Tot i la por als greixos que han incentivat les postures oficials durant molt de temps, cada vegada són més coneguts els beneficis que ens aporten els aliments reals rics en greixos saludables. Entre d’altres, ens ajuden a millorar el perfil lipídic, a regular el sistema hormonal i també a saciar-nos amb més facilitat! Això fa que ens sigui més fàcil no picar productes poc sans entre àpats.

La tahina i el ghee són productes elaborats a partir d’aliments reals i que, a més, podem fer fàcilment a casa si tenim un robot de cuina.

Recepta de ghee de Gina Estapé

El ghee, la mantega saludable

El ghee s’ha convertit en un substitut deliciós de la mantega. De fet, no deixa de ser una mantega a la qual s’han retirat els sucres (lactosa) i la proteïna làctica a partir d’un procés de cocció, amb l’avantatge també que, durant aquest procés, adopta un gust i un aroma suaus i delicats que recorden lleugerament les nous.

El resultat, doncs, és aquesta “mantega clarificada” rica en greixos saludables que ens permet crear plats deliciosos i aptes per a persones intolerants a la lactosa o al·lèrgiques a la proteïna de la llet.

El ghee és un aliment força nou en la nostra gastronomia, però en la cultura aiurvèdica, per exemple, fa molts anys que es fa servir i és molt apreciat perquè té molts beneficis per a la salut. El fan servir tant per cuinar com per tractar trastorns digestius; aquestes propietats beneficioses són gràcies als àcids grassos saludables que conté.

El ghee aporta omega-3 i és especialment ric en àcid butíric, un greix saturat de cadena curta amb efectes antiinflamatoris i que ens ajuda a mantenir la salut de la flora intestinal i de l’intestí. A més, també ens aporta vitamines liposolubles A, D, E i K i alguns minerals com el calci.

Com veieu, es tracta d’un ingredient molt interessant nutricionalment, però això no és tot! També cal destacar que és un aliment més digestiu que la mantega, gràcies al seu procés de cocció, i que aguanta temperatures altes, perquè té molts àcids grassos saturats.

És ideal per donar sabor als plats i per preparar dolços sans que habitualment, en la cuina tradicional, es fan amb mantega.

L’únic inconvenient que podríem trobar al ghee és que és un aliment força car. A les botigues, un pot de ghee pot oscil·lar entre els 12 i els 15 euros. No obstant això, com us comentava, fer-lo a casa si teniu un robot de cuina és molt fàcil i més econòmic, ja que comprar mantega ecològica surt més bé de preu.

Recepta de tahina de Gina Estapé

La tahina, la crema més versàtil

L’altre gran bàsic és la tahina, aquesta crema de sèsam deliciosa que té tantes finalitats culinàries diferents.

La tahina, de fet, també pot ser una alternativa a la mantega a l’hora d’untar. Per esmorzar, per exemple, podem untar una capa de tahina sobre una llesca de pa integral i posar-hi unes rodanxes de plàtan i canyella si volem un toc dolç, o pastanaga ratllada i ruca si el preferim salat. Queda boníssim!

Però a més, a banda de poder-la untar, la tahina també ens pot servir per preparar patés vegetals (ajuda a lligar millor tots els ingredients), salses i, fins i tot, dolços sans.

Nutricionalment, la tahina ens aporta greixos poliinsaturats, minerals com el calci, el zinc, el coure o el potassi, vitamines del grup B i E i proteïna. De fet, el sèsam és especialment ric en triptòfan, un aminoàcid precursor de la serotonina i la melatonina.

Els que ja hem descobert aquests aliments a la cuina, en som uns autèntics admiradors! I jo, de fet, no sabria amb quin quedar-me si només n’hagués de triar un.

Vols aprendre a cuinar aquestes i altres receptes sanes amb robot de cuina?

Aquestes dues receptes formen part del curs “Cuina sana amb robot” que compta en total amb 39 receptes salades, tant bàsiques com per a plats complets que podràs aplicar en el teu dia a dia.

Què les diferencia de les tantes receptes per a Thermomix que pots trobar en llibres i online? No totes s’adequen al que nosaltres considerem una alimentació saludable. Poden contenir sucres, làctics de mala qualitat, farines blanques… ingredients que ja no volem incorporar.

Veure el curs 'Cuina Sana amb Robot'

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista i creadora de myhealthybitesblog.com

    @myhealthybites