Utilitzar l’acupuntura per tractar la fertilitat està cada vegada més estès. L’augment de les dificultats de les parelles per a concebre ha obert un camp en els tractaments naturals que té molt recorregut i bons resultats.

De pare i mare francesos, l’Aurore Didier va néixer a la Bretanya però s’ha criat a Santa Eulàlia des Riu, a Eivissa, on viu des que té dos anys. Considera un regal haver-se criat allà. A la trentena, va decidir viatjar, veure món i després de viure períodes llargs a San Francisco i Londres, es va adonar que era a Barcelona on se sentia com a casa. L’Aurore sempre havia vibrat amb temes de ginecologia i fertilitat i, de fet, l’acupuntura va ser el vehicle per arribar a tractar aquests temes. Després d’estudiar medicina tradicional xinesa, va veure la necessitat d’aprofundir-hi més anant a la Xina, on va fer postgraus d’especialització en ginecologia i fertilitat. I encara avui continua formant-se: “És gairebé una obligació perquè hi ha coneixements nous i, a més, la medicina xinesa no te l’acabes”. Passa visita a La consulta d’etselquemenges. 

Aurora1

Tractes, com hem dit, problemes hormonals i de fertilitat. Comencem pels hormonals. Què fas amb una pacient amb problemes de regla?

Primer es fa un diagnòstic diferencial (mètode de la medicina tradicional xinesa que consisteix a analitzar i categoritzar les manifestacions patològiques per determinar l’etiologia i la patogènia del desequilibri. Un cop tenim el diagnòstic, la tractem tenint en compte el moment del cicle menstrual en què es troba. Dividim el cicle en quatre estadis: la fase menstrual, la fase postmenstrual, l’ovulació i la fase posterior a l’ovulació. Tractem pacients amb dismenorrea, amenorrea, períodes massa llargs del cicle, massa curts…

Aurora2

I què fas amb aquestes quatre fases?

Per exemple, en la fase menstrual el tractament se centra a potenciar el moviment i el flux lliure del Qi (‘energia vital’ en xinès) i la sang amb l’objectiu de facilitar l’expulsió del fluix menstrual.

La fase postmenstrual també forma part de la fase fol·licular, en què cal fixar-se molt en el desenvolupament i el creixement del fol·licle i després de l’òvul. Aquí les plantes i el tractament amb acupuntura se centren a nodrir el Yin i la sang. En canvi, en altres fases nodrirem el Yang. Depèn.

I l’ajuda sempre passa per l’acupuntura?

Les plantes són també molt importants i molt sovint faig servir ventoses per desbloquejar el Qi i calmar, abans de fer la sessió d’agulles. Em serveix molt també que les pacients facin una gràfica de temperatura basal, un quadre en què registren la temperatura corporal que tenen al matí tot just després de despertar-se sense moure’s del llit. Això ens dóna una informació sobre l’estat energètic de la dona i ens ajuda a detectar el moment exacte de l’ovulació.

Quina mandra, Aurore.

Si genera estrès no ho faig i ens centrem en el diagnòstic clàssic xinès amb la diferenciació de síndromes.

No sé què és...

Són preguntes que es basen en els quatre elements del diagnòstic, és a dir, en l’observació (de la llengua i la cara), palpació (prendre el pols), auscultació i interrogatori. Així arribo a una primera conclusió sobre si la persona té deficiència o plenitud. En funció d’això el tractament és un o un altre. Però és molt important mirar també l’estat energètic general que té la pacient.

Aurora3

També ets naturòpata. Dónes consells nutricionals als pacients?

En puc donar però m’agrada molt fer tàndem amb la Yolanda Garcia, que és especialista en l’abordatge integral de la fertilitat (nutrició, emocions, hàbits de vida…) i també treballa com jo amb la visió de la naturopatia i la medicina xinesa. A més està especialitzada en temes ginecològics i de fertilitat. Les dificultats de fertilitat solen ser multicausals i necessiten un enfocament holístic. Treballar plegades ens permet optimitzar resultats. I ens encanta!

I l’acupuntura es fa en paral·lel a les pautes alimentàries? Abans? Després?

Es pot fer en paral·lel. Les sessions d’acupuntura, perquè siguin eficaces, han de ser setmanals o quinzenals com a molt. I si es fan les dues coses, es veuen resultats increïbles. Amb amenorrees i dismenorrees, la Yolanda i jo tenim casos d’èxit molt bonics. Una noia que no tenia la regla i va venir perquè l’ajudéssim a tornar-la a tenir per quedar-se embarassada, s’hi va quedar sense tenir-la encara.

