Amb més de vint anys d’experiència clínica, el dietista-nutricionista Marc Vergés planteja un repte nou: ser capaços de viure més i millor. Un cop ja sabem que l’estil de vida –l’epigenètica, vaja– té un paper fonamental a l’hora de prevenir malalties, és hora de fer un pas endavant en la salut i de descobrir com endarrerir una mica l’envelliment.
La indústria de la cosmètica i la cirurgia estètica fa anys que ho afronten per obtenir resultats externs, però encara hi ha molt per fer sense recórrer a tècniques invasives. En el programa online d’Etselquemenges “Antiaging cel·lular”, les descobrim totes.
Marc, com és que t’has ficat en temes d’antienvelliment?
Ha estat casual, en cap moment era la meva intenció. El meu objectiu sempre ha estat la salut i el funcionament del sistema immunitari i del digestiu, perquè soc una mica saldo en aquests dos aspectes. Amb els anys i sense adonar-me’n, he anat aplicant tècniques i hàbits que, tot i que jo les enfocava per millorar la immunitat, també s’aplicaven en el camp de l’antienvelliment o del bon envelliment, com prefereixo anomenar-lo.
A partir de cert moment, en què els metges em van dir que tenia una esperança de vida per sota de la mitjana, vaig començar a parar més atenció, i em vaig fer una pregunta: si aplicava i potenciava tot el que estava relacionat amb el bon manteniment cel·lular o bon envelliment i ho barrejava amb el que sabia sobre la immunitat i el sistema digestiu, augmentaria l’esperança de vida?
Des de llavors, no deixo d’aplicar les tècniques que detallem en el programa en línia que oferim amb Etselquemenges.
Hi ha descobriments recents que indiquin canvis en aquest sentit?
Al nostre país, tenim professionals notables com la doctora Maria Blasco, directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, que lidera l’estudi dels telòmers i la longevitat de les espècies. Aquest treball quadra amb el que s’està veient en les zones blaves del planeta, on es concentren més persones centenàries i amb bona qualitat de vida.
El programa online està especialment indicat per a persones que tenen patologies autoimmunes o un sistema immunitari debilitat.
A “Antiaging cel·lular” parlarem de molts aspectes de la vida quotidiana. Segurament tots els consells estaran als antípodes de la vida “oxidant” que portem a vegades, oi?
L’oxidació és inevitable, forma part de la vida i del procés de maduració dels humans i de la resta d’animals. Si no ens oxidéssim, no envelliríem; anul·lar l’oxidació i, per tant, ser immortals encara no és possible, però disminuir-la i, per tant, alentir el procés de maduració o envelliment, sí. Tots volem mantenir-nos més joves i podem aconseguir-ho, ja ho veureu si us apunteu al programa. Hem d’aconseguir canviar molts altres hàbits a part de l’alimentació i hi ha trucs molt útils per evitar tanta oxidació.
No és normal el procés d’oxidació actual i molts investigadors ja han alertat de la relació directa d’aquesta oxidació amb l’augment notable de malalties com l’Alzheimer, patologies autoimmunes, càncer o Parkinson.
Tot i que la societat és ara més longeva que mai, l’estil de vida occidental ens fa tenir una vida poc plena, ja que la majoria de persones ja estan polimedicades amb seixanta anys i tenen limitacions que no veiem en coetanis de tribus o cultures allunyades del nostre estil de vida.
Quan parlem d’endarrerir l’envelliment parlem de viure millor o de viure més anys?
Totes dues coses; no ens serveix viure més anys si no som capaços de tenir autonomia i unes mínimes condicions físiques i mentals per gaudir de la vida. Ningú vol ser depenent quan es fa gran, però ens han fet creure que amb setanta anys ja ets gran i que hi ha unes malalties pròpies de l’edat, i que amb vuitanta comença el compte enrere, quan les cèl·lules humanes poden viure fins als cent vint anys.
Mentre nosaltres hem assumit tot això, els habitants d’Okinawa, practiquen esport i sexe més enllà dels cent anys.
Els sociòlegs dirien que no podem viure més perquè la població es desbordaria i seria ingovernable...
Quan la qualitat de vida de les societats millora, hi ha canvis demogràfics. Fixem-nos que aquí tenim menys fills a mesura que s’ha anat instaurant la societat del benestar. Si a un país amb una expectativa de vida baixa i molts naixements li dones eines per millorar la qualitat de vida, immediatament es reduiran els naixements. Per tant, si som més longeus, tindrem menys fills i, si en tenim, els tindrem més tard, tal com ja passa.
David Olivé, Marc Vergés, Mónica Sánchez i Alberto Lloret són els quatre professors del programa “Antiaging Cel·lular”
En el programa de quatre setmanes que plantegem hi haurà teoria i pràctica. De què parlarem?
Parlarem de protegir la pell adequadament, sense productes que només serveixen per buidar-nos les butxaques i, en alguns casos, per empitjorar el col·lagen propi. Amb l’edat perdrem col·lagen i àcid hialurònic, components claus de l’envelliment; amb el programa aprendrem a endarrerir aquest procés amb alimentació i altres trucs. A més, veurem quins productes naturals tòpics tenen més evidència per endarrerir l’envelliment i oferirem informació concreta per a persones que tenen alteracions immunològiques o de la pell. També veurem com aplicar algunes pràctiques més noves i molt eficaces que ja explicaré.
Al programa hi participen tres professors més a part de tu. La Mónica Sánchez, dietista i kinesiòloga ens ensenyarà a aplicar els olis que tu ens hauràs recomanat i també ensenyarà exercicis de gimnàstica facial. Això vol dir que el curs també busca resultats per fora, oi?
Tots volem resultats també per fora. No oblidem que la pell és l’òrgan més gran del cos i que reflecteix com ens alimentem per dins, però, a més, la podem ajudar. La Mónica ens ensenyarà exercicis efectius de gimnàstica facial i com aplicar els olis antienvelliment que jo us explicaré perquè tinguin l’efecte desitjat.
La segona setmana del programa l’enfocarem purament a l’alimentació i seguirem tots la mateixa dieta. En David Olivé ens ensenyarà a cuinar receptes antienvelliment. Ens en pots avançar alguna?
Ara em ve al cap la gelatina de nabius amb te verd o les borratges amb paté d’ametlles activades amb ou escalfat. La borratja és una verdura que hem de recuperar. A Catalunya formava part de la dieta, però ara has d’anar a l’Aragó a menjar-ne, si no la cultives al teu hort.
I finalment hi ha l’Alberto Lloret, entrenador personal, que ens ensenyarà l’esport antienvelliment. Podem dir-ne així?
L’Alberto ens ensenyarà exercicis per fer a casa i exercicis per fer al gimnàs que disminueixen el greix i potencien la musculatura de manera senzilla i pràctica. Quan mires aquestes persones tan longeves de les zones blaves del planeta, veus cossos sense greix superficial i fibrats, amb un bon to muscular.
A qui recomanes el curs?
A qualsevol persona interessada a madurar tan bé com sigui possible, a persones amb malalties cròniques o del sistema immunitari, a esportistes novells que vulguin millorar el rendiment. En definitiva, a tothom que es vulgui cuidar.
És un programa dur de seguir?
De cap manera. A més, es pot anar aplicant de manera progressiva, si es vol.
Viure més i millor és a les nostres mans
L’alimentació és important per viure de manera saludable. Si ens llegiu sovint, segur que no us sorprèn. Però no es parla tant del fet que hi ha moltes més coses que podem fer per mantenir jove l’organisme durant més temps.
Ha arribat el moment d’obtenir resposta gràcies a un dels nutricionistes més ben valorats del nostre país. Amb en Marc Vergés i el programa “Antiaging cel·lular” aprendreu que no es tracta de viure més anys, sinó amb més qualitat de vida. I, més important encara, com fer-ho per crear la millor versió d’un mateix i allunyar al màxim les malalties més importants.
En aquest extens programa online, en Marc explica com cuinar i menjar els aliments més rics en nutrients específics per tenir una vida el més saludable possible, quin exercici ens convé més i en quina mesura, així com els secrets per tenir una pell perfecta per fora sense recórrer a tècniques invasives com la cirurgia estètica.
Més informació |
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.