Els diputats de l’eurocambra han rebutjat les declaracions nutricionals que indiquen, per exemple, “un 20% menys de sucre” o “un 15% menys de greixos saturats”, ja que -diuen- poden confondre als consumidors. La resolució de l’eurocambra recull que aquests anuncis generen “ambigüitat, són equívocs i enganyosos pel consumidor”. Els diputats consideren que no s’ha d’anunciar en un producte que conté un percentatge inferior d’un nutrient com el sucre ja que no es calcula el valor total d’aquest nutrient que pot continuar sent elevat. A més, aquests missatges podrien desincentivar als prductors a l’hora de reformular els seus productes per cumplir els requisits de les declaracions “reduït” o “light”.

El president de la comissió de medi ambient, Matthias Groote (S&D, Alemanya) diu que se sent satisfet que el Parlament Europeu hagi defensat els interessos dels consumidors, que tenen dret a comparar clarament els aliments per escollir amb coneixement de causa.

Us recomanem que aprengueu a llegir bé les etiquetes. Michael Pollan en el seu llibre ‘El detective en el supermercado’(Temas de hoy) fa una llista de les característiques que hem d’evitar en les etiquetes sense que haguem d’entendre necessàriament el que hi diuen. Diu Pollan, sarcàstic i seriós alhora:

  1. Eviteu els productes que continguin ingredients que siguin desconeguts.
  2. Eviteu els productes

    que continguin ingredients que siguin impronunciables.

  3. Eviteu els productes que continguin més de cinc ingredients.
  4. Eviteu els productes que incloguin xarop de blat de moro ric en fructosa.
  5. Eviteu els productes que exhibeixein afirmacions de propietats saludables.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll