TioQuè cagarà el tió aquest any? Voleu descobrir propostes originals, saludables, atractives i boníssimes? Us proposem dolços amb melassa d’arròs, figuretes de massapà o piruletes de plàtan! No us ho perdeu! Aquest dissabte dia 21 a Gargot, la botiga i taller de manualitats del carrer Villarroel, 75, de Barcelona, la Natàlia Bozicevizh ha decidit fer un taller de dolços saludables: figuretes de massapà sense sucres refinats, gelatines dolces de fruites, piruletes de plàtan i bombons de civada: “Ens feia il·lusió que els més petits descobrissin que els dolços i les llaminadures també poden ser saludables si fem servir productes que no siguin perjudicials per a la salut”, explica. Mare de dos fills i dissenyadora de professió, està convençuda que si “els nens aprenen a cuidar-se de petits, de grans s’estalviaran molts problemes. Per això és important introduir-los a maneres noves de menjar i de gaudir”, afirma.

Un tió alternatiu

A casa l’Esther Sesma fa dies que alimenten el tió que tenen al menjador. Aquest any s’ha atipat de peles de fruita i d’escloves de fruita seca i està llest perquè les seves tres filles el puguin fer cagar el dia de Nadal: “Si s’alimenta de peles de fruita difícilment cagarà llaminadures i xocolatines”, explica. A casa nostra, el tió ens deixa petits detalls, material per fer manualitats, llapis o llibres. Com que a ell no li agraden els caramels tampoc en caga”, afegeix. L’Esther és nascuda a Madrid i durant deu anys ha viscut als Estats Units. Quan es va instal·lar a Catalunya, la idea d’instaurar el tió a casa li va semblar fantàstica, però va decidir fer-hi uns petits canvis: “Que el tió premiï amb dolços i llaminadures afavoreix que els nens desitgin aquests aliments des del punt de vista emocional. Crec que els fem un flac favor amb aquests gestos que semblen innocents i, en ocasions, generosos”, apunta.

A la llar d’infants El Rial de Sant Cebrià de Vallalta, al Maresme, aquest any el tió tampoc ha cagat dolços ni joguines, sinó una mica de fruita i instruments construïts amb materials reciclats: “El nostre tió caga el dia 20 de desembre i durant setmanes ha menjat les pells de fruita que els nens han guardat després de fer el tastet saludable de mig matí”, explica la Sandra Ruiz, directora del centre. “Si fa dos anys va cagar arbrers fruiters, enguany ha apostat per la música. Vés a saber què escollirà l’any que ve…”, diu.

I és que, d’alternatives perquè caguin els tions, n’hi ha per donar i per vendre però les que aposten per opcions saludables i ecològiques van a l’alça. Ho demostren les xifres de vendes dels dolços que venen als establiments Veritas o a Bio Space, tots ecològics, sense gelatines animals, sense colorants artificials i substituint el sucre refinat pel xarop d’atzavara: “Durant les festes, les llaminadures i els caramels sempre tenen molta sortida. Les famílies que compren a les nostres botigues saben que trobaran productes sense ingredients químics, elaborats a base de fruita o amb potenciadors de sabor. És una alternativa excel·lent per oferir a casa”, explica la Sophie Pagnon, cap de ventes de Veritas.

Segons la Jordina Casademunt, nutricionista i experta en nutrició natural i esportiva, és important que tant criatures com adults busquin l’equilibri alhora de consumir dolços sense entrar en la prohibició extrema: “És normal que durant les festes se’n mengin, per això és important comprar amb seny i no abusar-ne. No seria del parer de prohibir-ho. Penso que cal apostar pels dolços de bona qualitat, amb combinació de fruita seca i sucre de canya o melassa”, explica. Segons Casademunt, el tió té un ventall molt ampli per cagar, des d’una original peça de fruita –decorada–, fins a fruita seca, llavors oleaginoses, torrades d’arròs, passant per alguna xocolatina –feta amb xocolata negra i sucre de canya– o llaminadures fetes amb melassa i gelatina vegetal: “Si s’han consumit dolços i es volen evitar les càries és important rentar-se bé les dents, ja sigui amb un raspall o amb una gassa”, recorda.

Opcions originals

Quines opcions tenen els tions que apostin per cagar fruita aquest Nadal? La pàgina web Bioguia ofereix opcions molt divertides que sorprenen petits i grans: uns plàtans vestits de pirata, Pares Noel fets amb maduixes o broquetes de fruita gelades. Apostes diferents, sorprenents i atractives.

El tió: què pot cagar?

  • Figuretes de massapà fetes amb melassa d’arròs.
  • Figueretes amb base de barretes energètiques –fetes amb melassa i cereals integrals inflats.
  • Gelatines naturals de sucs de fruites com si fossin llaminadures.
  • Bombons de plàtan i musli.
  • Bombons líquids de sucs de fruita.
  • Piruletes de plàtan.
  • Bombons de civada.

Font: Mireia Anglada i Natàlia Bozicevizh

 

Piruetes de plàtan i xocolataPiruletas-de-platano-y-chocolate_gallery_landscape

Ingredients

  • Plàtan
  • Garrofa en rajola
  • Xocolata blanca Escuradents de broqueta
  • Fruites liofilitzades senceres i en pols
  • Coco ratllat
  • Ametlla en pols

Preparació 

Tallem els plàtans a rodanxes i posem la xocolata i la garrofa al bany maria (es desfà de seguida). Mentrestant punxem amb un escuradents els trossos de plàtan i formem la piruleta banyant les piruletes en la xocolata o la garrofa.

També es pot fer meitat i meitat.

Seguidament les cobrim amb coco ratllat o pols de fruites o també hi podem dibuixar cares amb les fruites liofilitzades senceres (i les fem servir d’ulls, nas, etcètera). L’ametlla la reservarem perquè sigui la boca i ho deixem refredar a la nevera.

Una altra opció seria cobrir-les de xocolata blanca o garrofa. Una vegada s’hagi refredat, escampem xocolata del color contrari o garrofa i ho tornem a posar a la nevera.

 

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista