hores ja que sinó es possible que fermentin…És certa aquesta informació?
Quan de temps es pot prendre Flora? Estic fent un tractament amb Bonusan Darmocare Pro 1-0-1
Mil gràcies 🙂
moltes gràcies Neus. amb lo bona que està la fruita eh!. quina llàstima. petons
Hola Mireia,
Durant el tractament s’han d’evitar totes les fruites de la llista, en especial les que estan en negreta com per exemple la pera ja que té no només fructosa sinó poliols, és a dir, dos components amb moltes possibilitats de fermentar als intestins. Durant el tractament cal també eliminar del tot el gluten, inclosa l’espelta. Si, pots prendre te verd sense problemes. Petons
moltes gràcies Neus, molt interessant. Jo he tingut alguns colics pels quals he acabat més d´un cop a urgències i mai ningú no m´ha sabut dir què em passava. tot just ara estic descobrint tot això i tot comença a lligar. tinc algun dubte: les que están a la llista s´han d´evitar totes i les que están en negreta més? quan comentes millor eliminar el gluten vol dir del tot, o es tracta d´eliminar el blat i es pot prendre espelta per exemple? i finalment la teïna no està permesa? perque és excitant. merci
Hola Bàrbara!
Moltes gràcies a tu per comentar.
Aquesta és la feina que els dietistes fem a consulta, cada persona és un món i no és pot fer un menú universal 😉
Petons,
Moltíssimes gràcies per la informació! Molt interessant! Tot i així i treient tants aliments, trobo a faltar doncs un quadre de menús semanals, com una dieta. 🙂
Gràcies!