Després de graduar-se en Publicitat i Relacions Públiques, la Mireia Galtés va decidir que volia enfocar els seus coneixements de comunicació en l’àmbit de l’alimentació i la nutrició. Va estudiar dietètica a l’IFPS Roger de Llúria i ara acaba el grau universitari de Nutrició Humana i Dietètica.

Ara fa cinc anys va crear el projecte “Lemon’s Secrets”, que, juntament amb la Judit Bastida, ha fet créixer fins al punt de tenir més de cinquanta mil seguidors a Instagram. Una comunitat que elles defineixen com a healthy, nutritious i tasty i que els serveix per compartir receptes i articles de nutrició perquè els que s’inicien en l’alimentació saludable puguin fer-ho amb criteri i gaudint del menjar sa.

Enguany han publicat ¡Cómete el mundo!, el seu primer llibre teoricopràctic dedicat als joves que volen aprendre a alimentar-se bé i rendir al màxim, i hem volgut entrevistar la Mireia perquè ens n’expliqui més detalls.

Mireia i Judit Lemons Secrets

El vostre llibre, com també l’Instagram, desprèn joventut, passió i molta energia. Un esperit de menjar-se el món, tal com diu la portada. D’on neixen aquestes ganes de divulgar i d’explicar com es pot menjar més saludable? Com va néixer “Lemon’s Secrets”?

Va néixer de la meva passió per comunicar l’alimentació des d’una perspectiva saludable, però a la vegada deliciosa i nutritiva. Vaig iniciar el projecte durant el primer any d’estudis de dietètica i, amb la Judit, vam començar a fer receptes i a escriure articles de nutrició amb l’objectiu que els joves s’animessin a crear receptes sanes i bones. El que volem és que la gent gaudeixi amb el menjar.

Totes dues teniu formacions molt diferents. Com us complementeu a la cuina i dins el projecte “Lemon’s Secrets”?

La Judit va estudiar telecomunicacions i és qui porta la part més xef de “Lemon’s Secrets”. És qui sap fer plats dignes de restaurant i sempre busca aportar tocs especials amb salses i combinacions d’ingredients per tal d’obtenir un sabor deliciós. En canvi jo, que soc dietista i ara acabaré els estudis universitaris de nutrició, m’encarrego del vessant nutricional. Faig receptes més senzilles i busco explicar com combinar els aliments perquè els plats siguin nutritius i bons.

Al vostre Instagram hi ha moltes idees de plats saludables! Són receptes que formen part del vostre dia a dia? Com són els plats Lemon’s?

Sí, totes les receptes que publiquem formen part del nostre dia a dia! I el que tenen el comú tots els plats és que tenen molt color en forma, sobretot, de verdures i hortalisses. A més, busquem cuinar-les de manera creativa. Al nostre Instagram no veuràs la típica mongeta tendra bullida amb patata i prou, sinó que trobaràs un plat fàcil i original amb mongeta tendra.

Al nostre Instagram no veuràs la típica mongeta tendra bullida amb patata i prou, sinó que trobaràs un plat fàcil i original amb mongeta tendra.

A través de les xarxes també veiem que ets una gran amant de la cuina per lots ('Batchcooking') per planificar carmanyoles saludables. Quan vas començar a posar-ho en pràctica?

Les carmanyoles que em preparava durant la meva primera època universitària, quan estudiava Publicitat i Relacions Públiques, eren molt insípides i poc nutritives. Després, quan vaig començar a estudiar dietètica i a fer més receptes a casa, em vaig adonar que només fent quatre plats, si els saps combinar bé, ja tens el menjar per tota la setmana. Ara mateix, com que cuino per a mi sola, és una manera de menjar variat sense haver de cuinar gaires plats diferents. Em va molt bé per estalviar temps a la cuina.

Com t’organitzes quan cuines per lots? Quins bàsics tens sempre?

