A Etselquemenges ja fa temps que parlem de la importància per a la nostra salut de sopar aviat i dormir un mínim de 8 hores, i avui ens hi reafirmem després de conèixer aquest nou estudi fet a l’Institut de Salut Global de Barcelona. Manolis Kogevinas i el seu equip d’investigació han analitzat, per primera vegada, la possible relació entre el càncer de mama i de pròstata (els més freqüents a tot el món) amb factors com les hores dels àpats.
L’estudi va seleccionar a l’atzar 872 homes i 1.321 dones de diferents zones d’Espanya, i també es van estudiar 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama. Els subjectes de l’estudi van respondre a preguntes sobre els horaris de menjar i son, els seus hàbits alimentaris i el compliment de les recomanacions de prevenció de càncer.
Els resultats han mostrat que sopar a les 21 h o abans i esperar un parell d’hores abans d’anar a dormir redueix un 20% el risc de patir càncer de mama o pròstata, amb relació a les persones que sopen més tard i van a dormir amb la panxa plena.
L’estudi és observacional i, per tant, cal més investigació amb relació al càncer i els ritmes circadians per tenir-ne una evidència clara. No obstant això, aquests resultats ja ens deixen entreveure la importància que tenen els nostres hàbits de vida en la nostra salut. Per això, dins els pilars de prevenció del càncer, en què hi trobem la dieta i l’exercici físic, caldria sumar-hi el de sopar aviat i deixar passar unes hores abans d’anar a dormir.
Tal com explica el nostre nutricionista Marc Vergés a la xerrada ‘Mites i collonades de l’alimentació’, podem trobar dos tipus de persona segons el seu funcionament hormonal: les orenetes i les òlibes. Les primeres són més diürnes i les segones, més nocturnes.
Doncs bé, en aquest nou estudi, Kogevinas i el seu equip també han ressaltat la importància d’aquest cronotip, ja que han observat que persones matineres (orenetes) mostren més protecció davant aquest tipus de càncers que no pas les persones més nocturnes i que els costa llevar-se d’hora (òlibes).
Els nostres hàbits i horaris de son, per tant, tenen una gran importància en la nostra salut. Això no obstant, amb els horaris laborals actuals, sovint sopar d’hora i dormir prou hores es fa impossible. És per això que des d’Etselquemenges seguim defensant la necessitat d’implantar una reforma horària.
En l’entrevista que publicàvem el 2015 a Javier Albares, metge especialitzat en la medicina del son i en Neurofisiologia clínica, també ens parlava de la importància d’aquesta reforma. No només per sopar més d’hora sinó també per respectar les hores de son que el nostre cos necessita. Albares ens explicava que dormir poc perjudica la nostra immunitat, augmenta el risc d’afectació cardiovascular, de diabetis i, fins i tot, d’alguns càncers.
Queda clar doncs, que la nostra salut no només passa per la nostra alimentació, sinó pel conjunt d’hàbits que ens envolten. Al llarg dels anys, la nostra biologia s’ha vist alterada per canvis evolutius que han resultat discordants entre el que esperen els nostres gens i el que reben: introducció d’aliments processats, sedentarisme, llum artificial, estrès no fisiològic… tota una sèrie d’aspectes que cal anar corregint en conjunt si volem viure més i millor.