Diabetis

La diabetis és un trastorn crònic caracteritzat per una absència o insuficiència de la producció d’insulina per part del pàncrees; suposa un problema per metabolitzar la glucosa. N’hi ha de dos tipus: insulinodependent o de tipus I, i no insulinodependent o de tipus II.

Sempre ens referim a la diabetis de tipus I com a la diabetis juvenil, ja que es diagnostica en la infantesa; la diabetis de tipus II afecta la resta de la població, però s’està observant que cada vegada afecta més una població més jove. Els símptomes són visió borrosa, set excessiva, cansament, micció freqüent, gana i pèrdua de pes.

També hi ha una diabetis gestacional. Durant l’embaràs apareixen nivells de glucosa en sang una mica més elevats del normal (70-110 mg/dl en dejú) que poden tornar-se patològics si hi ha una predisposició genètica o uns mals hàbits alimentaris.

Causes principals de la diabetis tipus I

  • Components genètics.
  • Autoimmunitat.
  • Infecció vírica.

Causes principals de la diabetis tipus II

  • Dieta inadequada.
  • Falta d’exercici físic.
  • Sedentarisme.

Tractament

  • Educació nutricional i dieta saludable.
  • Exercici diari.
  • Control de les glicèmies postprandials en funció de la situació de cada persona.
  • Dieta rica en fibra, que alenteix l’absorció de la glucosa i la seva arribada a la sang.
  • Picolinat de crom, que regula la glucèmia en sang.
  • Àcids grassos poliinsaturats, que disminueixen la resistència a la insulina, milloren el perfil lipídic i tenen una acció antiinflamatòria.
  • Vitamina C i E, amb una acció protectora contra l’estrès oxidatiu.
  • Nabius, amb un efecte protector dels vasos capil·lars i els nervis dels ulls.
  • Àcid alfa lipoic, d’acció antioxidant i protectora de les membranes cel·lulars.
  • Canyella, que activa l’acció dels receptors de la insulina a les membranes cel·lulars i que és molt antioxidant.
  • Te verd, que millora la sensibilitat a la insulina i disminueix la glucosa en sang.
  • Berberina, que disminueix els nivells de glucosa en sang.