Ara fa 3 anys la Judit va tenir un problema dental, la van saturar d’antibiòtics per prevenir una sinusitis crònica i es va començar a trobar malament: li feia molt mal la panxa, estava cansada, etc. Amb la seva doctora van comprovar que els antibiòtics li havien destruït la flora intestinal, fet que havia derivat en candidiasi. Per això va començar la dieta de la Cala Cervera.

Quina alimentació recomana la Cala Cervera?

És una dieta molt estricta per curar la candidiasi i consisteix a eliminar tot el que l’alimenta i destrueix la flora intestinal, i que són, bàsicament, els sucres, els llevats (pa, galetes, farines, pasta) i els lactis, i quan dic sucres, no només parlo dels refinats, sinó de la fruita, també, perquè té fructosa. Sembla una ximpleria, però si treus això, no saps què menjar per esmorzar perquè fins i tot algunes llets de civada o d’arròs porten sucre! La vida social et canvia, no pots prendre cap salsa en un restaurant perquè segur que té lactis, no pots prendre ni un refresc, ni una copa de vi… Ara, si no fos perquè som humans i pequem, és una dieta que té molt sentit comú: es menja tot el que es cull, es caça i es pesca, i tot el que està manufacturat per l’home, no.

Quant temps ho vas fer?

Nou mesos.

Et vas trobar millor?

Molt millor, considerablement millor i, a banda de regenerar la flora, amb la nova alimentació em vaig descobrir una vitalitat i una energia desconegudes. Era brutal. No l’havia tingut mai a la vida. Fins i tot mentalment. És com si d’alguna manera et desapareguessin les teranyines del cervell. És com si de cop se t’aclarís la ment i diguessis: ara! A la gent els costa d’entendre-ho, perquè és molt íntim, i em costa de traslladar què notava exactament. Molt bèstia. I la gent, incrèdula, deia: “Deixeu-la, pobreta, que s’ho cregui, ja que ha fet tot aquest esforç, que se’n convenci. Ha, ha, ha!”

“Crec que si no tens dolors o una malaltia, és molt difícil arribar fins aquí”

L’all

L’all té moltes propietats medicinals: redueix el colesterol, la hipertensió, té importants efectes anticancerígens, augmenta la capacitat del sistema immunològic i té un efecte antibiòtic. És un excel·lent aliat contra les infeccions. És depuratiu i contribueix a formar i regenerar la flora intestinal. També redueix la febre, ajuda a regular la funció de la tiroides perque és ric en iode. És expectorant i, per tant molt útil en casos d’asma i bronquitis. Ajuda a prevenir els efectes de l’envelliment i és un bon aliat contra les cardiopaties. Per beneficiar-se de totes les seves propietats es recomana menjar cru o poc cuinat, però sense abusar-ne, perquè pot tenir un efecte negatiu si es consumeix en excés.

Un clàssic! I ara, com t’alimentes?

Ara sóc més flexible. Menjo crema de cereals per esmorzar, menjo quinoa, llegums i peix i carn, que, per cert, no l’he deixada mai. Ara, hi ha moments que penso: un dia d’aquests, fent-ho tan extremament correcte com ho faig, em menjaré un Phoskitos i em moriré! [Riu] A més, vivim en el món que vivim! I, per exemple, torno a menjar fruita i bec Coca-Cola. M’encanta, la Coca-Cola! De fet, abans de fer la dieta tenia una mena d’addicció a la Coca-Cola, i ara he aconseguit prendre’n menys.

Quantes te’n prens al dia?

Una al dia, segur, i en dies com avui, en què m’espera una bonica i intensa tarda en què Mahmud Abbas compareixerà davant l’ONU proclamant l’Estat palestí de ple dret [riem], segurament en cauran dues!

Per regenerar la flora t’has pres algun tipus de medicació?

Sí. Prenia bífidus i sempre he optat per l’homeopatia, perquè tinc al·lèrgia als àcars. També prenc vitamina C, ara que comença la tardor, i per no refredar-me, em prenc un tub d’Oscillococcinum un cop a la setmana per prevenir. Ah! I em menjo un all cru tan bon punt em llevo. Això ho feia la meva besàvia, i com que sempre he sentit a dir que era un molt bon antibiòtic natural, ho faig cada matí. Només llevar-me, el meu ritual consisteix a prendre’m una infusió i l’all.

Creus en la medicina complementària, doncs?

Sí, tot i que alhora crec molt en la convencional. La medicina occidental és revolucionària i està curant grans mals, i jo no sóc antimedicaments. Si he de prendre ibuprofèn, en prenc. Ara, amb això de l’homeopatia anem molt endarrerits, sí… Aquí parles d’oligoelements i sembla que parlis de l’espai, quan a França t’ho recepten a la Seguretat Social.

Fas pedagogia amb la gent del teu voltant?

No gaire. Crec que si no tens algun motiu, dolors o una malaltia important, costa molt entendre-ho i tenir voluntat per fer-ho.

I la teva parella, s’alimenta com tu?

No, gens ni mica. És anti tot això!

Uf, que difícil!

Sí! Li encanten les marranades i és escèptic.

Feu dos sopars?

Faig el meu, i si no li agrada, que es faci el seu. Ahir mateix em vaig fer rap amb espàrrecs i ell es va fer dues hamburgueses. Però com que la mandra el supera, a vegades menja quinoa per no haver-se de fer un altre plat. [Riem]

I no li expliques com d’important és, alimentar-se bé?

Sí, però és que fa altres coses malament. Fuma molt, per exemple, també, i jo també, per cert! Faig dues coses malament: beure Coca-Cola i fumar. Serviré per a l’entrevista?!

Sí! Volem saber com s’alimenta la gent que està fent canvis per menjar cada dia una mica millor, però som humans! La perfecció no existeix. Veig que fumes tabac de caragolae (em miro el paquet i veig “100% sense additius”). Què vol dir això?

Ah, sí! És que fumo tabac sense additius i ecològic.

No fotis!

Sí!

[Riem]

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll