La parisenca Marie Laforêt és quasi una eminència en el món vegà francès. Autoria del blog d’èxit 100% Vegetal, ha escrit una pila de llibres de cuina vegetal sense productes d’origen animal: des de llibres d’alimentació infantil vegana, a receptaris nadalencs o gelats sense lactis. Després del gran èxit del seu llibre insígnia “El gran libro de la cocina vegana francesa”, un volum completíssim carregat de receptes increïbles, ara publica “Healthy Vegan”, un llibre que, de ben segur, es convertirà en la bíblia de molts vegans.

Amb 500 receptes per a tots els gustos, “Healthy Vegan” destaca també per la seva edició carregada de fotos precioses fetes per la mateixa autora, disposada, sens dubte, a seduir els ulls, el paladar i l’estómac dels lectors. En definitiva, un llibre que no podia faltar a la selecció d’Etselquemenges de Sant Jordi Healthy.

Al teu nou llibre, “Healthy Vegan”, ens ofereixes 500 noves receptes, acompanyades d’imatges precioses, sense ingredients d’origen animal i ens proposes plats tan originals com pa de cúrcuma, porridge amb kale o arròs amb llet amb matcha. No se t’acaben les idees! On trobes la inspiració?

Simplement, em venia de gust proposar receptes encara més vistoses i acolorides, utilitzar ingredients nous i demostrar que es pot menjar vegà, deliciós i sa alhora.

Com ha evolucionat la teva cuina al llarg dels anys? Al principi, cuinaves molt amb tofu, però ara ens proposes un llibre molt crudivegà, és a dir, sense coccions, però també molt didàctic i pràctic.

Segueixo cuinant molt amb tofu, és un ingredient fantàstic tant nutricionalment com culinàriament, ja que és molt polivalent, així que també hi apareix com a ingredient en aquest llibre. Però com que no m’interessava repetir-me, en aquest segon llibre de 500 receptes vaig decidir explorar nous ingredients i altres tècniques. Proposo moltes més receptes crues, però també hi trobem coccions, receptes sense gluten i cereals antics, fermentats i trucs per fer begudes i salses saludables, una pila de receptes senzilles i moltes propostes de fruites i vegetals naturals per al dia a dia.

Quines són les teves receptes de més èxit?

És complicadíssim respondre aquesta pregunta! Per aquest llibre he creat receptes de formatge vegà, com una mozzarella sense soja, un formatge de pebrot fumat realment deliciós i moltíssima rebosteria sense gluten.

Crec que les meves receptes preferides són les més senzilles, aquelles que serveixen per el dia a dia i podem reutilitzar de forma variada, com ara els cigrons teriyaki, les salses i les receptes saboroses de verdura, com els canelons d’albergínia.

Quin tipus d’alimentació defenses i per què?

Sens dubte, l’alimentació vegana, pels animals. Ecològica per la nostra salut, la de les persones que cultiven la terra i pel medi ambient. Actualment el moviment “Zero Waste” (zero brossa) comença a tenir potència i això és una gran notícia. A França, a molts supermercats, les verdures bio vénen embolicades amb plàstic i això no té cap sentit! L’impacte de la nostra alimentació i forma de producció és enorme i hem de tenir en compte que mengem diverses vegades cada dia. Penso que hem de fer una profunda reflexió col·lectiva per consumir i produir d’una altra manera. És imprescindible que pressionem els estats per una alimentació més sana, ètica i accessible per a tothom.

Quins prejudicis creus que arrossega el veganisme? Com els desmenteixes?

Tinc la sensació que aquests prejudicis comencen a desfer-se, tot i que els mites més estesos sobre aquesta alimentació estan relacionats amb les carències nutricionals i amb la idea que menjar vegà és avorrit i insuls. Sembla que, si eliminem la carn i el formatge de la nostra dieta, ja no podrem gaudir menjant. La forma que he trobat de desmentir aquestes creences és, per suposat, la cuina. Demostrar que la cuina vegana és saludable i molt saborosa, i que pot ser-ho fins i tot més que la convencional. Les carències alimentàries les pot patir qualsevol persona i, contràriament als vegans, la resta de la població està molt poc o molt mal informada sobre això. Per exemple, totes les persones grans s’haurien de suplementar amb vitamina B12 o tota la població dels països nòrdics s’hauria de suplementar amb vitamina D a l’hivern, ja que no reben suficient exposició solar per poder sintetitzar aquesta vitamina.

Moltes persones es converteixen en veganes per la creença que menjaran més sa, però acaben basant la seva dieta només en pasta, arròs, amanides i plats precuinats vegans. Què els diries per ajudar-los a equilibrar la seva dieta i afegir colors i sabors?

Amb aquest llibre tenia un objectiu doble: mostrar que la cuina sana hauria de ser 100% vegetal i també proposar a les persones veganes alimentar-se d’una forma saludable, cosa que ens connecta amb la cuina casolana. La meva recomanació és que, en cada àpat,  el nostre plat contingui sempre almenys un tipus de verdures, tot i que l’ideal serien dues o fins i tot tres tipus diferents. Varietat de cereals i llegums diàries, afegir llavors o fruita seca a les amanides i als plats únics, evitar els aliments fregits, el sucre afegit, les begudes ensucrades i els aliments processats. Per afegir més sabor: salses healthy riques en vegetals, com la mantega de nous. Les herbes aromàtiques són genials i afegeixen valor nutricional a més de sabor.

És molt difícil ser vegà? Deshidratadores, liquadores, processadores d’aliments... ens sortirà molt cas equipar la nostra cuinar per menjar vegà?

Per a la cuina vegana, igual que amb qualsevol altra tipus de cuina, només necessitem uns quants utensilis de base: un ganivet, una taula de tallar, una paella i una olla. Tota la resta, són extres! Potser l’únic que considero indispensable també en una cuina i que és bastant econòmic és la batedora de vas. Permet fer molt més que sopes o salses, com ara patés, formatges, begudes… Els robots de cuina, deshidratadores, pastadores, liquadores i els extractors de sucs ens permeten guanyar temps, són interessants sempre que se’ls pugui permetre la nostra butxaca i els utilitzem de forma regular. A “Healthy Vegan” vaig aprendre a utilitzar aquests aparells i els dedico un capítol de receptes. Però la majoria de receptes es fan sense ells.

Quin és l’últim ingredient que has descobert i que t’ha enamorat?

En aquest cas prefereixo dir quin ingredient he redescobert i és, sens dubte, la coliflor. La cuinem sovint de forma clàssica: bullida, al vapor o gratinada, quan en realitat ens permet fer moltíssimes coses més. Per exemple, ens permet preparar una salsa Alfredo sense formatge amb molt de sabor, bistecs de coliflor, transformant-la en sèmola, com a base de pizza sense gluten i fins i tot per substituir el pollastre i fer “aletes” de coliflor.

Com valores l’estat de salut del moviment healthy i vegà a França?

Diria que està en plena expansió. Després d’haver estat moltíssim temps marginada, la cuina basada en ingredients vegetals està de moda, la veiem a tot arreu i això és molt positiu. Això ajuda a fer visible el moviment vegà com una cosa “normal” difonent els seus valors i compromís, fins i tot en sectors molt conservadors. La viabilitat d’una alimentació vegana ha arribat al públic en general, que ja disposa de molta informació per tirar-la endavant.

Quins restaurants francesos, sans i vegetarians de París o d’altres poblacions ens recomanes?

A París m’encanta menjar a Jah Jah, H.O.P.E, Sense Eat et Season Square. Quan vaig a Londres sempre passo pel Itadaki Zen i Cookies and Cream, i també m’encanta el Lucky Leat de Berlín.

Quin futur li augures al menjar sa i al veganisme? Sobreviurà a aquest moment d’auge?

Penso que l’alimentació i el seu impacte sobre els animals, la nostra salut i el medi ambient continuarà interessant cada cop a més persones. Cada cop circula més informació i més propostes concretes, que passen per modificar la nostra manera de fer les coses. Quan llegeixo les estadístiques sobre el número creixent de vegans entre les noves generacions, sento que hi ha esperança.

El futur està a les seva mans, penso que el seu compromís no deixarà de créixer i que, per tant, anem pel bon camí. També hem de pensar que no és únicament a occident on tot passa. El moviment animalista progressa a tot el món. De fet, sembla ser que hi ha més de 50 milions de vegetarians (vegans inclosos) a la Xina!

Deu n’hi do! I després de la bíblia vegana de “Healthy Vegan”, queda alguna cosa més a dir?

L’objectiu d’un llibre com aquest és permetre a cada persona, ja sigui vegana o no ho sigui, experimentada o principiant, bussejar en les 500 receptes per trobar les que els siguin d’utilitat en funció de les seves preferències, hàbits o ganes d’experimentar. N’hi ha per a tothom!

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor