Evolució del fetus

Aquesta setmana la longitud del bebè, del cap al còccix, és de cinc o sis mil·límetres –similar a la del cap d’una agulla− però ja s’estan començant a desenvolupar la mandíbula, les galtes i la barbeta. Els dos petits foradets que té als laterals del cap es convertiran en els canals auditius i els dos puntets negres de la cara es transformaran en els ulls. D’aquí a unes setmanes la petita protuberància que té davant de la cara es convertirà en el nas i, a més a més, també se li estan formant els ronyons, el fetge i els pulmons. És probable que la mare sàpiga des de fa pocs dies que s’ha quedat embarassada i, en canvi, el seu úter viu una activitat inimaginable. El minúscul cor de l’embrió batega a un ritme de vuitanta pulsacions per minut i ho farà més de pressa cada dia que passi.

Alimentació de la mare

Durant aquesta setmana d’embaràs és difícil determinar quins aliments són els més adequats, tant per a la mare com per al fetus, per això haurem de pensar, en general, que ens cal una aportació extra de ferro, calci, proteïnes i àcid fòlic. Si durant la setmana 5 vam parlar del calci, en aquesta ocasió ho farem de les proteïnes, un component essencial per al desenvolupament del bebè i que la mare haurà d’ingerir durant tot l’embaràs.

El bebè creix, en part, gràcies als aminoàcids que li aporten les proteïnes, i tenint en compte que les cèl·lules del petit es multipliquen a una velocitat frenètica, caldrà consumir-ne prou per satisfer tant les seves necessitats com les de la dona en gestació.

On les trobem? Es recomana prendre 75 grams de proteïnes al dia, o cosa que és el mateix, tres racions d’aliments rics en proteïnes. Les trobarem en molts dels productes que aporten calci –com la llet o el formatge fresc−, però també en les llegums i els cereals integrals. Segons la nutricionista Montse Bradford, si seguim una alimentació natural, sense excés o carència d’aliments amb grasses saturades (ous, formatges, embotits o carns vermelles), no augmentarem de pes de manera inadequada. Bradford aposta per consumir proteïnes a partir del peix, els llegums, el tofu, el tempeh, el seitan, les llavors i la fruita seca, incrementant alhora la quantitat d’oli al plat.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.