Hem parlat de problemes ginecològics però no hem parlat de fertilitat. Vénen moltes parelles per intentar tenir un fill sense recórrer a mètodes més invasius?

Vénen les que no volen fer tractaments artificials i també les que se’n fan per tractar-se en paral·lel i augmentar les probabilitats d’èxit.

Aurora6

I funciona?

I tant! Per això està tan en voga l’acupuntura en problemes de fertilitat. A més, aquests tractaments poden debilitar molt el cos. L’alimentació, l’acompanyament emocional i l’acupuntura ajuden a estar en les millors condicions possibles per engendrar.

De vegades, quedar-se embarassada és tan fàcil i, de vegades, tan difícil que sembla que cap tractament pugui servir. Vull dir que hi ha casos que no surten bé malgrat la força de voluntat de les parelles, oi?

Del tot. I els professionals hem d’estar preparats, perquè de tant en tant algun cas se’ns resisteix. Ara bé, la gent ha de saber com fer aquests tractaments. Un exemple: als homes els regulem energèticament amb molta més facilitat que les dones. El tractament és llarg però molt eficaç. A vegades hem tractat la dona i l’home es resistia a venir, i quan ha vingut i l’hem tractat ha arribat l’embaràs. L’acupuntura augmenta significativament la qualitat i la salut dels espermatozous! I si l’home fuma, passa moltes hores assegut o menja malament, hi ha tant per fer!

Aurora7

Si et faig dir percentatges, quina importància perquè hi hagi concepció té que els dos membres de la parella tinguin uns bons hàbits alimentaris i quina té l’acupuntura?

Pots fer acupuntura a una pacient i donar fitoteràpia que, si no s’alimenta bé, no vas enlloc. Imagina’t una pacient que té sang insuficient i tu li dónes plantes i agulles perquè generi sang però a casa seva no menja el que toca o, menja molt bé, és molt exigent, perfeccionista i, per estrès, tampoc s’hi queda. Cal tractar el sistema nerviós en aquests casos i aquí funciona molt bé la psicodieta i l’acupuntura. També és important que la parella s’involucri, tal com preveu la medicina xinesa. És un procés de dos, absolutament necessari per generar un nou ésser. La part Yin (la de la dona) és la que acollirà i donarà vida, i la part Yang, que pot ser tant d’un home com d’una dona, serà la que sostindrà, la que acompanyarà en aquest procés i protegirà la dona.

Pots fer acupuntura a una pacient i donar fitoteràpia que si no s’alimenta bé, no vas enlloc.

L’acupuntura, si es fa en paral·lel a un tractament artificial, com una inseminació o fecundació in vitro, augmenta les probabilitats d’èxit?

Sí. Hi ha molts estudis que demostren que la medicina xinesa és beneficiosa per tractar la infertilitat, sobretot si hi ha causes funcionals. Pot millorar la qualitat dels òvuls i també ajuda en el procés emocional, perquè en els casos d’in vitro hi ha una gran estimulació hormonal. A més, rebaixa l’estrès. També dono molta importància a fer entendre als pacients que aquest procés és clau perquè tingui en compte i treballin el fet de fer un “espai” en la seva vida per al nou ésser que ha d’arribar.

Aurora5

Quant de temps de mitjana fa que cerquen les parelles quan arriben a vosaltres?

D’un a tres anys, i això no ens ajuda. A més, de vegades són dones de quaranta anys que estan molt impacients i demanen resultats urgents. I els tractaments no són ràpids. L’edat és un element d’estrès afegit i hem de treballar amb aquest factor impossible de variar. Però per això hi som! Ah! I una reflexió. Amb la Yolanda ens agrada explicar que encara que no hi hagi dificultats de fertilitat, caldria preparar-se sempre per la maternitat i la paternitat. La concepció conscient implica preparar el cos perquè estigui en les millors condicions, perquè de les teves cèl·lules (òvul i espermatozou) es crearà màgicament el nadó i, durant nou mesos, haurà de viure al teu cos. Si preparem un viatge o un trasllat, com és que no preparem l’arribada d’un fill abans i fem espai a la nostra vida? Hi ha moltes parelles, la dona sobretot, que pretenen continuar amb la mateixa vida d’abans, laboral i personal, sense tenir en compte això.

banner-aurore-didier

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll