A partir d’avui, les persones que tenen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries ho tindran una mica més fàcil: a través del web Allergychef, podran reservar taula a vint restaurants de Barcelona formats i conscienciats en aquestes problemàtiques.
Tenir celiaquia, ser intolerant a la lactosa, als ous, a la fruita, a la fruita seca, al peix o al marisc és, a dia d’avui, un problema que afecta un 20% de la població, segons dades de la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínia (SCAIC). Totes aquestes persones, quan mengen fora de casa, es troben amb un problema greu: com poden detectar quins plats de la carta del restaurant contenen els aliments que el seu cos rebutja? Els celíacs, per exemple, no toleren el gluten, una proteïna present en cereals com el blat, l’ordi, el sègol o la civada. Això vol dir que no podran consumir la majoria del pa, la pasta, les galetes o la cervesa que serveixen gran part de restaurants. Locals on, a més, els cambrers tampoc acostumen a saber quins són els aliments que conté cada plat. Tot plegat fa que a les persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries els costi sortir a menjar fora.
Cansats d’aquest panorama, els tres impulsors d’Allergychef, Alfons Costas, Marina Saurí i Míriam Piñol, han volgut fer un pas endavant per aconseguir que “menjar fora de casa deixi de ser un problema per a al·lèrgics i intolerants i passi a ser un plaer”, explica Piñol. Amb aquest propòsit han ideat una plataforma en línia que permetrà reservar de manera gratuïta a qualsevol dels vint restaurants de Barcelona formats i conscienciats en aquestes problemàtiques que ara mateix formen el directori del web,
que s’anirà ampliant en els propers mesos amb la idea de fer-lo extensiu a altres localitats.
El projecte té
la col·laboració de la SCAIC i El Celler de Can Roca, entre d’altres.
Els usuaris podran registrar-se a la plataforma, detallar les al·lèrgies i intoleràncies que tenen i reservar taula a tots els restaurants que han rebut una formació específica per atendre’ls, avalada per la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC).
“Al web hi trobem tot tipus de restaurants, des d’alguns amb estrella Michelin, fins a d’altres amb preus molt més econòmics. L’únic criteri comú és la sensibilitat, la conscienciació i l’adaptació de la seva cuina cap al col·lectiu al·lèrgic i intolerant alimentari”, diu Piñol.
El projecte té el suport de diverses personalitats del món gastronòmic, com ara El Celler de Can Roca o el Campus de l’Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona.