La dieta mediterrània és una utopia. Ho hem sentit tota la vida però els resultats no enganyen. Prova d’això és que a Espanya el 56% dels adults tenen sobrepès o obesitat. En el cas dels infants, el percentatge del 27%. Són dades de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària que
ha elaborat la primera Enquesta Nacional d’Ingesta Dietètica 2011 (feta a 3.000 persones) i que aporta dades preocupants:
QUÈ MENGEM?
Els espanyols ens alimentem sobretot de llet, fruita, refrescos, pa, alcohol, cafè, te i patates. I mengem molt pocs llegums, cereals i peix. De carn en mengem 165 grams al dia i entre 2 i 3 ous a la setmana. Això, en xifres, es tradueix en una ingesta mitjana de 2.482 calories al dia, 500 calories més que algunes de les societat més longeves com recorda sovint el metge especialista en nutrició Jorge Pérez-Calvo: “Les poblacions de Vilacamba (Equador), Hunza ( Himalaya), Abkhàsia (Càucas) i Okinawa (Japó) s’alimenten amb menys de 2.000 calories al dia, tenen un percentatge d’obesitat del 0%, no hi ha conflictes socials i tenen una esperança de vida d’entre 90 i 100 anys”*
QUÈ HAURÍEM DE MENJAR?
Un 40% de lípids, un 16% de proteïnes i un 41,4% d’hidrats de carboni. L’Agència Espanyola de Seguretat i Nutrició recomana disminuir el consum de proteïnes i greixos, és a dir, reduir el consum de carn i consumir-lo ocasionalment. També es recomana incrementar el consum de cereals amb preferència, integrals.
L’Agència alerta de l’alt consum de proteïnes i greixos i el baix consum d’hidrats de carboni. Hi ha la creença errònia que els hidrats de carboni engreixen i no són bons en excés. Una bona font d’hidrats de carboni són, a banda dels cereals integrals, les fruites i hortalisses. Els cereals que més consumim són el blat, en forma de pa i l’arròs blanc.
Quan els experts ens parlen de cereals volen dir cereals preferentment integrals com ara l’arròs integral, el mill, la civada, l’avena o l’espelta i no el blat refinat del pa blanc.