Durant la introducció alimentària i també en les etapes del creixement, anem definint una sèrie de rutines: l’hora dels àpats, la migdiada, el temps de joc… Aquestes rutines donen a l’infant certa seguretat i, a nosaltres, ens ajuden a organitzar-nos.
Sovint, aquestes rutines es veuen afectades durant els caps de setmana, les festes de Nadal, les vacances… són moments en què funcionem d’una manera radicalment diferent de com ho fem cada dia. L’alimentació, els horaris, els espais, les persones amb qui interactuem… Hi ha molts canvis, però els adults ens hi adaptem ràpidament. Cal tenir en compte, però, que la capacitat d’adaptació dels infants és més lenta, i que cada criatura pot tenir ritmes o necessitats diferents.
Com podem mantenir l’equilibri?
Horaris: Els caps de setmana o per festes tenim el costum de menjar tard, però cal que respectar els horaris de menjar i dormir de l’infant per tal de no alterar-lo, independentment del que fem nosaltres.
Festes: La part emocional i social són molt importants per a la salut integral de l’infant; per això haurem de ser flexibles a l’hora de menjar aliments més ensucrats o diferents dels que prenem habitualment.
A continuació, us deixem algunes receptes que podeu preparar per a una festa.
Pastís de pastanaga i xocolata
Ingredients:
- Ous (4 unitats)
- Oli de gira-sol (1 tassa i 1/2)
- Panela o sucre integral de canya (1 tassa)
- Pastanaga (poma, remolatxa, carbassa…) (4 tasses)
- Farina (3 tasses)
- Bicarbonat (2 culleretes)
Cobertura: Xocolata (100 grs), beguda vegetal (30 grs)
- Escalfem el forn fins a 180º; mentrestant aprofitem per rentar i ratllar les pastanagues (si són ecològiques, no cal pelar-les). Per una banda, barrejarem la pastanaga, els ous i la panela; i per l’altra, la farina amb el bicarbonat. Quan tenim el forn a la temperatura adient, ajuntem els ingredients i ho deixem coure uns quaranta minuts.
- Fonem la xocolata i la beguda vegetal al bany maria i quan tinguem una textura cremosa, ho retirem del foc i cobrim el pastís amb aquesta salsa.
Croquetes de mill
Cal tenir en compte si encara no hem introduït la tonyina (opcional) o el pebrot vermell (podem fer servir bastonets de pastanaga al vapor).
Torró de xocolata (200 g)
Ingredients:
– Xocolata sense llet (100 g)
– Oli d’oliva (25 g)
– Beguda vegetal (25 g)
– Panela (30 g)
– Arròs inflat integral (35 g)
- Escollim la forma que volem donar al torró (amb una carmanyola, una safata…) la folrem amb paper vegetal i la deixem preparada.
- Al bany maria fonem la xocolata amb l’oli, la beguda vegetal i la panela. Quan tingui una textura líquida ho retirem del foc. Hi incorporem l’arròs inflat i ho barregem.
- Deixem la barreja dins el motlle que teníem preparat i amb les mans li acabem de donar la forma final. El posem 30 minuts a la nevera i després el podem guardar a temperatura ambient.
Les festes saludables ens permeten gaudir en el moment i tenir una bona digestió.