Evolución del feto por semanas

El petit embrió, que en aquests moments s’assembla més a un capgròs que no pas a un ésser humà, té la mida aproximada de la llavor d’una taronja i, encara que sembli impossible, el cor ja comença a prendre forma. L’aparell circulatori, incloent-hi el cor –format per dos canals diminuts anomenats tubs cardíacs− és el primer sistema de l’organisme que entrarà en funcionament. De fet, ja se’n sent el batec en una ecografia, i va molt més ràpid que el de la mare!

El tub neuronal de moment encara està obert i es tancarà la propera setmana.

Font: “Què es pot esperar quan s’està esperant”. Heidi Murkoff.

Alimentació de la mare

Ens trobem encara en un moment molt incipient de l’embaràs i encara que la mare potser no noti res dins del cos, el fetus s’està desenvolupant a un ritme frenètic. Això significa que caldrà aportar-li tots els nutrients que necessita i específicament els que requereix durant l’etapa de gestació en què es troba.

Què necessitem perquè el cor es pugui formar correctament? Doncs a més de ferro, proteïnes, vitamines i hidrats de carboni, no ens podem oblidar del calci, element vital per al desenvolupament dels músculs, els nervis, la coagulació de la sang, l’activitat enzimàtica i el cor! Si la mare no pren prou aliments rics en calci –unes 4 racions diàries− no només hi sortirà perdent el nadó, sinó que ell mateix robarà el calci que necessita dels ossos de la mare, fet que pot generar osteoporosi en un futur proper.

Segons la nutricionista Montse Bradford, si preferim evitar els lactis, podem aconseguir el calci consumint:

  • Algues
  • Verdures verdes i de fulla frondosa, poc cuites
  • Llavors i mantega de sèsam (tahina)
  • Fruita seca, especialment nous i ametlles
  • Llegums, sobretot cigrons
  • Peix

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.