Primer de tot penso en les verdures i hortalisses de temporada i les cuino de manera diferent. Faig un saltat, una crema o, fins i tot, un plat cru. Després penso en els aliments amb què les complementaré. No falten mai llegums ni tubercles com el moniato, de temporada ara mateix. També hi puc afegir cereals integrals, conserves de peix o ou.

Tupper saludables

El llibre es defineix com una “guia de menjar sa per a principiants” i realment ho és! Hi ha vint passos que ajuden a conèixer tots els aliments per poder entendre quins cal potenciar i quins s’han d’evitar. Com recomaneu seguir-los? Quins són els més importants pels que hauríem de començar?

Els vint passos són importants, ja que, al cap i a la fi,  la clau és la sinergia de tots. Els primers passos són més informatius, ja que expliquen com dur-los a terme, i els següents tracten els grups d’aliments. Expliquem les propietats de cada un i proposem buscar la millor versió de cada aliment.

També dediqueu un apartat destacat a l’esmorzar. Per què? Què fem malament en aquest àpat normalment?

El que fem malament és que consumim un excés de pa, cereals d’esmorzar i d’altres productes rics en carbohidrats refinats que augmenten els nivells de sucre en sang molt ràpid i després baixen, cosa que fa que, al cap d’una hora, tornem a tenir gana. Així entrem en un cercle viciós en què ara mengem un croissant, després un altre cafè amb sucre, una galeta… o qualsevol cosa per picar no saludable.

Si comencéssim el dia, però, amb un esmorzar nutritiu com els que proposem al llibre, que són rics en carbohidrats, greixos saludables i proteïna, veuríem com la jornada comença millor. Al llibre, a més, també parlem d’altres temes, com què passa si ens llevem al mati i no tenim gana i us donem trucs i consells.

Quin és l’esmorzar que més t’agrada quan vols rendir al màxim?

A mi m’agrada molt esmorzar creps americanes de flocs de civada amb ou i plàtan! Són molt bones, amb una dolçor suau i molt nutritives. També m’agrada menjar torrades amb alvocat i sèsam o púding de chía amb granola casolana.

Els vostres primers seguidors van poder gaudir de les Lemon’s Box, un recull amb moltes receptes saludables. El llibre n’és una adaptació o hi ha informació i receptes diferents?

Les Lemon’s Box contenien targetes amb tot tipus de receptes i hi explicàvem les propietats nutricionals de l’ingredient principal. Per exemple, si una recepta era una amanida de cigrons, hi explicàvem les propietats d’aquest llegum. En canvi, amb el llibre, hem recopilat receptes bàsiques nostres, moltes de les quals no eren a les Lemon’s Box. Són receptes amb la mateixa filosofia que la que segueixen les que publiquem al nostre Instagram, al nostre blog o les que fem en tallers o a les Lemon’s Night, sopars saludables que de tant en tant organitzem amb els seguidors.

Cómete el mundo llibre receptes Lemon's Secrets

A part de l’Instagram i el llibre, al vostre web també hi podem trobar molta informació! Hi teniu receptes, articles i la Lemon’s Academy! Explica’ns com va sorgir aquesta idea i què hi podem trobar.

Com a dietista, m’agrada molt divulgar i fer tallers presencials. De totes maneres, sé que sovint això és una limitació per a molts seguidors que no són de Barcelona. Aleshores, la Lemon’s Academy va néixer per oferir tots aquests tallers, que podríem fer presencialment, de manera virtual. Tenim una cuina 100% lemonera on gravem tots els vídeos per als cursos. Tenim un taller de carmanyoles saludables, un taller per aprendre a combinar bé els aliments, un taller per aprimar-se de manera sana… Cursos diferents a l’abast de tothom.

Caram! No pareu! I quins reptes nous teniu per al 2020?

Volem continuar divulgant l’alimentació saludable, fent més receptes i creant contingut específic nou, enfocat a temes que ens han demanat els seguidors com l’esport, la menstruació… i altres temes que ens encantaria tractar.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites